Wszystko o:

wysokie tętno

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie
podpis główki

Za wysoki puls (za wysokie tętno)

Za wysokie tętno (puls) oznacza, że serce bije za szybko. Objawia się to właśnie wysokim pulsem. Za wysoki puls może być spowodowany stresem, gorączką, wypiciem alkoholu, czy zapaleniem papierosa.

W przypadku kiedy nie potrafisz sprawy wyjaśnić w prosty sposób, jesteś w spoczynku, a serce w galopie, możliwe, że przyczyna jest poważniejsza. Za wysoki puls może być spowodowany: nadczynnością tarczycy, anemią, chorobą płuc, bądź oskrzeli, chorobą serca.

Eliza Dolecka

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

Puls za szybki, tętno zbyt wolne, nieregularne - taki stan często niepokoi, o czym świadczą choćby liczne pytania do lekarzy w naszym serwisie. Większość zmian rytmu pracy serca jest fizjologiczna - reaguje ono na stres, wysiłek, zmienia się z wiekiem. W pewnych sytuacjach jednak to ważny sygnał informujący o naszym stanie zdrowia. Zaburzone tętno wymaga wyjaśnienia, najlepiej u specjalisty kardiologa.

Jak obniżyć puls? - pomocne porady

Puls to nic innego jak uderzenia serca - oblicza się go mierząc ilość tych uderzeń w ciągu minuty. Istnieją dokładne normy i zakresy, obowiązujące dla osób w różnym wieku. Prawda jest bowiem taka, że puls nie może być ani zbyt wolny, ani zbyt szybki - jedna i druga sytuacja jest odstępstwem od normy i wskazuje na przeróżne problemy. O wiele lepiej jest zatem co jakiś czas badać tętno (czyli puls), ażeby w porę wiedzieć, że coś jest nie tak - i że trzeba podjąć działania mające na celu nie tylko poznanie przyczyny całej sytuacji, lecz również i te, których celem jest doprowadzenie tętna do normy. Co zrobić, jeśli jest ono zbyt wysokie (co zdarza się niestety częściej niż byśmy chcieli)? Jak obniżyć puls i czym wysokie tętno może być spowodowane? Jak właściwie zmierzyć ilość uderzeń serca, żeby wyniki można było uznać za wiarygodne?

Dobre ciśnienie, wariujące tętno

Od 2 lat mam problemy z nadciśnieniem. Teraz jest wszystko ok., ale moje tętno wariuje. Jednego dnia jest wszystko dobrze, a na drugi dzień bardzo wysokie ok. 160 u/min. W nocy spada do 48-50 u/min. Po konsultacji u kardiologa i zrobieniu echa serca, lekarz stwierdził, że mam miękka zastawkę. Obecnie nie czuję się zbyt dobrze i miewam częste zawroty głowy jestem osłabiona i po dużym wysiłku brakuje mi oddechu. Co mam zrobić?

Wysoki puls

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Jeżeli Pani lekarz rodzinny wykluczył najczęstsze przyczyny tachykardii (szybkiej czynności serca) takie jak zaburzenia elektrolitowe i choroby tarczycy, należy przede wszystkim poszukiwać patologii serca. Nie można wykluczyć, że tachykardia (szybka czynność serca) jest

Omdlenia

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Diagnostyka omdleń jest sprawą skomplikowaną i jeśli rzeczywiście przydarza się to Pani często powinna Pani skonsultować się z lekarzem i - prawdopodobnie - rozpocząć diagnostykę szpitalną. Konieczne będzie wyeliminowanie takich przyczyn jak wspomniana przez Panią nied

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

nadciśnieniem. Dodatkowym wyznacznikiem jest ich wzajemny stosunek, w medycynie nazywa się go ciśnieniem tętna. Szacuje się, że nie powinien być on wyższy niż 63 mmHg. Skąd się bierze? Zbyt wysokie ciśnienie tętna to zazwyczaj konsekwencja „zesztywnienia” naczyń, w tym przypadku tętnic. Utrata przez

Otyłość brzuszna - co jest przyczyną i jak się jej pozbyć?

Otyłość brzuszna - co jest przyczyną i jak się jej pozbyć?

ta znacznie częściej dotyka mężczyzn i może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Otyłość centralna występuje głównie w krajach wysoko rozwiniętych - również w Polsce. Schorzenie to może przyczyniać się do powstawania wielu groźnych powikłań zdrowotnych, takich jak: nadciśnienie tętnicze

Wysoki puls

Od redakcji: Odpowiedź na zadane pytanie jest już w serwisie pod hasłem wysoki puls oraz w tekście Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?. Informujemy, że porada nie zastąpi wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, który po diagnozie skieruje do odpowiedniego specjalisty.

