Wszystko o:

wyniki tarczycy

wizu

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badania hormonów ft3 i ft4 pozwalają określić, czy tarczyca funkcjonuje poprawnie. Nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na nadczynność lub niedoczynność tarczycy i może tłumaczyć liczne niepokojące objawy, które towarzyszą schorzeniom tego organu.

Przeciwciała anty-Tg

Tarczyca, jej choroby oraz sposoby interpretacji wyników zarządzających nią hormonów, budzi bardzo wiele wątpliwości i dyskusji. Jednym z ważnych czynników oceny działania tarczycy jest przeciwciało anty-TG.

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

Zmiany nowotworowe w obrębie tarczycy zdarzają się stosunkowo rzadko. Szacuje się, że stanowią zaledwie jeden procent wszystkich diagnozowanych nowotworów złośliwych. Zatem, jakie są objawy raka tarczycy, jak go zdiagnozować i jak wygląda leczenie?

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Dołącz do nas na Facebooku! Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Niedoczynność tarczycy może wynikać ze zmian chorobowych, które występują

Biopsja tarczycy - co należy o niej wiedzieć

Biopsja tarczycy - co należy o niej wiedzieć

. W większości przypadków jedyną "pozostałością" po biopsji jest niewielki i zupełnie niegroźny krwiak. Czasami może zdarzyć się obrzęk i lekki ból szyi. Jednak wszystkie nieprzyjemne dolegliwości szybko mijają i w żadnym stopniu nie zagrażają życiu pacjenta. Biopsja tarczycy - wyniki

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

tarczycy? Wyniki badań Zaobserwowanie u siebie powyższych symptomów nie świadczy jeszcze na 100% o nadczynności tarczycy. Dopiero gdy poziom hormonów fT3 albo fT4 znacząco przekracza ustaloną normę, a można być pewnym, że mamy do czynienia właśnie z tą chorobą. Aby postawić precyzyjną diagnozę, konieczne

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

należy konsultować z lekarzem. Nie można zwlekać z wizytą, jeśli na podanym wyniku zostały przekroczone normy. Anty-TPO – interpretacja wyników Pojawienie się przeciwciał anty-TPO zazwyczaj ujawnia schorzenia tarczycy. Znaczne podwyższenie ich liczby może świadczyć o rozwoju choroby Hashimoto lub

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

radioizotopu (zwykle jodu), który przedostaje się do guzków oraz tarczycy. Specjalna kamera rejestruje promieniowanie, po czym tworzy specyficzną mapę. Jej wydruk stanowi materiał do analizy. Do wykrycia lub wykluczenia zmian o charakterze złośliwym służy biopsja oraz analiza wyników uzyskanych na podstawie

Niedoczynność przysadki

hormonów przysadkowych w surowicy, RTG czaszki, CT lub MRI głowy. Niedoczynność przysadki - leczenie Jeśli przyczyną jest guz lub tętniak - operacyjne; w innych przypadkach - podawanie hormonów tarczycy, kortykosterydów oraz estrogenów, gestagenów i testosteronu, antybiotyki i leki przeciwwirusowe u

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Tarczyca to gruczoł dokrewny położony z przodu krtani. Produkuje on trzy hormony - tyroksynę (T4), trijodotyroninę (T3) i kalcytoninę. Tyroksyna i trijodotyronina odpowiedzialne są za zwiększanie podstawowej przemiany materii - zwiększają zużycie tlenu, stymulują tworzenie białek, zwiększają

Tarczyca wyniki

.. Zrobiłam ostatnio badania krwi, lekarz powiedział, że sa dobre. Mnie zastanawia wynik Immunochemi tj: TSH 3 generacja - 6,17uIU/m1 (z.Ref:0,27-4,20). FT3 - 3,41pg/ml i FT4 1,0ng/dl. Lekarz zauważyl jedynie w przypadku ciąży musiałabym brać jakieś tabletki przy takiej wartości TSH. PROSZE O OPINIE CZY

