Wszystko o:

wysoki poziom płytek krwi

Eliza Dolecka

Tych dzieci mogło nie być lub mogły urodzić się bardzo chore. Ocaliły je badania prenatalne i leczenie w łonie matki

Tych dzieci mogło nie być lub mogły urodzić się bardzo chore. Ocaliły je badania prenatalne i leczenie w łonie matki

Zosia, Ignacy, Julek i Staś to wyjątkowi szczęściarze. Są zdrowi i prawidłowo się rozwijają, a o dramatycznej walce o życie być może usłyszą kiedyś od rodziców, gdy będą już planować swoje dzieci. Cud? Przede wszystkim właściwa diagnostyka i nowoczesne leczenie jeszcze przed urodzeniem

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Nasze ciało oplata sieć naczyń krwionośnych, które docierają do każdej tkanki. Gdybyśmy połączyli wszystkie żyły, tętnice i maleńkie naczynia włosowate (kapilary), powstałaby rurka długości ponad 96 tys. kilometrów, czyli przeszło dwa razy tyle, ile wynosi długość równika! Tą olbrzymią siecią nieustannie, w dzień i w nocy, krąży krew. Żeby serce przepompowało przez nasze ciało cały jej zapas - u dorosłego człowieka około 5 litrów - wystarczy minuta. Nie ma się jednak czemu dziwić, bo gdy życiodajny płyn opuszcza serce, pędzi przez aortę z prędkością 40 cm na sekundę.

Mapa LP

Mapa artykułów

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

także: Za niski cholesterol to też źle! Co robić? Jeśli w wyniku tych procesów stężenie LDL jest za wysokie we krwi, nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy . Ponieważ takie zmiany miażdżycowe mogą powstawać bardzo wcześnie, już po

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

rozkurczowe. Wartości ciśnienia wyrażane są w milimetrach słupa rtęci (mm Hg). Za optymalne uznaje się 120/80 mm Hg, gdzie pierwsza z wartości to ciśnienie skurczowe, a druga oznacza ciśnienie rozkurczowe. Ciśnienie krwi zależy od poziomu aktywności - w trakcie odpoczynku (np. w nocy) jest niższe nawet o 20

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

Choroby krążenia to główny zabójca w Polsce. Ocal życie - pokochaj swoje serce

. Potrzeba ruchu regularnego, najlepiej codziennie, a przynajmniej 3 razy w tygodniu, po 30-60 minut (w zależności od ogólnej formy). Półgodzinny spacer umożliwia obniżenie poziomu groźnych trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, a zarazem podniesienie poziomu dobrego - HDL. Ten cholesterol

Zespół Hellp

Zespół Hellp

najskuteczniejszą metodą rozpoznawania zespołu Hellp jest badanie krwi. Na jego podstawie można określić stężenie płytek krwi, poziom enzymów wątrobowych, a także ocenić stopień rozpadu i niszczenia czerwonych krwinek - erytrocytów . Leczenie U kobiet z zespołem Hellp najlepszą metodą leczenia jest jak

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

nielubianej przez dorosłych "przypadłości" i całkiem nieźle funkcjonują też rano. Obudziłeś się. Oznacza to mniej więcej tyle, że od ostatniego spożytego przez ciebie posiłku minęło około 10 godzin. Poziom glukozy we krwi spada, zwiększa się wydzielanie soków trawiennych. Cały organizm trwa w

Łuszczycowe zapalenie stawów - objawy, diagnoza, leczenie

Łuszczycowe zapalenie stawów - objawy, diagnoza, leczenie

obrazuje zmiany w stawach międzypaliczkowych dalszych oraz wyrośla kostne pojawiające się na nadżerkach . Część pacjentów ma podwyższone OB (odczyn Biernackiego - określa "szybkość" opadania czerwonych krwinek) i CRP (białko, element odpowiedzi immunologicznej organizmu, jego wysoki poziom może

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

, łamiące się). Można go także stosować jako balsam na przesuszone usta.   Olej ten potrafi jednak wspomagać organizm również od wewnątrz. Dostarczanie sobie witaminy F jest bowiem ważne dla naszego układu krwionośnego. Dzięki zdolności do obniżania we krwi poziomu trójglicerydów oraz tzw. "złego

Wysoki poziom płytek

Moja mama ma bardzo podwyższony poziom płytek, doszedł do 920 tys. Z każdym miesiącem rośnie. Czy istnieją jakies leki, które są wstanie obniżyć ich poziom?

