Wszystko o:

wysoki poziom hormonu tsh

kaole

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Hormon - co to takiego? Definicja, powstawanie i działanie hormonów

Hormon - często używamy tego pojęcia, ale czy na pewno wiemy, co to jest? Gdzie powstają hormony, na czym polega ich działanie i jaką rolę odgrywają w funkcjonowaniu organizmu?

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

generowane natężenie światła określa się poziom hormonu . Oznaczenie T4 nie jest wykonywane jedynie w przypadku podejrzenia choroby tarczycy. Bardzo często jego poziom ma związek z niepłodnością u kobiet. Za wysoki lub za niski Oznaczenie tyroksyny zazwyczaj zlecane jest w przypadku nieprawidłowego wyniku

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

nerwowego, stąd często łączy się je pod wspólną nazwą - układ neuroendokrynny. Razem odpowiadają one za homeostazę organizmu (czyli stabilność jego środowiska wewnętrznego), w tym np. regulują poziom glukozy we krwi. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów. Hormony to substancje chemiczne, które

Prolaktynoma

Prolaktynoma

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przysadka mózgowa to z całą pewnością jeden z ważniejszych gruczołów dokrewnych występujących w ludzkim organizmie. Umiejscowiona jest w dole czaszkowym, nazywanym siodłem tureckim a wytwarzane przez nią hormony regulują działanie m.in. tarczycy (TSH), nadnerczy

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

nadczynności tarczycy jest choroba Graves-Basedowa, w której organizm produkuje przeciwciała przeciwko receptorowi TSH. Na skutek tego tarczyca przestaje reagować na sygnały z mózgu i bezustannie wytwarza hormony, nie zważając na to, czy ich stężenie nie jest już zbyt wysokie. Najczęściej chorują kobiety w

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Jaki wpływ ma jod na wysokość hormonu TSH?

Jestem w 27 tyg ciąży i mój wynik TSH wynosi 3,66 IU/L. Nie przyjmuje dodatkowo jodu tylko tyle co w spożywanych produktach. Czy ten wysoki wynik powinien martwić? gdyż na wizycie u ginekologa nie zwrócił on na to zupełnie uwagi i czy jeśli zaczęłabym stosować dodatkowo jod to hormon ten obniżyłby

Badanie TSH

?Opisuje Pani objawy niedoczynności tarczycy. Konieczne jest włączenie leczenia zastępczego hormonami tarczycy. Po wyrównaniu poziomu hormonów i przy stałym ich przyjmowaniu pod okresową kontrolą lekarza, dodatkowe leczenie najprawdopodobniej okaże się niepotrzebne. Sugeruję więc jak najszybciej zgłosić

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Tarczyca w ciąży

Ja byłam dzisiaj u endokrynologa i mam zupełnie inne wrażenia jak Ty (byłam prywatnie) - mam się nie martwić niski poziom TSH w ciąży nie jest niczym niepokojącym pod warunkiem oczywiście że hormony T3 i T4 są w normie. To wszystko przez Beta hcg, której poziom jest wysoki. Lekarz dokładnie mnie

Re: Uczucie goraca w stopie

masz za niskie poziomy hormonów FT4 i FT3, a za wysokie TSH. Świadczy to o za małej dawce l-tyroksyny. Jak długo jesteś na obecnej dawce? Masz potw. Hashimoto przez badanie usg? Badałaś się pod kątem pasożytów? -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Re: TSH wyższe niż granice normy

przed leczeniem siebie tylko na podstawie TSH. to jest > błąd. Zeby zdiagnozowac problem z tarczyca wykonuje sie TSH,ft3 i ft4, wysoki poziom TSH i niski FT4 swiadcza o niedoczynnosci. Ft3 czesto pozostaje prawiodlowe. Gdy wystepuje nadczynnosc czyli hyperthyroidism TSH jest niskie ale Ft3 i

Re: forumki Hashimotki

Prócz tego dodam, że mylicie 2 rzeczy: TSH wolno reaguje. Jest wiec długi czas takie samo nawet po zmianie dawki ( z małymi wyjątkami) Logicznym jest wiec, że będzie takie samo. TYLKO co z tego? Problem polega na tym że u osoby BEZ problemów następuje prosta zależność: wysokie hormony - niskie

Re: tarczyca tsh o co chodzi bo już nie wiem...

syna bylo wysokie, ponad 40mlU/L (milli-international units per liter) U dzieci poziom TSH 5 lub wyzszy uznaje sie za podwyzszony z tym ze takze inne czynniki bierze sie pod uwage zanim zacznie sie suplementowac hormon. Idealny poziom jest ponizej 4. Normy sa jasne, natomiast supelmentacja nie

Re: TSH wyższe niż granice normy

, / tyroksyna nisko, trójjodotyronina za wysoko/, dziecko ma hashimoto, zdiagnozowane przez badania i usg, najprawdopodobniej rodzaj bez przeciwciał. >Zeby zdiagnozowac problem z tarczyca wykonuje sie TSH,ft3 i ft4, wysoki >poziom TSH i niski FT4 swiadcza o niedoczynnosci. a czasem o niedoczynności

Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca

Widzę, że na pewno nie masz nadczynności. Nie przy tak wysokim TSH, no co Ty, to niemożliwe po prostu jest, po TSH sądząc masz niedoczynność jak byk. Poziom wolnych hormonów nie jest wcale za wysoki, owszem, raz był - te 111% przy tak wysokim TSH to naprawdę dziwny wynik. Szukałabym dalej, badałaś

Re: nie rozumiem wyników - prośba...

po tabletce, natomiast po tabletce z T4 bedziesz miala wyzszy poziom fT4. Oczywiscie sa drobne wahniecia TSH tez dobowe - dlatego warto robic badanie o mniej wiecej zawsze tej samej porze. Osobiscie uwazam, ze jak na osobe suplementujaca hormon to masz zbyt wysokie TSH bo prawie 2. Czy badalas

Re: Zielona Hashimotka

nie masz nadczynnci przeciez, tylko niedoczynnosc tarczycy. hormon ft4 masz niski a tsh-hormon przysadki, popedzajacy prace tarczycy wysoki. Tarczyyca juz bardzo malutka i prawdopodobnie zjedzona przez proces zapalny. z powodu objawów (zatrzymanie wody) powinnas nwykonac badania elektrolitow sod

Re: ciąża a NDT (naturany ekstrakt z tarczycy)

Kolejny lekarz odmówił mi prowadzenia na NDT. Kobieta powiedziała że mam te hormony (gdzie były na poziomie 34% ft4 i 44% ft3) w lekkiej nadwyżce i stąd moje problemy ze snem, że szczególnie ft4 mam za wysokie (a mam 1.02), a w poprzedniej ciąży gdzie byłam na euthyroxie 100 miałam ft4 1

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!