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

, lekarz mimo wcześniejszejszych podejrzeń związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy wykluczył tę opcję na podstawie wyników. Ja jednak uważam, że cos jest nie tak. Systematycznie przybierałam w ostatnich latach na wadze. W tym roku dla zdrowia postanowiłam mocno wziąć się za siebie i zrzucić 15

Idealne wyniki a tarczyca

żywieniowych i 3 razy w tygodniu ćwiczę fitness . Zrobiłam TSH i było w normie, ale postanowiłam zrobić usg, na którym lekarz zauważył zmiany i podejrzewał zapalenie tarczycy i zalecił zrobienie FT4 co uczyniłam. Wynik był idealny. Lekarz wcześniej mówił, że jeżeli wynik będzie dobry to będziemy szukać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wyniki tarczycy

Moje wyniki tarczycy to TSH 1,650 (norma 0,3 - 3,600 ft3 3,53 (NORMA 2,20- 4,20) ft 4 0,87 ( norma 0,80 - 1,70) czy te wyniki powinny mnie niepokoić?? do tego mam kilka niepokojących objawów np. ciągłe i duże zmęczenie , senność, wypadanie włosów. dodam ze wpisując wyniki w kalkulator tarczycy

Re: WYNIKI TARCZYCA

poproś p. dr o zaświadczenie dla lekarza rodzinnego,na piśmie, że Twoje wyniki i samopoczucie nie wskazują na problem z tarczycą. Podejrzewam, że raczej dostaniesz rp na l-tyroksynę niż powyższe. -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Re: WYNIKI TARCZYCA

Te wyniki są z tamtego tygodnia, a do endo ide w przyszlym, wiec wyniki chyba beda aktualne? Wiadomo ze na priv sa platne;-) u gina nie ma co szukac bo tez bylam w tamtym tyg i wszystko cacy. Ewentualnie nad czym jeszcze sie zastanawi alam to nad poporodowym zapaleniu tarczycy z racji na porod 1

Re: WYNIKI TARCZYCA

No to się odezwę ;P Podaj ile dokładnie wyszło ci TSH i normy laba. Podaj też wiek. Dodam, że ja objawy (pierwsze) już miałam przy TSH=2, dlatego warto zrobić USG tarczycy - ale u kogoś kto się na tym zna. Kilka lat mimo objawów niedoczynności lekarze olewali i zwalali na anemię z niedoboru żelaza

Re: wyniki tarczycy

Taki wynik Ft4 świadczy o głębokiej niedoczynności, pomimo sztandarowego TSH, stąd Twoje objawy tak typowe. Koniecznie trezba pogłębić diagnostykę tarczycy o: - USG tarczycy (dokładny opis, trzy wymiary obu płatów) - przeciwciała oba --TPO oraz a-TG - zawsze warto przy jednym wkłuciu - ferrytynę, B

WYNIKI TARCZYCA

Hejka, mam takie pytanie odnośnie wyników tarczycowych. Byłam ostatnio u lekarki i z racji mojego zlego samopoczucia dała mi skierowanie na badanie TSH i antyTPO. TSH wyszlo w normie, natomiast antyTPO wyszlo 61,58 przy normie 0,00-34,00 IU/ml. Co to może oznaczac? Dodam, ze objawy jeszcze jakie

Re: WYNIKI TARCZYCA

co do wielkości anty-tpo - jest zmienne, ja miałam 400 po roku 124, obecnie 699 może być też Hashi bez anty-tpo :) a mozna mieć anty-tg

Re: WYNIKI TARCZYCA

Twój problem z samopoczuciem i to, że masz hashimoto potwierdzają p/ciała TPO, które są dość wysokie. Na spotkaniu z medykiem tak rozmawiaj, aby wręczył Ci rp. na l-tyroksynę /euthyrox czy inny letrox/ i zaśw. do rodzinnego o diagnozie. -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!