Wszystko o:

wysokie żelazo objawy

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie

Paulina Zduniak

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony oraz jak do nich nie dopuścić?

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Po kilku godzinach w pracy, czujemy się jak po przebiegnięciu maratonu. Głowę rozsadza ból, a do tego jest ciężka, jak kula od kręgli. Czujemy już gorączkę i bolą nas stawy. Znane? Na pewno! Jak zdiagnozować pierwsze objawy choroby?

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

"To nic takiego"? Uspokajająca diagnoza? Proste leczenie? Tak często o nich myślimy, więc niekoniecznie przejmujemy się rozpoznaniem oraz zaleceniami lekarskimi. Niejednokrotnie na uznane za łagodne choroby "leczymy się" sami, domowymi sposobami. Tymczasem skutki tych schorzeń mogą być bardzo poważne, długotrwałe, nawet śmiertelne. Czasem jest też tak, że to, co uznajemy za rozpoznaną chorobę, jest "tylko" objawem czegoś groźniejszego. Umrzeć przez próchnicę czy zapalenie pęcherza? Owszem, możliwe!

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

w drogach żółciowych wskutek ich mechanicznego zatkania), do żółtawoczerwonego (żółtaczka miąższowa), a nawet brunatnoczarnego (najczęściej w marskości wątroby). Zażółcenie może być objawem uszkodzeniu wątroby wskutek zatrucia, marskości, wirusowego zapaleniu wątroby wszystkich typów, a także

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

do serwisu Zdrowie na Facebooku Masz kilkanaście godzin Zapewnia nam prawidłowe krzepnięcie krwi i temperaturę ciała. Magazynuje żelazo i substancję energetyczną: glikogen. Dzięki niemu steruje poziomem cukru, uwalniając go do krwi w momencie spadku. Ma zdolność neutralizowania i usuwania

Morfologia: RBC

Morfologia: RBC

kostnego (np. nowotworach, chorobie popromiennej). Obniżenie norm często jest jednym z objawów białaczki, szpiczaka mnogiego, niedożywienia (przede wszystkim przy nieprawidłowym poziomie żelaza oraz witaminy B12 i B6). Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek pojawia się przy dużych krwotokach oraz u kobiet

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

), towarzyszą mu inne objawy (kołatania serca, uczucie duszności, lęku, przewlekłe zmęczenie), lepiej ocenić już u lekarza. Nawet prawidłowy puls nie jest wskazaniem, by takie objawy lekceważyć. Przyczyna może bowiem wcale nie być kardiologiczna, krążeniowa, a np. endokrynologiczna (czytaj: Tarczyca nami

Czy zakażamy się dotykając poręczy w autobusie? Za 30 proc. infekcji odpowiada niemycie rąk!

Czy zakażamy się dotykając poręczy w autobusie? Za 30 proc. infekcji odpowiada niemycie rąk!

na przeziębienie, ból gardła oraz grypę bez konsultacji z lekarzem. Nie zdajemy sobie sprawy, że popularne preparaty dostępne bez recepty mają na celu tylko i wyłącznie zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i grypy: - Popularne leki bez recepty możemy krótkotrwałe stosować zachowując bardzo dużą

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

niedokrwistości. Przy takim podejrzeniu internista (bądź ginekolog) zleci wykonanie morfologii, ewentualnie kontrolę poziomu żelaza i ferrytyny, by wykluczyć anemię związaną z nieprawidłowymi krwawieniami. Przedłużające się miesiączki to najczęściej problem kobiet zbliżających się do menopauzy, ale także bardzo

Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało?

Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało?

przymrużeniem oka Menstruacja Cykl miesiączkowy, jak sugeruje nazwa zaczyna się od krwawienia, ale nie ono jest tu najważniejsze. Krwawienie trwa zazwyczaj kilka dni (4-5 dni). Obfitość miesiączki zależy od cech indywidualnych. Zdarza się jednak, że zbyt skąpa lub zbyt obfita miesiączka może być objawem

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Interpretacja wyniku na żelazo

Zaniepokojona swoimi niektórymi objawami(kruche paznokcie, blada cera, zajady, znużenie itp.), zrobiłam badanie na obecność żelaza. Mam 20 lat. Zakres referencyjny to 5,8-34,5, a mój wynik to 11,3. Jak go zinterpretować?Pojedynczy wynik badania na stężenie żelaza w surowicy mówi bardzo niewiele o

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Osłabienie i wysoki puls

Od miesiąca czuję się osłabiony. Mam wysoki puls, nawet po wejściu na schody. Drętwieją mi łatwo ręce i miałem stany przedomdleniowe, szczególnie źle się czułem w busach i dusznym kościele.Szybki puls oznacza szybką czynność serca, która może (a nawet powinna) przyspieszać podczas wysiłku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: czy to problem z tarczycą ?

