Wszystko o:

wysoki poziom sodu we krwi

kaole

Aldosteron

Aldosteron

Aldosteron, podobnie jak wszystkie wytwarzane przez nadnercza hormony, pełni w organizmie szczególną rolę. Odpowiada za właściwe stężenie sodu we krwi i stabilizację ciśnienia.

Woda pitna to nie tylko tlen i wodór. Co w niej pływa?

Zawartość H20 w wodzie nigdy nie jest stuprocentowa. Azot i dwutlenek węgla, a także różne składniki mineralne: od wapnia i magnezu poczynając na siarczkach i sodzie kończąc, to woda, z którą masz do czynienia na co dzień. I taka - z natury niedoskonała - najlepiej służy człowiekowi. Zarazem niektóre "dodatki", które mogą do niej trafić, są bardzo szkodliwe

Cytryna - kwaśny smak zdrowia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cytryny

Cytryna poprawia odporność organizmu i stymuluje trawienie. Dlaczego jeszcze warto jeść cytryny i dlaczego cytryna w herbacie to nie najlepszy pomysł?

Cebula - szczególnie zdrowa na surowo. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cebuli

Cebula - szczególnie zdrowa na surowo. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze cebuli

z infekcjami dróg moczowych, a także zaburzeniami wydalania moczu. Cebula obniża ciśnienie krwi. Naukowcy podejrzewają, że zmniejsza poziom "złego" cholesterolu LDL . Ma błonnik , a więc ułatwia wypróżnianie, nie powinna być jednak spożywana przez osoby z poważnymi problemami z

Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

na cukrzycę. Winny jest wysoki indeks glikemiczny owocu. Im jest wyższy, tym szybciej podnosi się poziom cukru w organizmie, a w tym przypadku może to mieć groźne konsekwencje.

Hiperaldosteronizm wtórny (Aldosteronizm wtórny)

Hiperaldosteronizm wtórny (Aldosteronizm wtórny)

przypadków aldosteronizm wtórny wywołany jest zmniejszeniem dopływu krwi do nerek, zbyt małą objętością płynów lub zwężeniem tętnic nerkowych. Zaburzone ciśnienie tętnicze, niski poziom sodu oraz stosowana doustnie antykoncepcja mogą prowadzić do nadmiernego wytwarzania aldosteronu. Pierwszym i najczęstszym

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

psychoaktywnego związku przenoszącego informacje między komórkami), szkodzi osobom, które mają skłonności do migrenowych bólów głowy. Jedzenia śledzi powinni unikać przyjmujący niektóre leki na depresję i nadciśnienie. Wysoki poziom tyraminy, może spowodować niebezpieczny skok ciśnienia tętniczego. Śledź uczula

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

osoby, które musiały wyeliminować je z diety, powinny unikać również łososia. Łosoś to ryba idealna dla każdego cukrzyca. Niemal 60 proc. chorych ma zbyt wysoki poziom tłuszczu we krwi. W prawie 80 proc. przypadków wiąże się on z nadmierną produkcją trójglicerydów , czyli organicznych związków

KARCZOCHY - dla dobra układu pokarmowego. Znasz ich właściwości?

KARCZOCHY - dla dobra układu pokarmowego. Znasz ich właściwości?

chroni wątrobę przed uszkodzeniami, a przy tym sprzyja jej regeneracji. Poza tym działa żółciopędnie i żółciotwórczo oraz moczopędnie, oczyszczając organizm z toksyn i usprawniając trawienie. Dzięki cynarynie obniża się również poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co może mieć znaczenie w

Wazopresyna

Wazopresyna

, cyklofosfamid, chlorpropamid. Stężenie wazopresyny jest bardzo niskie u osób nadużywających alkoholu. Dodatkowo poziom ADH we krwi zależny jest innych hormonów jak kortyzol, adrenalina czy hormony płciowe. Wysokie stężenie wazopresyny jest równoznaczne ze wzrostem ciśnienia osmotycznego w osoczu krwi oraz płynu

