Wszystko o:

złe wyniki badania wątroby

wizu

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe - kiedy warto je wykonać?

Próby wątrobowe to analiza medyczna, która pozwala stwierdzić, jak wątroba pełni swoje funkcje - a są to funkcje niezwykle istotne z punktu widzenia kondycji całego organizmu.

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

Nie wierz reklamom, że wystarczy wziąć tabletkę bez recepty, by zadbać o wątrobę. Właściwa dieta to też mało. Co robić?

Mocznik we krwi i w moczu

Dzięki mocznikowi możliwa jest skuteczna praca nerek, a badanie jego ilości pozwala określić, czy nerki pracują prawidłowo. Ten związek organiczny występuje w organizmie naturalnie, do moczu przedostaje się jako produkt metabolizmu białka.

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?

powstrzymanie się od jedzenia na 12 godzin przed pobraniem krwi oraz unikanie tłustych posiłków i alkoholu na dobę przed testami. Badanie AlAT AspAT może posłużyć także do diagnostyki konkretnych schorzeń w organizmie człowieka. Stosunek wyników tego badania może na przykład być dowodem na przebyty właśnie

Co to jest lipidogram?

Co to jest lipidogram?

próbkę krwi do laboratorium. Badanie pokaże, jaki jest poziom HDL – cząsteczek o wysokiej gęstości (High Density Lipoproteins, tzw. dobry cholesterol) oraz LDL – cząsteczek o niskiej gęstości (Low Density Lipoproteins, tzw. zły cholesterol). Lipidogram – dla kogo? Lipidogram nie jest

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

? Podstawa to profilaktyka antywirusowa (szczepienia, odpowiedni tryb życia), wzięcie sobie do serca, że golonka z piwem na co dzień czy wódka do każdej kolacji to nie jest najlepszy pomysł. Nie zaszkodzą też badania wątroby, które szybko podpowiadają, że z narządem dzieje się coś złego. Wtedy, gdy jeszcze

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

To tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

na czas wykryta jest niemal w pełni i trwale uleczalna. Wszystko na ten temat Poproś lekarza pierwszego kontaktu o wykonanie badań, które pozwolą wstępnie ocenić stan twojej wątroby (poziom bilirubiny oraz enzymów wątrobowych ). Jeśli wyniki będą niepokojące, zapewne skieruje cię do

Potwierdzone: istnieje skuteczna dieta, którą można cofnąć cukrzycę typu 2. Jest ekstremalna, ale prosta

Potwierdzone: istnieje skuteczna dieta, którą można cofnąć cukrzycę typu 2. Jest ekstremalna, ale prosta

spożywcze pod nadzorem swoich lekarzy pierwszego kontaktu i innych pracowników służby zdrowia. Ci pilnowali również, by badani mieli odpowiednie wsparcie psychiczne w trakcie ekstremalnego odchudzania. Misja: remisja. Obiecujące wyniki Jak to się skończyło? Aż u 86 proc. uczestników, którzy w wyniku

Glikemia - co to jest, sposoby badania glikemii

Glikemia - co to jest, sposoby badania glikemii

czczo, po wypiciu glukozy albo z próbki krwi włośniczkowej czy też żylnej. Glikemię można oznaczać przez wykorzystanie glukometru – w tym przypadku trzeba mieć dokładnie umyte ręce, aby uchronić się przed niepotrzebnie zawyżonym wynikiem badania. A jeśli badanie jest wykonywane w szpitalu, to nie

Rak nerki: objawy, diagnoza, leczenie

Rak nerki: objawy, diagnoza, leczenie

(amyloidozę) upośledzenie funkcji wątroby – encefalopatia wątrobowa żylaki powrózka nasiennego u mężczyzn,  U części pacjentów podczas badania palpacyjnego w jamie brzusznej wyczuwa się guza. Rak nerki - diagnostyka U pacjentów z podejrzeniem raka nerki, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, w

