Wszystko o:

złe wchłanianie tarczyca

kaole

Cholesterol normy

Cholesterol normy

Cholesterol to organiczny związek chemiczny niezbędny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Bez niego synteza hormonów czy niektórych witamin nie byłaby możliwa.

Kalarepa - nie wyrzucaj liści! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kalarepy

Kalarepa to nie tylko bulwa - liście są równie ważne, a może nawet ważniejsze! Kalarepa ma sporo witamin i składników odżywczych. Warto się do niej przekonać.

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Niedobór cholesterolu grozi depresją, zaburzeniami pracy mózgu i układu nerwowego. Może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania, stosowanych leków, ale i objawem ciężkich, zagrażających życiu schorzeń, przede wszystkim wątroby

Tofu - warto włączyć do diety?

Tofu - warto włączyć do diety?

. Obok roślin kapustnych, są one bowiem źródłem goitrogenów - antyodżywczych substancji, zaburzających wchłanianie jodu. Czytaj również: Epidemia czy moda? Co naprawdę wiemy o alergii? Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania Jod - mikroelement, o którym wciąż głośno Domowe tofu - to nie takie

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

kilogramów, ale nie tylko. Dieta bogata w błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) i ciśnienia krwi, opóźnia wchłanianie trójglicerydów oraz poprawia trawienie, chroniąc tym samym przed takimi schorzeniami, jak np. udar mózgu. Z kolei biały ryż

Dlaczego nie mogę przytyć?

Dlaczego nie mogę przytyć?

Nie zawsze niska waga jest związana z anoreksją. Przyczyna tego zaburzenia może wynikać z problemów zdrowotnych, takich jak zespół złego wchłaniania - zaburzenia transportu substancji pokarmowych (przeczytaj więcej) lub też, co nie należy do rzadkości - pasożytów. Mogą dostać się do naszego

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

Każdego dnia twoja wątroba wypełnia ponad 500 różnych funkcji w organizmie. Wydziela żółć , substancję warunkującą trawienie tłuszczów oraz wchłanianie witamin A, D, E, K. Wątroba przekształca składniki pokarmowe w energię. Odpowiada za syntezę białek, reguluje poziom hormonów . Dołącz

Mnóstwo wapnia bez laktozy - gdzie go szukać? [TOP 10 produktów spożywczych]

Mnóstwo wapnia bez laktozy - gdzie go szukać? [TOP 10 produktów spożywczych]

kamicę nerkową. Surowych liści nie powinny również spożywać osoby z niedoczynnością tarczycy, ponieważ pełno w nich goitrogenów - substancji zaburzających wchłanianie jodu. Czytaj również: Więcej o jarmużu Więcej o zielonych koktajlach Więcej o witaminie K Moc barwników owoców i warzyw. Który

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

dłuższe poczucie sytości i niewielkie wahania poziomu cukru we krwi. Warto zatem włączyć go do jadłospisu, jeśli chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Dieta bogata w błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia krwi

Białko całkowite

Białko całkowite

ponad wartości prawidłowe w przypadku przetoczenia albumin. Spadek Obniżenie wartości stężenia albumin obserwujemy w przypadku: Spadku syntezy białek (niedożywienia, zespoły złego wchłaniania, choroby wątroby , choroby przewlekłe) Wzrost utraty białka (zespół nerczycowy, oparzenia, choroby układu

Złe wyniki badań tarczycy

tarczycy oraz o widoczność guzów przysadki w badaniu MRI. Wnioskuję więc, że miał Pan wykonywaną diagnostykę z powodu podejrzenia wtórnej niedoczynności tarczycy (stąd niski poziom fT4) z powodu niedostatecznego wydzielania TSH przez przysadkę (stąd niskie TSH). Jeżeli ostatnie badania obrazowe były

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Niedoczynność tarczycy, a niska waga

. Pierwszą przyczyną może być rozpoczęcie leczenia niedoczynności i stosowanie nadmiernej dawki L-tyroksyny, która spowodowała nadczynność tarczycy. Oprócz chorób tarczycy problem z przybraniem masy ciała może być związane z zespołem złego wchłaniania, alergią pokarmową, pasożytami i najczęstsza przyczyna

Tarczyca wyniki

Witam, mam 31 lat, jestem kobietą. Mam jedno dziecko, w ostatnim czasie tj. przytyłam 2-4 kg, obżeram się jedzeniem, nie umiem opanować się od niektórych produktów głównie słodyczy. Jestem senna, nie mam chęci do "działania". Tłumaczę to złą pogodą itp. Czasem zdarzają mi się takie lepsze dni

Złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie

Mam 27 lat i mam złe samopoczucie. Objawia się ono np. ciągłym zmęczeniem, uczuciem gorąca, okropnymi bólami głowy. Do tego dochodzi nieregularny okres, zdarza się że okres mam raz na 6 miesięcy, czasami raz na 3miesiące, ale nigdy regularnie. Byłam kilka razy u lekarza, miałam robione badania na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Autoimmunologiczne zespoly wielogruczolowe

- może być, że głównie przez wtedy niezdiagnozowaną nasilającą się z wiekiem nietolerancją laktozy i alergią na mleko krowie. W rodzinie jest: cukrzyca typ 1, RZS, niedokrwistość złośliwa, 3 x hashi; guzy tarczycy, "dziwne" anemie;zespół złego wchłaniania (to chyba jak nie umieją określić skąd problemy z

Re: Wyniki, dobre czy takie sobie?

, ale nie rozumiem nadal, czemu przed operacją konwersja Ft4 w Ft3 była prawidłowa, a gdy tarczycy już nie ma, tylko jest syntetyczny hormon, to nagle jest zła? Wcześniej nie brakowało mi żelaza czy selenu, a teraz nagle brak? Nie bardzo to ogarniam.

Re: forumki Hashimotki

leku trwa miesiącami. Czasami lek się nie wchłania, uczula pacjenta, trzeba zmienić na inny.Pacjent chce dobry efekt leczenia uzyskać natychmiast.No nie dziwię się. A do tego tarczyca jak żaden inny organ nie jest tak wrażliwa na istnienie innych chorób współistniejących. Mam wielu pacjentów, którzy

Re: Niedoczynność u 11-latki, euthyrox czy jodid

ingerowac w prawidłowe wyniki i to niemożliwe, żeby złe samopoczucie było od samej tarczycy, a raczej trzeba szukać gdzieś indziej, więc i tak euthyrox u córki był " na próbę". Spróbujemy z żelazem, chociaż córka je dużo mięsa i powinna mieć właściwy poziom, czyżby sie nie wchłaniało? A przy tym wit. B 12

Thybon i FT4 poniżej normy

, problemy z koncentracją, chorobliwe zmęczenie wieczorem, zero sił życiowych) i mam wrażenie, że tylko dzięki Thybonowi jestem w stanie przetrwać dzień. Proszę o podpowiedzi: skąd nagle takie złe wchłanianie T4 i co mogłoby pomóc? Z informacji dodatkowych: USG tarczycy: prawidłowy obraz tarczycy

Re: Niedoczynność tarczycy pomimo poprawnych wyni

się zregenerować to i złe wchłanianie wszystkich mikroelementów, no i tak jak mówisz pewnie na pracę tarczycy też ma ogromny wpływ :-/ Przyszło nam się z takim czymś bić oby nie dochodziło coś więcej to może jakoś wspólnie damy radę, bo na lekarzy to nie mam co liczyć Pozdrawiam :-)

Re: Tężyczka

niestety psychotropy zaburzają wchłanianie tyroksyny i to dość znacznie, a w jakiej odległości czasowej bierzesz? Mam bardzo złe skojarzenia z psychotropami, brałam bezsensownie 3 lata, ale nikomu nie przyszła do głowy tarczyca...

Witam i mam kilka pytań...

idealnie ważę, dokładnie przeżuwam, mam napady głodu, to zalewam się wodą zgodnie z zaleceniami. Tarczycę mam wyregulowaną, chociaż w ciągu ostatnich 4 miesięcy TSH z 0,34 skoczyło na 1,91 - endokrynolog nadal twierdzi, że jest w normie, że może to przez to złe wchłanianie Letrox słabiej się wchłania. Cazy

Re: Co o tym myśleć???

wyniki i bardzo proszę o opinię. Witamina B12 wynik 328,90 norma 191-663 /29,12%/ Ferrytyna wynik 20,84 norma 13-150 /5,72%/ spróbuj poszperać w wyszukiwarce forumowej, co zmienić, jakie dawki Fe zastosować, aby wreszcie ruszyć z miejsca. jednym z powodów złego wchłaniania żelaza może być

Re: Niedoczynność tarczycy a kłopoty nad morzem i

Kiepskie wchłanianie w jelicie to sprawa małych ilości soków żołądkowych spowodowanych niedoczynnością. Zaniedbując to kopiesz sobie grób, będzie coraz gorzej, będą Ci leczyć wszystko, tylko nie tarczycę. Jest gdzieś temat o długich skutkach nieleczonej niedoczynności. A złe samopoczucie nad

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!