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Górna granica potasu i sodu

badania lekarskiego, pomiaru ciśnienia tętniczego krwi, wykonania EKG serca (ze względu na bóle w klatce piersiowej). Poziom sodu i potasu przy górnej granicy normy na pewno nie jest przyczyną dolegliwości. Uważam, że powinien Pan lub powinna Pani koniecznie skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Interpretacja wyników

niedoborze. Miałam i nie było fajnie. Sama czula > m ze poziom jest wysoki, bo mialam dziwny posmak w ustach (badania to potwierdz > ily). Badanie poziomu żelaza, nie ferrytyny? > > Wit D - 32, 75 (wartosc prawidlowa to 30-50). poziom tej wit. powinien mieścić się w granicach 50

Re: Rola ziół

poziomy magnezu i sodu, jeszcze w normie. Otóż bardzo wysoki potas może w jednej chwili przenieść człowieka na tamten świat, naprawdę. Gdybym nie wrócił do kranówki do herbat, a jeszcze ze 2 miesiące pozostał przy wysoko zmineralizowanej wodzie tylko... mogło być ciekawie.

Re: powrót do leczenia..

_Czy_to_Hashimoto_kolejne_wyniki_po_zmiani.html i w ulotce: Możliwe skutki uboczne (m in): obniżenie poziomu sodu we krwi - sód 136,9 ( 136-145) Poinformuj lekarza (m.in): gdy masz wysoki poziom potasu we krwi - potas 5,2 (3,5-5,1) Ludzie czytajcie ulotki zanim weźmiecie jakikolwiek lek!!! Przecież to absurd i szkodzenie pacjentowi

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

niedoczynnością tarczycy z niedoczynnością nadnerczy mogą mieć niski poziom. D to brałabym 2 tabletki. > magnez w surowicy 0.92 norma 0,6-1,10 faktycznie jest mniej , po prostu we krwi jego wynik jest zawyżony > żelazo w surowicy 109 - norma 37 - 145 - to jest ferrytyna???? nie, ferrytyna jest

Re: zioła przy niedoczynności tarczycy

Ja bym uważała z tą mieszanką, lukrecja podnosi poziom kortyzolu, a w pierwszym etapie zmęczenia nadnerczy ma się za wysoki kortyzol, więc można sobie jeszcze zaszkodzić tą mieszanką, poza tym lukrecja zatrzymuje sód w organizmie, jeśli ktoś ma skłonności do obrzęków to ta mieszanka to strzał w

Re: Proszę o interpretację wyników.

krwi. Dlatego badamy się zawsze rano i PRZED tabletką, czyli sprawdzamy średni poziom fT4 i fT3, a nie wchłanianie do krwiobiegu (tabletka tyroksyny ma wielki wpływ na wyniki fT4 i fT3). Ale po tabletce trudno interpretować wynik, następnym razem zrób trójkę tarczycową i dopiero po oddaniu krwi łyknij

Historia mojego życia.

. Może dlatego, że dzięki niedoczynności nie miałam okresu normalnego? 4. MARZEC 2014. Z powyższego powodu robię I badanie tarczycy: TSH: 7,56 (0,27- 4,20) FT3 7,14 ( 3,95- 6,80) 111.93% Ft4 18,54 ( 12,0- 22,0) 65.40% Napisałyście mi, ze mam dziwne wyniki. Czemu miałam tak wysokie poziomy hormonów

Re: co ma wspólnego hashi z typem urody?

>godzę się na badanie TSH, FT3 i FT4 w Zakładzie Medycyny Nuklearnej, ale > jak mają się do tego badania: Na, K, poziom kortyzolu we krwi, układ krzepnięc > ia i D-dimery???? Może to miec jakiś związek z Hashi???? Zrób trójkę tarczycową i poranny kortyzol plus re. sód i potas, chociaż

Re: Sarkoidoza, tarczyca, bałagan hormonalny - pr

Hashimoto/niedoczynności tarczycy pojawia się często - zastanawiam się, czy jest sens powtórzenia badań kortyzolu, ACTH, sodu i potasu we krwi..? W poniedziałek może uda się odebrać wyniki moczu - zrobiłam kontrolnie, żeby sprawdzić czy czasem znów nie dopadł mnie białkomocz.

Re: armagedon dla cyst: TAURYNA + TYNIDAZOL

wykorzystywanie wapnia, sodu oraz potasu w organizmie, pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji błon komórkowych, sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu tkanek mózgu poprawiając jego sprawność, zmniejsza poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu w krwi, może obniżać słuszczenie wątroby, warunkuje syntezę i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!