Wysoka liczba płytek

wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. Płytki na poziomie 114 tyś/ml są poniżej dolnej granicy normy, jednak za groźny dla zdrowia uznaje się poziom płytek poniżej 50 tyś/ml. Przy tak niskich

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki morfologii- b. wysoki poziom płytek krwi

Witam, Prosiłabym Panią Dr o pomoc w interpretacji wyników morfologii krwi mojej córki. Ma skończone 4-mce. Są to kolejne badania, w których podwyższone są znacznie płytki krwi. Przedstawię poniżej wyniki krwi z 10.10.2014 oraz 03.11.2014. Wyniki kolejno -najpierw wynik z 10.10.2014, następnie

Wyniki morfologii- b. wysoki poziom płytek krwi

Witam, Prosiłabym Panią Dr o pomoc w interpretacji wyników morfologii krwi mojej córki. Ma skończone 4-mce. Są to kolejne badania, w których podwyższone są znacznie płytki krwi. Przedstawię poniżej wyniki krwi z 10.10.2014 oraz 03.11.2014. Wyniki kolejno -najpierw wynik z 10.10.2014, następnie z

Płytki krwi na wysokim poziomie:((

Dziewczyny, martwię się. Mój 3,5 m-czny synek (też wcześniaczek, z 36 tygodnia) ma wysoki poziom płytek krwi 638 000 /ul. Norma jest do 440 000 /ul:(( Inne parametry są dobre: hemoglobina 12,6 g/dl czerwone krwinki 4 580 000 /ul białe krwinki 9800 /ul hematokryt 35% Nie wiem co o tym myśleć

Narastająca neutropenia u dziecka 17 miesięcy

katar). Leukocyty 3,2 (5,5 - 14,00) L !!! RBC 5,16 (3,9 - 5,30) Hemoglobina 12,8 (11,0 - 14,0) Hemotokryt 35,2 (34,0 - 42,0) MCV 68,2 (75,0 - 87,0) L !!! MCH 24,8 (24,0 - 31,0) MCHC 36,4 (32,0 - 36,0) H !!! Płytki krwi 177 (150 - 400) Limfocyty % 50,6 (35,0 - 60,0) Limfocyty # 1,62 (1,9 - 8

Re: Wyniki morfologii- b. wysoki poziom płytek kr

krwi), który to córka miała bardzo wysoki. Odpowiednia dieta (przede wszystkim podawanie dużych ilości wody przegotowanej) wpływająca na poziom wapnia spowodowała obniżenie poziomu płytek do 232 tys. Proszę pamiętać, że do badania dziecko musi być najedzone i nawodnione.

Re: Proszę Was o pomoc

napisz o płytkach krwi i limfocytach. Do tych badań brakuje usg tarczycy, ono powinno wyjaśnić. Podniesione poziomy hormonów, wysokie TSH i podwyższone p/ciała /mie napisałaś przy nich norm/ i paskudne samopoczucie wskazują na początek hashimoto. --

niskie leukocyty, niskie płytki

-LCR - 19,8% PCT - 0,12% Dziecko od dwóch tygodni jest zdrowe, choć to żłobkowicz, więc nigdy nic nie wiadomo. 3 tyg temu przechodził zapalenie jamy ustnej z wysoka temperaturą. Najbardziej zmroził mnie niski poziom płytek krwi 149 (badania robione przed miesiącem wykazały 384). Leukocyty, czerwone krwinki

Re: Proszę o interpetację wyników

niefarmalogicznie przez podaż czerwonego mięsa. Dodatkowo lekarz hematolog kazał nam bezwględnie przepajać córkę, co i tak mieliśmy zalecone przez lekarza chorób dziecięcych (zbyt wysoki poziom wit.D spowodował nagromadzenie wapnia, który uczestniczy w procesie tworzenia płytek krwi). Poza morfologią możecie więc

Re: niepokojące wyniki morfologii

Pewnie żelazo niskie albo leukocyty wysokie??? Przy niskim żelazie jest normalne to, że organizm sobie produkuje płytki, zeby wyrównać gęstośc krwi .... Moje dzieci tez stale maja podwyższony poziom płytek :-(

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!