Wszystko o:

złe wyniki moczu w ciąży

Eliza Dolecka

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

"To nic takiego"? Uspokajająca diagnoza? Proste leczenie? Tak często o nich myślimy, więc niekoniecznie przejmujemy się rozpoznaniem oraz zaleceniami lekarskimi. Niejednokrotnie uznane za łagodne choroby "leczymy" sami, domowymi sposobami. Umrzeć przez próchnicę czy zapalenie pęcherza? Owszem, możliwe!

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca stała się chorobą narodową. Chociaż dotyka już milionów Polaków, w praktyce jest niemal nieznana. Lekceważymy objawy, nieprawidłowo się leczymy, nie wierzymy, że może zabić, zwłaszcza, gdy przebiega bezobjawowo. Dlaczego chorujemy? Czym jest i jak działa insulina? Czy cukrzycy można zapobiegać? Co jeść? Kiedy aktywność fizyczna jest lekiem, kiedy zagrożeniem? Z jakimi powikłaniami trzeba się liczyć? Jak udzielać pierwszej pomocy? Czytaj!

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Nieprzyjemne dolegliwości podczas oddawania moczu to problem wielu osób. Niejednokrotnie infekcje dróg moczowych są bagatelizowane, w najlepszym wypadku łagodzone ziółkami i preparatami dostępnymi bez recepty. Tymczasem tak może objawiać się poważne schorzenie: refluks moczowodowo-pęcherzowy.

Zimne dłonie bądź stopy? Warto znaleźć przyczynę

Zimne dłonie bądź stopy? Warto znaleźć przyczynę

. Marzną przede wszystkim dłonie. Jeśli podstawowe badania potwierdzą, że tarczyca nie pracuje prawidłowo, konieczna jest konsultacja ze specjalistą endokrynologiem. W przypadku kobiet, zwłaszcza tych, które mają również trudności z zajściem w ciążę (tarczyca może być za nie odpowiedzialna), idealny

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

Trzydziestolatka, czyli kobiecość w rozkwicie. Dziś zatroszcz się o kolejne dekady

endokrynologiem w celu dokładniejszej diagnostyki. Więcej na ten temat Anatomia człowieka: tarczyca Ginekolog i hormony Do endokrynologa niejednokrotnie kieruje pacjentkę lekarz ginekolog, bo pozornie banalne kobiece dolegliwości (np. zaburzenia miesiączkowania, mlekotok nieuzasadniony ciążą i

Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

Nimi pachną nie tylko święta. 5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

migren, chorobie lokomocyjnej, zapobiega także wymiotom po narkozie czy chemioterapii. Zaleca się jednak ostrożne stosowanie go w przypadku dzieci do lat 6 oraz kobiet w ciąży (część badań wykazała bowiem, że może on sprzyjać poronieniu). Ponieważ ma działanie rozkurczowe, może również przynieść ulgę

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

wymienić np. cukrzyce w przebiegu leczenia sterydami, cukrzycę wywołaną infekcją wirusową lub cukrzyce w przebiegu chorób genetycznych. Ich specyfika jest bardzo skomplikowana. Cukrzyca ciężarnych- każde zaburzenie przemiany węglowodanów zaobserwowane u kobiety po raz pierwszy w czasie ciąży. W większości

Nietrzymanie moczu - cicha epidemia

, jak i naglącego nietrzymania moczu. Taki stan lekarze nazywają -mieszanym. Najczęstsza jest wysiłkowa postać schorzenia (49 proc.). Mocz wycieka wówczas na skutek nieznacznego podwyższenia ciśnienia wewnątrz brzucha, np. w wyniku kichnięcia, kaszlnięcia lub śmiechu. Na nietrzymanie moczu związane z

Kobieta 60+ - jak żyć?

Kobieta 60+ - jak żyć?

ciąży, a potem trafia do gabinetu dopiero wtedy, gdy objawy (krwotoki, bóle brzucha, itd.) stają się nieznośne. Problem w tym, że najczęściej na ratunek jest już za późno. Wiele chorób jest w pełni uleczalnych, gdy nie dają jeszcze żadnych objawów lub sygnały niejasne. Więcej na ten temat dr Marzena

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

odżywianie i uprawiać wysiłek fizyczny. Jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka, jeszcze przed zajściem w ciążę powinno się zrobić badania w kierunku rozpoznania cukrzycy. Jeśli wynik będzie zły, taka kobieta od początku ciąży powinna znaleźć się pod opieką diabetologa. Czym się różni cukrzyca ciążowa od tej

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 16 tyg. ciąży i dziś odebrałam wyniki badań. Mam podwyższone leukocyty 12,8 (norma to od 4,0 do 10,0) Neutrofile 9,93 (norma to 2,50 - 7,00). Co to znaczy?Nie mogę odnosić się do konkretnego pacjenta bez zbadania go i przeprowadzenia dokładnego wywiadu. Jednak ogólnie rzecz biorąc, takie

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Jakie prawdopodobieństwo ciąży?