> BBożesz kobieto, jaka ty mądra jesteś! Ha,ha, mądra jak flądra ;) Ferrytyna nie jest zła 40.15% ALE.... (znowu mój ulubiony cytat ;)) "Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w

Re: Prośba o interpretację wyników

a badałas kiedyś niedobory? to ważne, zanim się suplementację wdroży - bo jeśli dla przykładu masz niedobór D3, to dawka 2 tys, które bierzesz to zdecydowanie za mało. tego typu objawy mogą być spowodowane wieloma rzeczami, niedoborami / głównie żelazo, ferrytyna, ale tez D3, i na przykład

Podwyższone ASO i bolące kolano

.bólowym(pomaga ibuprofen, paracetamol nie). Zrobione morfologia, crp, ob, żelazo, tsh-wszystko w normie-lekko rozjechane dwa pierdy w rozmazie(astmatyczka i zwykle sa rozjechane), za to za wysokie ASO(300 przy normie do 150), żadnych konkretniejszych objawów. Co mam zrobić dalej? usg tego kolana, jakiś wymaz? skąd

Re: proszę o interpretację wyników hashimoto

Unikaj jodu przy hashimoto - generuje rzuty. Żelazo jest potrzebne do przemiany ft4 w ft3. O ile dobrze zrozumiałam masz ft3 większe od ft4....? Jesli ferrytyna jest na dobrym poziomie i z morfologii nie wynika anemia z niedoboru Fe nie ma potrzeby suplementacji żelazem. Masz tsh które jest zbyt

Re: Wyniki badań laboratoryjnych 3-letniego dziec

fT3 się nie przejmuj, bo pewnie napisali normy dla dorosłych. Małe dzieci mają wyższe fT3 niż dorośli. Ma wysokie TSH, ale fT4 ma bardzo ładne. Wit. D3 też bardzo ładna. Ile D3 dajesz córce? Żelaza nie badaj, jest bardzo niemiarodajne jeśli chodzi o anemię. O wiele lepszym wskaźnikiem jest

Re: TSH z 5 do 0...i usg.

nadczynności, sama bym jej napisała - natychmiast obniż dawkę letroxu. przy tak wysokim wyniku musiałaby mieć objawy, nie wierzę w inny scenariusz. ale objawów nie było. ale - abstrahując już od przypadku autorki postu - ja nawet D3 dawkuję z badań ;) no, teraz pokpiłam sprawę , ogólnie źle się czuję, mam

Re: Prośba o interpretację wyników

a glukoza? Io nie jest za duża, ale insulina dość wysoka, i może dawać takie objawy. wiem, że koszt badań D3 jest duży, tez badam wszystko niestety prywatnie - ale bez badań to niestety nie da rady dobrze dobrać dawki. pomyśl o tym, możesz mieć za małą dawkę - ja zaczynałam od 12 tysięcy, w tej

Re: Hashimoto bez niedoczynności, mała tarczyca i

dwa. Na tej podwyższonej dawce - 80 i coś odczekałąbym 4-5 tygodni i znowu sprawdziłąbym trójkę tarczycową. 3) - piszesz o żelazie: >Mogę się zaopatrzyć w żelazo, ale ja już takie kuracje robiłam kilkakrotnie i jak widać - niewiele to daje. ale bardzo krótko! Żelazo suplementujemy długo, jego

słowotwórstwo reklamowe

diklofenaks,  * Neomag -- niczego nie zawiera, ale ma wysoką bioretencję,  * Iladian dajrekt plus. Czy też macie wrażenie, że reklamodawcy umyślnie starają się używać argumentacji niezrozumiałej i słów nieznanych lub ze zmienionym sensem, bo liczą na nasze zamiłowanie do Nieznanego i Tajemniczego

Re: nieudane starania o eutyreozę - poradźcie!

zawierający to żelazo, czyli musisz mieć wysoka kwasowość żołądka. Jeśli bierzesz przewlekłe leki na nadkwasote, niekoniecznie regularnie, to jest to jedna z przyczyn złego wchłanianie żelaza, niestety tez moe być związana z niedoborem witamin b i rzeszy problemów jelitochych. Bo jedzenie nie jest rozłożone

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!