Wszystko o:

wysoki poziom ft4

kaole

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

Hormon ten, wraz z T3, reguluje działanie tarczycy. Mimo że znaczenie i funkcje tyroksyny nie są tak ważne, jak w trijodotyronin (T3) to przy podejrzeniu choroby tarczycy i stawianiu diagnozy jego wartość nie może zostać pominięta.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy, czyli nadmierne wydzielanie hormonów przez tarczycę może objawiać się na wiele sposobów. Chory najczęściej cierpi na wzmożoną potliwość, drżenie rąk oraz duszności.

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

potwierdzenia należy sprawdzić stężenie hormonów tarczycy we krwi i hormonu tyreotropowego (TSH) produkowanego przez przysadkę. Wysoki poziom we krwi hormonów tarczycy T3 lub T4 lub wolnych hormonów (fT3 i fT4) wskazuje na nadczynność. Jest ona wtórna lub pierwotna w zależności od tego, czy powstała w wyniku

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

;zafałszować wyniki badań. W przypadku niektórych, bardziej skomplikowanych badań, np. poziomu hormonów, sposób przygotowania powinien być ustalony z lekarzem. OB - odczyn Biernackiego, czyli odczyn opadania krwinek czerwonych. Informuje nas o tym, z jaką szybkością opadają

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Wysoki poziom płytek

Moja mama ma bardzo podwyższony poziom płytek, doszedł do 920 tys. Z każdym miesiącem rośnie. Czy istnieją jakies leki, które są wstanie obniżyć ich poziom?

Wysoki poziom amylazy u dziecka

Co może mu dolegać, z jaką chorobą mogę mieć do czynienia? Mój syn ma 6 lat a amylaza w moczu jest bardzo mocno przekroczona - wynosi ona 532. Co to oznacza?

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

BIAŁKO C w normie TSH 3,79 norma 0,47-4,64 FT3 2,06 norma 1,45-3,48 FT4 1,13 norma 0,71-1,85 I NIESZCZĘSNA PROLAKTYNA 33,90 NORMA 5,18-26,53 Czy ta wysoka prolaktyna jest spowodowana moim Hashimoto? Przecież biorę Euthyrox 75 wiec powinno być OK. Czy to jest już za mała dawka dla mnie, ale TSH

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki 5 miesieczne dziecko

wysokich wątrobowych ?) FT4 12.00% FT3 67.04% Do tego dołożyłabym wit D3, jaką miałaś Ty? Jaki poziom ma dziecko? Znalazłam taki wątek:

Re: ciąża a NDT (naturany ekstrakt z tarczycy)

Kolejny lekarz odmówił mi prowadzenia na NDT. Kobieta powiedziała że mam te hormony (gdzie były na poziomie 34% ft4 i 44% ft3) w lekkiej nadwyżce i stąd moje problemy ze snem, że szczególnie ft4 mam za wysokie (a mam 1.02), a w poprzedniej ciąży gdzie byłam na euthyroxie 100 miałam ft4 1

Re: ciąża a NDT (naturany ekstrakt z tarczycy)

/4 normy. Dopiero pod koniec ciąży zbliżyłam się do połowy normy, ale cały czas to było powyżej. Ogólnie wtedy byłam młodsza i fT4 zawsze miałam stosunkowo wysokie przy ładnym, też wysokim, jak na branie Euthyroxu, tsh. Np. jeśli fT4 spadało mi do 60%, to tsh miałam już ponad 3,5. Przy diagnozie miałam

Re: Uczucie goraca w stopie

masz za niskie poziomy hormonów FT4 i FT3, a za wysokie TSH. Świadczy to o za małej dawce l-tyroksyny. Jak długo jesteś na obecnej dawce? Masz potw. Hashimoto przez badanie usg? Badałaś się pod kątem pasożytów? -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Re: Dziwne wyniki

wysokiego ft4 przy prawidłowym tsh był już kiedyś na forum o ile dobrze pamietam. Może inne forumowiczki pamietają nazwę wątku lub użytkownika.

Re: Interpretacja wyników

Wysokie to fT4. Warto zrobić usg tarczycy. Poza tym warto zbadać poziom witaminy D3, B12 i ferrytyny. Niedobory tych obniżają płodność.

Re: nówka sztuka pierwsze kroki z tarczycą

Przeciwciala nie sa obecne, a USG tarczycy obecne guzki. Ale przeciwciala pojawiaja sie okresowo. Czy na opisie usg jest jakas informacja o obnizonej echogenicznosci? THS masz niskie, ale FT4 tez niskie,i do tego wysoka prolaktyna. Mozliwe ze wysoka prolaktyna zwiazana jest z niskim poziomem ft4

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników tarczy

Witaj Wynik TSH stanowczo za wysoki, 2x większe Ft3 od Ft4 może dawać objawy nie najlepszego samopoczucia. USG będzie ważnym badaniem. Warto sprawdzić poziom wit D3, ferrytyny, B12 - one wszystkie mają wpływ na cały organizm również na tarczycę.

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

Ft3 2.30 zakres 2,60 - 5,40 Ft4 1,21 zakres 0,70 - 1,54 Ft4 60,71% Ft3 -10,71% U Ciebie totalny brak przemiany hormonów, Ft4 bezpośrednio zależne od przyjmowanej tyroksyny jest na dobrym poziomie, czyli ilość hormonu jak na razie ok, natomiast na minusie Ft3- hormon od którego zależy głównie

Re: Niepokojące objawy i interpretacja wyników

Hej, TSH masz trochę za wysokie jak na młodą osobę, fT4 niskie jak na 24 lata, a objawy też przemawiają za tym, że coś jest nie tak. Warto pójść do dobrego endo, który się pochyli nad Twoimi objawami. Koniecznie zrób usg tarczycy, warto zbadać przeciwciała tarczycowe. Zbadaj poziom ferrytyny i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!