Wszystko o:

wysoki cukier w ciąży objawy

Eliza Dolecka

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca stała się chorobą narodową. Chociaż dotyka już milionów Polaków, w praktyce jest niemal nieznana. Lekceważymy objawy, nieprawidłowo się leczymy, nie wierzymy, że może zabić, zwłaszcza, gdy przebiega bezobjawowo. Dlaczego chorujemy? Czym jest i jak działa insulina? Czy cukrzycy można zapobiegać? Co jeść? Kiedy aktywność fizyczna jest lekiem, kiedy zagrożeniem? Z jakimi powikłaniami trzeba się liczyć? Jak udzielać pierwszej pomocy? Czytaj!

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Te badania nie bolą (poza ewentualnie ukłuciem, czyli do przeżycia), nie zawstydzają (a przynajmniej nie powinny), nie wymagają szczegółowych przygotowań i nie powodują skutków ubocznych. Są dość tanie, a nawet darmowe. Pozwalają odkryć na czas wiele groźnych schorzeń, które mogą przez dłuższy, kluczowy czas nie dawać wyraźnych objawów. Wprawdzie często nie są podstawą do ostatecznego rozpoznania schorzenia, ale wskazują kierunek dalszych badań. Zrób sobie prezent (na NFZ często trudno liczyć) i zadbaj o siebie. To sensowna inwestycja, a niejednokrotnie nic nie kosztuje lub znacznie mniej niż nowy ciuch lub kosmetyk.

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Przyczyny cukrzycy związane są ze sposobem, w jaki nasz organizm gospodaruje węglowodanami, czyli cukrami. Rozróżniamy dwa typy cukrzycy: insulinozależny i insulinoniezależny. Oba rodzaje cukrzycy mają związek z insuliną - hormonem, który bezpośrednio wpływa na poziom cukru we krwi. Objawy typowe dla cukrzycy pojawiają się wtedy, gdy poziom stężenia glukozy we krwi gwałtownie spada. Leczenie cukrzycy polega na ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. W tym celu wprowadza się do organizmu insulinę, a terapię wspiera specjalnie dobraną dietą cukrzycową

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

glukozy jest metodą przestarzałą i nie jest niezbędny do zdiagnozowania stanów nietolerancji glukozy lub cukrzycy. Diagnostyka cukrzycy ciężarnych odbywa się w nieco inny sposób. Test przesiewowy przeprowadza się miedzy 24 a 28 tygodniem ciąży. Pomiary stężenia glukozy przeprowadza się w godzinę po

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

, zwłaszcza pochodzących z cukrów prostych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego  i zmniejszonej ilości wysiłku fizycznego. Do zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 może prowadzić już zachowanie matki w czasie ciąży – spożywanie przez nią w nadmiarze szkodliwych lub po prostu zbyt słodkich i zbyt

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

zakażeniem, nowotworem, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą, toczniem rumieniowatym (SLE). Obecność białka w moczu może oznaczać także: niewydolność serca, białaczkę, szpiczaka mnogiego, zatrucie (np. miedzią lub ołowiem), stan przedrzucawkowy (powikłanie w ciąży) Cukier: Po niektórych lekach glukoza może

Mapa LP

kręgosłupa lędźwiowego objawy antygeny hcv hbs hbc drętwienie lewej dłoni przyczyny jak obniżyć cukier na czczo przepuklina uciska worek oponowy torbiel korowa w nerce leczenie rotacja kręgów ból brzucha splot słoneczny naczyniopochodne zmiany w istocie białej krew utajona w kale-wynik

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

duża: pali około 8 milionów Polaków. Zmniejsza się procent palących mężczyzn, ale liczba kobiet palących od lat nie maleje. Najtrudniej dotrzeć do młodych kobiet: palą, niestety, również kobiety w ciąży. Paląca czterdziestolatka, nie lecząca nadciśnienia tętniczego, mająca wysoki poziom cholesterolu

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

rozwój męskich cech płciowych. Estrogeny , w tym zwłaszcza: estradiol , estron i estriol, odpowiadają przede wszystkim za rozwój żeńskich cech płciowych. Trzecią grupę stanowią zaś gestageny (głównie progesteron) warunkujące utrzymanie ciąży. Choć estrogeny to hormony typowo kobiece, niewielka ich

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

poniżej 90. Po godzinie od zjedzenia posiłku dopuszcza się wartość 120 mg. Powyżej już myślimy o włączeniu insuliny. Te kryteria ciągle się zaostrzają. Jeszcze niedawno było to 130 mg, ale ostatnie badania wykazały, że poziom cukru u zdrowych kobiet naturalnie się obniża w czasie ciąży, tzn. że te

Niepokojące objawy po ciąży

Mam 22 lata. 3 lata temu urodziłam syna, a rok potem, w drugiej ciąży, w 7 tyg. poroniłam. Ważę tylko 47kg. Jestem strasznie osłabiona, drżą mi ręce, serce wali, jak oszalałe, mam ciągłe bóle i zawroty głowy, ciągle łapię zakażenia dróg moczowych, boli mnie brzuch z lewej lub prawej strony, różnie

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Ból podbrzusza w ciąży

od niego daleko. Bardzo proszę o radę.Proszę zgłosić się do ginekologa. Pani objawy mogą oznaczać wiele rzeczy - od zakażenia układu moczowego, po ucisk rosnącej macicy na struktury miednicy, a także patologię ciąży.

