Wszystko o:

wyniki krwi tsh

Użytkownik

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

Witam. Od 5 lat moja waga ciągle idzie w górę mimo że mało jem i staram odżywiać się zdrowo. Jem dużo warzyw. Ostatnio mój lekarz ginekolog zwrócił na to uwagę, gdyż miałam również inne objawy, które mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy tj. sucha skora, osłabiona koncentracja, nadmierne rogowacenie skory, uczucie obniżonej sprawności intelektualnej i kiepska kondycja psychiczna tzn. stany depresyjne. W ciągu ostatnich 2-3 tygodni miałam zrobione badania krwi. W pierwszym poziom TSH wg normy laboratorium 0,5-4.2 mój wynik 5.034, wysoki cholesterol 235 a cukier na czczo 64, MCV i MCH dużo poniżej normy(mam od zawsze)w kolejnym badaniu TSH 3,84, miałam dodatkowo zrobiony test obciążenia glukoza na czczo 91, po 60 min 200, po 120 min 184, skąd te wahania? Czy to może być niedoczynność? Co właściwie mówią wyniki? Proszę o odpowiedz.

Wynik Anty-TPO

Wczoraj odebrałam wyniki badań krwi pod kątem tarczycy. Wszystkie wyniki mam w normie (TSH, FT4, FT3, Anty-G) jedynie co mnie niepokoi do wynik Anty-TPO norma wynosi 0-34 IU/ml, mój wynik to 48,77. Co oznacza taki wynik? Czy powinnam wykonań jakieś dodatkowe badania?

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Chciałabym prosić o poradę. Jestem mamą karmiącą piersią od 5 miesięcy. Zrobiłam sobie badania krwi i okazało się, że wynik TSH mam zbyt niski, bo wynosi 0,353 (norma 0,55 - 4,78). FT3 5,10 (norma 3,5 - 6,5), FT4 16,57 (norma 11,5 - 22,7). Czy coś się dzieje z moją tarczycą? Dodam, że badania sobie zrobiłam, bo bardzo schudłam po ciąży. Ważę już ok. 5 kg mniej jak sprzed ciąży. Choć mówią, że przy karmieniu piersią tak bywa, ale jednak wynik TSH jest tu zbyt niski. Proszę o poradę.

Choroby tarczycy?

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Nie można interpretować badań laboratoryjnych w oderwaniu od stanu klinicznego pacjenta. Gdyby nie towarzyszyły Pani żadne dolegliwości - a badanie musiało zostać zlecone z konkretnego powodu - mógłbym powiedzieć, że wyniki badań laboratoryjnych nie wskazują na

Hashimoto?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która przebiega w kilku etapach. Tarczyca jest niszczona przez autoprzeciwciała stopniowo, dlatego niedoczynność powstaje dopiero po pewnym czasie trwania choroby. W Pani przypadku wynik badania USG świadczy o procesie

Wole (guzki tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

Wole (guzki tarczycy): przyczyny, objawy, leczenie

obrębie jednej rodziny. Wole (guzki tarczycy) - objawy Wśród objawów znajduje się: powiększenie szyi guzki pod skórą dość rzadko wole guzkowe powoduje ból lub ucisk narządów szyi (gdy dochodzi do szybkiego rozrostu guzka w wyniku wylewu krwi do jego środka lub do rozrostu nowotworowego), może być też

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

także formie wolnej (fT4). Jeśli lekarz podejrzewa, że dolegliwości zdrowotne mogą mieć związek z wadliwą pracą tarczycy, zwykle zleca podstawowe badanie poziomu TSH - jednak mimo wyniku w normie, może okazać się, że to jednak tarczyca jest winowajcą zaburzeń pracy organizmu. Dlatego dodatkowo warto

Czy niedocukrzenie mogło się zmienić w cukrzycę?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Objawy stałego zmęczenia i senności mogą być spowodowane niedoczynnością tarczycy szczególnie, jeżeli wykonane w przeszłości badanie poziomu TSH dało nieprawidłowy wynik. Konieczne jest powtórzenie badania - jeżeli TSH będzie podwyższone powinna Pani mieć wykonane