Wtórny zanik miesiączki

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Rzeczywiście przedstawiony przez Panią problem córki jest dość złożony. Niestety na podstawie niepełnej dokumentacji nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi z czym mogą być związane wszelkie problemy. Jeżeli córka była hospitalizowana w oddziale gastroenterologii,

Zdrowie czeka poza domem. Aktywność fizyczna zimą niestraszna

Zdrowie czeka poza domem. Aktywność fizyczna zimą niestraszna

dla początkujących. Dla nieprzyzwyczajonych do wysiłku mięśni długa trasa może wiązać się ze zwiększoną produkcją kwasu mlekowego i sprzyjać powstawaniu zakwasów. Żeby tego uniknąć, powinniśmy zaczynać od krótszych tras i powoli zwiększać dystans oraz tempo. Jeśli chcemy monitorować zmiany tętna

Wycięcie tarczycy a wysokie tętno

Po wycięciu tarczycy wzrosło mi tętno do 120. Czy to jest przyczyną? Co robić? Co może powodować tak wysokie tętno?Ile czasu minęło od zabiegu wycięcia tarczycy? Poziom hormonów tarczycy we krwi spada stopniowo w ciągu kilku dni od operacji i w tym czasie powinno dojść do unormowania czynności

Niedoczynność tarczycy a wysokie tętno

Miałam guzki na tarczycy, które miałam wycięte wraz z częścią tarczycy. Przez jakiś czas brałam tabletki, ale potem przestałam to kontrolować. Bardzo źle się czuję, mam często tachykardie, łamliwe paznokcie, uczucie zimna, rozdrażnienia, nie mogę spać. Dodatkowo mam wysoki puls przy niskim

Dobre ciśnienie, wariujące tętno

Od 2 lat mam problemy z nadciśnieniem. Teraz jest wszystko ok., ale moje tętno wariuje. Jednego dnia jest wszystko dobrze, a na drugi dzień bardzo wysokie ok. 160 u/min. W nocy spada do 48-50 u/min. Po konsultacji u kardiologa i zrobieniu echa serca, lekarz stwierdził, że mam miękka zastawkę

Wysoki puls

Już nie wiem od kiedy mam wysoki puls (100-120). Czasem spada do 98. Rzadko kiedy pojawia się nierówne tętno. Ogólne moje samopoczucie jest bardzo dobre. Nie mdleję nie mam duszności. Nic z tych rzeczy, po prostu wysoki puls. Byłam już u jednego kardiologa. Zrobił mi EKG i ono też jest w porządku

Zbyt wysoki puls w spoczynku

Ostatnio zmierzono mi bicie serca, miałam 120. Co robić by tętno było niższe? To się leczy?Zbyt wysoki puls stwierdzany w spoczynku nazywa się tachykardią i oznacza czynność serca powyżej 100 uderzeń na minutę.Występuje bardzo dużo przyczyn, m.in. wysoka temperatura, odwodnienie, niedokrwistość

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

mam strasznie wysokie tętno rano 95-107

czuje się okropnie o do tego to wysokie tętno:( TSH 2,60 FT3 2.32 PG/ML NORMA 2,00-4,00 FT4 1,43 NG/DL NORMA 0,93-1,70 ANTY TPO 9,60 IU/ML NORMA OD O-34 ANTY TG 12 IU/ML NORMA OD 0-115

Re: mam strasznie wysokie tętno rano 95-107

Może masz anemię? Anemia często występuje w parze z niskim fT3. Poza tym anemia mogłaby tłumaczyć to szybkie tętno - jeśli jest za mało czerwonych krwinek lub jeśli są one z niską zawartością hemoglobiny organizm może sobie radzić zmuszając krew do szybszego obiegania organizmu. Badałaś ferrytynę

Re: mam strasznie wysokie tętno rano 95-107

do tego zbadalabym czy nie ma tezyczki/ niedoboru magnezu lub/i wapnia oraz potasu i idala sie na konsultacje lekarska z wynikami

za wysokie tętno u dziecka w I trymestrze

Przedwczoraj miałam usg, równo 10 tc, tętno dziecka 190, znacznie ponad normę (norma do 180). Lekarz uspakajał, ale mam być u niego za tydzień znowu. Czytałam w internecie o za wysokim tętnie, jestem przerażona. czy któraś z Was spotkała się z tętnem powyżej 180 w I trymestrze?

za wysokie tętno w 10 tc - powyżej normy

Przedwczoraj miałam usg, równo 10 tc, tętno dziecka 190, znacznie ponad normę (norma do 180). Lekarz uspakajał, ale mam być u niego za tydzień znowu. Czytałam w internecie o za wysokim tętnie, jestem przerażona. czy któraś z Was spotkała się z tętnem powyżej 180 w I trymestrze?

Re: za wysokie tętno u dziecka w I trymestrze

Nie masz problemów z tarczycą? Zrobiłabym na Twoim miejscu TSH, FT3 i FT4 bo wysokie tętno płodu może być wynikiem nadczynności tarczycy u matki.

Re: za wysokie tętno u dziecka w I trymestrze

Dzięki za link! Szukałam informacji w necie nt. wysokiego tętna, ale ten wątek nie wyskoczył. Oby u mnie było tak jak u Was dziewczyny.... Korzystając z okazji - udanego Sylwestra dziewczyny i wszystkiego dobrego w NR! Do nas przychodzą znajomi z dziećmi, a ja będę udawać, że piję drinka i wciągać

Re: za wysokie tętno u dziecka w I trymestrze

genetycznym, które miałam wczoraj. Na szczęście wszystko wyszło idealnie, mózg, ręce, nogi, nerki, z sercem wszytsko ok, tętno 169. Lekarz powiedział, że nadal wysokie, ale w normie, nie mam się już czym martwić. Z ostrożności mam zrobić echo serca w 22 tc. Będę miała synka :) Dzięki jeszcze raz dziewczyny za

Re: za wysokie tętno u dziecka w I trymestrze

Tak, na pewno byłam zdenerwowana, ale teraz pewnie będę jeszcze bardziej. Lekarzowi tętno się nie podobało, ale przyjął to na spokojnie ze wskazaniem, że musimy to obserwować...ale że nie powinno być tak wysokie. Po powrocie do domu rzuciłam się do internetu i o mało się nie przekręciłam ze strachu

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!