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pomoc w interpretacji wyników

moje kłopoty zaczęły się po 2 ciąży. do tego duży stres, no i się zaczęła jazda. jeśli masz spadki cukru / po objawach mogę domniemywać, że masz rację z tymi spadkami/, to tym bardziej zrób krzywe - ale obie, i insulinową, i glukozową. niestety, za insulinową będziesz musiała zapłacić, nie jest

Re: Borelioza czy toczeń? Pomocy

lekarka zasugerowała, ze moze to depresja albo hipochondria;) Co do nadnerczy, byłam u 3 endokrynologów z wynikami i pytałam o nadnercza, bo moje objawy wówczas poza tym, ze mój brzuch zaczął wyglądać jakbym była w ciąży i to z niedźwiedziem, nie wskazywały na niedoczynnosc- bezsenność, tachykardia

cukrzyca ???

wtedy strasznie i mam własnie wyzej wymienione objawy + dochodzi straszne drżenie rak ( mąz musi mi badac cukier glukometrem bo tak mi sie ręce trzęsa ) i tu jest szkopuł . Skad taki wysoki cukier po badaniach a niski w zyciu normalnym ?? Dodam ze nie biore żadnych leków i nie jestem w ciąży

Cykl bezowulacyjny, czy problem? - interpretacja

Stosuję metodę Roetzera, od 15 lat z górką (mam 37 lat i dwie córki), ale dawno nie odświeżałam wiadomości... Od 13 cykli czekamy na ciążę, poprzednia (po 4 cyklach starań) zakończona wczesnym poronieniem. Temperaturę mierzę o 5.30, w ustach (zawsze tak samo), termometrem Microlife MT16C2. Od roku

Re: Niekończąca się huśtawka hormonalna

; porządku, objawy wskazywały że miałam jajeczkowanie. Akurat o jajeczkowaniu nie myślałam (ale oczywiście od kątem ciąży to ważne). Ja kierowałam się wysokim poziomem testo. i DHEA-S. Czy lekarz brał pod uwagę zespół policystycznych jajników (zespół PCO) lub czy go wykluczył? > Przy glukozie przeszłam

Re: Niedoczynność tarczycy- pomoc o wskazówki

sumie funkcjonuje całkiem dobrze. Poza tym to okaz zdrowia :) Tak czy siak była to ciąża prowadzona na podstawie TSH (które i tak było jak na ciążę z Euthyroxem za wysokie), a nie fT3 i fT4, co było błędem. Drugi błąd to nie słuchanie pacjentki i jej objawów. Myślę, że moja tarczyca dała z siebie

Re: wyniki tsh...i inne

są, raz nie. szkoda pieniędzy. Ty trafiłaś na moment, że je miałach - choroba aktywna. Dalsze badania przeciwciał nie wnoszą nic w diagnostykę. Chyba, że chcesz zajść w ciążę. Mój gin twierdził, że wtedy lepiej, aby były niskie, czyli aby choroba nie była w natarciu. To podobno sprzyja poronieniu.

Re: ostatnie tyg. ciąży i fatalne samopoczucie-no

fizycznej), poza anemią wyniki bardzo dobre. Ktoś się pytał jak borelioza na dziecko wpływa: jeśli się wie o chorobie i zażywa odpowiedni antybiotyk (bezpieczny dla dziecka duomox) to nie wpływa w żaden sposób. Mam już jedną córkę z ciąży z boreliozą i dziecko jest zdrowe (nie ma żadnych objawów żadnych

Re: Wyniki badań

No cóż, miałaś nosa... tak wysokie tsh (i tak niskie fT4) świadczą o problemach z tarczycą. Przed wizytą zrobiłabym jeszcze usg tarczycy, żeby dr miał pełny obraz sytuacji. Ile masz lat, czy coś się ostatnio działo w twoim życiu, czy planujesz ciążę na przykład? Jakby co, to odłóż takie plany na

Re: Prośba o wsparcie

. (Dziękuję za sugestię, trochę się bałam przedawkowania). Jeśli chodzi o pozostałe suplementy to biorę Sorbifer Durules (2 razy po 1, czyli 200mg, zawiera też vit c) - od wielu lat, oczywiście z przerwami, musiałam się posiłkować Sorbiferem, bo anemia do mnie nieustająco wracała, nie tylko w czasie ciąż

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!