Wszystko o:

wyniki laboratoryjne normy

Użytkownik

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo zmartwiłam się, że poziom TSH jest obniżony a FT3 i FT4 też przy dolnej granicy. Czy powinnam brać jakieś leki? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Dodam, że przed zajściem w ciążę - 3 miesiące przed TSH wynosiło u mnie 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,08. Proszę o odpowiedź, ponieważ wizytę u ginekologa mam dopiero w połowie stycznia, a bardzo się martwię. Czy powinnam wcześniej zgłosić się do lekarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Kamienie żółciowe - co to jest? Objawy i leczenie kamicy żółciowej

Kamienie żółciowe to problem prawie 20 procent Europejczyków! Ich efektem jest kamica żółciowa, której objawy mogą, ale nie muszą występować. Kamienie żółciowe pojawiają się częściej u kobiet. Ich leczenie zależy od nasilenia symptomów i indywidualnego stanu pacjenta.

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Solidny odpoczynek nie pomaga, uczucie znużenia jest niewspółmierne do zadań, a w dodatku towarzyszą mu również inne niepokojące sygnały od organizmu? Czas na wizytę u lekarza.

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

poważny. Najczęściej wynik poniżej normy oznacza problem z wątrobą , który należy wyjaśnić z lekarzem. Możliwe, że będzie wskazana konsultacja gastrologiczna. Cena badania: zwykle kilka złotych. Zobacz także: Zbyt niski poziom cholesterolu - o czym świadczy Cholesterol normy

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

wykonaj podstawowe badania tarczycy , by w razie czego uniknąć takich powikłań. Część ginekologów zaleca je swoim pacjentkom standardowo. Uwaga! Nie interpretuj samodzielnie wyników. To lekarz (najlepiej endokrynolog) wie, jak je ocenić. Normy laboratoryjne niejednokrotnie nie uwzględniają zakresów

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

badaniu krwi kontrolowanie poziomu enzymu amylazy we krwi (AMI). To zwykle ona pierwsza odstaje od normy, gdy gruczoł zaczyna mieć problemy. Nawet jeśli lekarz odmawia badania, prywatne cię nie zrujnuje (koszt to ok. 10-15 zł). Norma dla amylazy (wartości orientacyjne, referencyjne) : 25 - 125 U/l

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

zwieść normom TSH. Prawidłowy poziom TSH dla kobiety w wieku rozrodczym powinien wynosić około 1. (...) Ale wiele osób może zobaczyć swój wynik TSH np. 3 (czyli mieszczący się w powszechnie uznawanych normach, przyp. red.) i pomyśleć- nie dzieje się nic złego, moja tarczyca jest ok., a to już może

Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

preparatów antycellulitowych oraz kremów do stóp. Uważaj, może szkodzić! Pomimo tych pozytywnych właściwości, najnowsze badania wykazały, iż w przyprawie, pozyskiwanej w szczególności z cynamonowca wonnego (cassia) obecny jest szkodliwy związek o nazwie kumaryna . W wyniku eksperymentów na zwierzętach

Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan przy nich wymięka!

Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan przy nich wymięka!

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wyniki badań dwunastolatka

; - pasma śluzu - nieliczneNie mogę podjąć się interpretacji wyników badań laboratoryjnych syna bez analizy klinicznych wskazań do wykonania tych badań, zebrania wywiadu, a także podania norm laboratorium wykonującego badania. Dla uzyskania wskazówek odnośnie interpretacji proszę zgłosić się do lekarza

Wyniki badań ANA2

Stawy bolały mnie zawsze, mniej lub bardziej, u nas to rodzinne. Ostatnio jednak bóle się nasiliły, trafiłam do reumatologia. Ten zlecił liczne badania. Widzę się z nim w poniedziałek, ale odebrałam właśnie wyniki. Sprawdziłam normy internecie i trochę się zaniepokoiłam. "Stwierdzono obecność

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ; DLA ZDROWIA ; Dostalam odpowiedz

Najważniejsze wiedzieć w jakich jednostkach jest mierzone. www.strona.net.pl/info_prakt/wyniki_badan/interpre.htm

Re: Koniec Świata

Na grype nigdy sie nie szczepilam ... i nigdy nie mialam. Wszystkie narzady wewnetrzne w porzadku. Wyniki laboratoryjne w normie ... Obawiam sie, ze umre zdrowa ... :D .

normy laboratoryjne-wyniki odczyt

wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych -- OLIWKA NASZ SKARB Nasze malenstwo

Re: czy bedziemy umierac na choroby endokrynologi

Wyniki muszą być zinterpretowane przez lekarza i poparte badaniem fizykalnym i wywiadem, same normy laboratoryjne są niewystarczające.

Re: Prośba o interpretację wyników

laboratoryjnych norm są strasznie duże. Dlatego właśnie pytam czy w/w wyniki są ok, czy też nie. Wg. norm ok, wg kalkulatora za niskie ft4. Czyli powtórzyć za miesiąc i zrobić usg tarczycy?

Re: Prosze o pomoc/ kobieta 42 lata

Bardzo, bardzo Ci dziekuje za tak obszerna odpowiedz. Faktycznie, nie uscislilam norm laboratoryjnych. Poza tym , powtorzylam badanie w innym laboratorium/podobno w tym pierwszym wychodza cuda u pacjentow, o czym nie wiedzialam, a powiedzialo mi to potem pare osob. Wyniki z drugiego badania (dzien

Re: Prosze o pomoc/ kobieta 42 lata

Wszystko zależy od twojego samopoczucia, dla niektórych to już za dużo i niedoczynność, a dla innych jest ok. jeśli chcesz wiedzieć na 100% to trzebaby zrobić USG tarczycy, u kogoś kto się na tym zna. Ja przy wyniku 3,7, ft4 w normie, ale anty-tpo pow. 400, czułam się fatalnie i z miesiąca na

przeciwciała tarczycy

Tu masz wytłumaczone podwyższone anty-tpo www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/przeciwciala-anty-TPO-norma-jak-interpretowac-wyniki-badan_37635.html podwyższone anty-tg wylecz.to/pl/badania/badania-laboratoryjne/przeciwciala-przeciwtarczycowe-anty-tg.html

Re: Miśka znowy niedomaga :(

Ech, chciałam wkleić plik pdf czyli Adobe Reader i nie umiem, mogę tylko tekst z badania laboratoryjnego Wikci, która nie miała kłopotów z pęcherzem, natomiast chore nerki: Badanie moczu pełne: Badanie podstawowe moczu Barwa moczu jasnożółty Przejrzystość klarowny Ciężar właściwy 1,034 pH 6

Re: Brak diagnozy a fatalne samopoczucie

Nie wiem co Ci jest, ale chcę abyś wiedział, że boreliozy nie można wykluczyć żadnym testem laboratoryjnym. Wynik ujemny niestety nic nie znaczy! Czasem testy trzeba powtarzać, niekiedy prowokacja antybiotykowa pomaga w uzyskaniu pozytywnego wyniku badania serologicznego. Poza tym są jeszcze dwa

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!