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: hcv u niemowlaka/dziecka

katesx no właśne niby nie robi, ale mój ma złe wyniki prób wątrobowych. Jak powyżej pisał kiepski- nie ma jeszcze nowego leczenia na 3latków, nie skończyli badań. Niemniej 3 lata nasze dzieci będą miały za dwa lata, wiec może może... Przeszłaś leczenie teraz jakoś? Systemowo czy generyki? Jak

Re: Potrzebne wsparcie forumowe, córka mojej sios

B badała a c chyba nie, podpowiem, chociaż to chyba lekarze powinni powiedzieć, a z tego co słyszę to sami nie mają pomysłu skąd to tak wcześnie... ja cały czas się zastanawiam czy to aby na pewno dobrze tak wcześnie, ale pewnie z takimi złymi wynikami żółci i wątroby nie jest najzdrowiej dla

Pełnotłuste mleko może być korzystne dla naszego..

Pełnotłuste mleko może być korzystne dla naszego serca. Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, dzięki czemu obniża ryzyko zawału i udaru mózgu. HDL transportuje zły cholesterol z tętnic do wątroby, gdzie jest on metabolizowany. Dodatkowo, wcześniejsze badania wykazały, że pełnotłuste produkty

Re: Co z tą kupą

. Wołowa wątroba - tak. Na razie nie zgodziłabym się na lewatywę. To dopiero wtedy, gdyby lekarz w badaniu palpacyjnym wyczuwał w jelitach uformowany, twardy stolec. Jeśli kupka jeszcze nie uformowana, bo kitka mało je, to po co właściwie ta lewatywa? Zrobiłabym tak, jak pisze Verdana - i Ty to też czujesz

Krwawienie z prącia

wyniki nie są złe(nawet nie wskazywały na żadną infekcje), miał przebadaną prostatę i również nie było tam nic niepokojącego, przy badaniu krwi okazało się że nerki działają prawidłowo, jedynie z wątrobą ma jakieś problemy. Miał również robione badanie usg- prostata nie jest powiększona ale jest na niej

Re: Tarczyca- wyniki badania, help

. zły wypisze receptę i po zabawie. no nie tędy droga niestety. >hormony to nie sa witaminki. I o to właśnie chodzi! Pełna zgoda:) Jedno badanie nawet z charakterystycznymi objawami to nie diagnoza choroby. I tzreba pamiętać że na dobrze pracującą tarczyce wpływ na praca, wątroby, nerek, nadnerczy

Jaka dieta, suplementy przy stłuszczeniu

Witam wszystkich. Wróciłam dzisiaj ze szpitala, gdzie wykonano mi badania do dalszej terapii nowymi lekami:określenie genotypu, USG i właśnie fibroscan. Poszłam spokojna, z dobrymi wynikami, a wyszłam zdołowana, wynik mnie załamał, nie spodziewałam się aż tak złego. Wyszło f4 i bardzo duże

Re:

i badania krwi. Jako, że już byłam zaniepokojona, to zapisałam się na najbliższy termin, znów prywatnie, dwa dni pózniej. Na usg wyszły dwie niezidentyfikowane zmiany na wątrobie. Z otoczką halo, która na tyle zaniepokoiła lekarza, że kazał zrobić jak najszybciej tomografię z kontrastem. W tym celu

Re: Zrobiłem dzisiaj fibroscan i załamka...

Wróciłam dzisiaj ze szpitala, gdzie wykonano mi badania:określenie genotypu, USG i właśnie fibroscan. Wynik mnie załamał, nie spodziewałam się aż tak złego. Wyszło f4 i bardzo duże stłuszczenie. Mam dużą nadwagę, weszłam w okres menopauzalny, i w ciągu 5 lat przybyło mi 20 kg :( Kobieta wykonująca

Re: Fibrotest vs Elastografia SWE

Żona która ma wirusa C wykonała badanie Fibroscanem w Szpitalu Zakaźnym w Warszawie .Tam wyszło ,że ma zwłóknienie wątroby na poziomie F4 według skali Metavir czyli bardzo złe wyniki. Prowadzący lekarz sugerował nawet konieczność przeszczepu wątroby.Zrobiliśmy tomografię komputerową i usg z

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!