Podwyższony poziom amylazy we krwi u osoby z porażeniem mózgowym

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Czy u córki występują objawy wskazujące na podejrzenie choroby układu pokarmowego czy podwyższony poziom aktywności amylazy został wykryty przypadkowo? Najczęstszą przyczyną wysokiej aktywności amylazy we krwi są choroby trzustki lub kamica dróg żółciowych, ale lista

Wydalanie wapnia ponad normę

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Bez dokładnego zbadania Pana i zebrania wywiadu, a także analizy wyników badań nie jestem w stanie odpowiedzieć ostatecznie na Pana pytanie. Sugeruję konsultację u lekarza nefrologa, celem poszukiwania przyczyn zwiększonego wydalania wapnia z moczem. Konieczne będzie

wyniki tsh

Jutro ide poatorzyc badania krwi na tsh ft3 i 4. Pamietam ze jak robilam ostatnie badania to bralam pigulki antykoncepcyjbe i meride ( wzielam tylko kilka i odtsawilam to paskudztwo) i bylam przeziebiona czy to moglo miec wplyw na wynik tsh??

****wyniki FT-4,TSH********

wITAM,CHCIAŁABYM SIĘ DORADZIĆ,ZANIM PÓJDĘ DOPIERO W PAŻDZIERNIKU DO LEKARZA Z WYNIKAMI. Odebrałam wyniki i wyglądają one tak: FT-4 wsurowicy krwi:11,7 pg/ml TSH w surowicy krwi:1,89 uU/ml

Wyniki tsh

powiedzialy ze mam powiekszona szyje w tym pielegniarka co pobierala krew. TSH 2.280 norma 0.270-4.200 MOJ MAMA W TY SAMYM CZASIE tez robila badania i TSH ma w normie ale ft4 zanizone usg wykrylo cos z tarczyca no i ma tez powieksona szyje. Moj brat ma nadczynnosc. Tak wiec jak mam prawodlowe TSH to tak

Wyniki krwi

tarczycą? Choć tsh mam tez w normie, ale miałam guzki na tarczycy- pod stała kontrolą. Nie wiem czy te odchylenia w wynikach krwi sa dużo od normy? Ktos cos podpowie? Pozdrawiam!

badanie TSH

Witam . Dwa tygodnie temu miałam badanie krwi , po przejrzeniu wyników lekarz zlecił mnie badanie na TSH . Co mogło we krwi wskazywać na to, że kazał zrobić TSH ?

Wyniki - pierwsza krew

Witam, W zeszłym tygodniu miałą\am robione badania pod kątem tarczycy. Moje wyniki: TSH : 4,3 (norma do 4,0) antyTPO: 172 (norma do 8) FT3: 3,15 (72%) FT4: 0,82 (15%) Ważę 40kg. Mam 32 lata. Ciągle boli mnie głowa.

Wynik TSH 15,19

Witam!Szukam porady mój wynik TSH to 15,19 norma 4,20 byłam u endykrynologa zrobił mi usg tarczycy i zaaplikował tabletki Euthyrox N25 pobrano krew ale nie wiem dlaczego choć inne wyniki zrobione miałam w normie bardzo sie denerwuje bo po wynik mam iśc dopiero za tydzień.Proszę o poradę

interpretacja wyników krwi

witam dziewczyny zrobiłam ostatnio badania krwi - tak kontrolnie. morfologia krwi - wszystko ok, tsh i ft4 też norma. mam jednak podwyższone ob -31. badania te zrobiłam w 4 dniu miesiączki (zresztą wyjątkowo bolesnej). lekarz ginekolog radził mi zrobić te badanie, gdyż mam bardzo obfite

Re: wyniki TSH

a jakie masz te objawy? -- normalnie krew mnie zalewa, jakie tu są chamy by mahadeva

Re: wyniki krwi

Dzień dobry, wyniki sugerują infekcję, TSH i fT4 w normie, należy skonslutować się z lekarzem i powtórzyć badania przynajmniej 10 dni w stanie zdrowia, pozdrawiam serdecznie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!