1,5 tygodnia spóźnia mi się okres. Zrobiłam 3 testy płytkowe w różnym odstępstwie dniowym - wszystski negatywny wynik. Przy okazji morfologii zrobiłam badanie beta HCG i jego wynik to 0,1. Mogę być spokojna, że to nie ciążą? Ginekolog dopiero 28.10 nie wytrzymam tyle w niewiedzy i zbankrutuje na

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Złe wyniki moczu w ciąży

Jestem w 26 tyodniu ciąży (zresztą bardzo wyczekanej) i właśnie się okazało, że mam złe wyniki moczu. Pojawiły się leukocyty ( krwinki białe) w liczbie przekraczajacej normę (16-20) zresztą w krwi również (15,1)dodatkowo śladowe ilości bialka w moczu. Podobno może to mówić o infekcji. Nie wiem

Re: Nagła zmiana TSH?

samej godzinie? Zbadaj jeszcze witaminę D3, B12 i morfologię. Na leukocyty w moczu może pomóc pomocniczo witamina C w porządnych dawkach. Koniecznie wylecz mocz przed ciążą (choć 25 to chyba mało??). Witamina C powinna też pomóc Ci przyswajać żelazo - ferrytyna nie jest zła, ale gdyby była wyższa, to

Stan zapalnych dróg moczowych jeszcze raz długie

dnia robię badania moczu i krwi wyniki maklery nowotworowe bardzo dobre PSA ( makler gruczołu krokowego 1,2 ) posiew moczu bakteryjny i grzybiczy o nic nie ma z złych wyników to mocz metny i bardzo duzo śluzu Pozostałe wyniki Morfologia - 19 par. ICD-9:C55 WBC 5,7 4

Złe wyniki moczu w ciąży

Chciałam prosić p.dr o informację dotyczacą moich wyników Jestem w ciązy i w kolejnych badaniach moczu (potwierdzone 2 razy)pojawiły się leukocyty (16-20 wpw, we krwi równiez (15 tys/ul). Dodatkowo sladowa iloś białka w moczu, pojedyncze bakterie i drożdze. Bardzo sie tym niepokoje - czekam na

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

Witaj Też pojawiło się nam białko w moczu, ale po dodatkowym badaniu (cewnikowanie) okazało się że to białko z pochwy a nie z moczu. Faktycznie takie wyniki jak Twoje mogą świadczyć o infekcji. Zrób sobie dodatkowe badanie. Nie masz przypadkiem E.coli w moczu? Jej obecność może dawać takie wyniki

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

Moim zdanie zmiany w moczu są bardzo znaczne, konieczne jest leczenie- np. Furaginem do czasu wyników posiewu, gdyż nawet bezobjawowy bakteriomocz może powodować poród przedwczesny lub zakażenie jaja płodoweog. Tak wiec proszę skonsultować się z lekarzem. Przypominam, że w celu wyeliminowania

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

jestem w 18 tyg - mam podobne, zle wyniki - osad, jakieś wolne fosforany, krw. b i czer. leukocyty, obfita flora bakteryjnaph - 8! - mimo , że wszystkie poprzednie bad. były ok to po prostu cześta dolegliwośc, bo nie mozna się wypróżnic do końca, cos zostaje i się rozklada - jamam narazie brac

Re: IVF kwiecień/maj 2016 wątek szczęśliwy :)

teraz to tak trochę galopuje ;) od początku ciąży mam 12 kg + . Jak było na wizycie, podejrzeliście bobasy? :) Zosiulek ja też miałam NT 2.2 i to jest dobry wynik. Powyżęj normy 2.5 jest dopiero ryzyko zwiększone, a w innych krajach od 3. Także spokojnie. W IMSI patrzą na plemniki i w ICSI też, w IMSI

Re: in vitro październik'15 wątek szczęśliwy

moczem a okazuje się ze nie! Że się odkłada w postaci nieprzetworzonej we krwi i że jest groźny zwłaszcza dla ciąży :-/ ponoć jeszcze jakieś białka w ciąży trzeba sprawdzać bo też zwiastuja czy ciąża będzie się dobrze rozwijała...u mnie też te wyniki homocys. i MTHFR tłumaczą wysoki cholesterol (200

Re: Myślicie, że 500 zł pomoże ?

krwią muszę płacić. Gdyby trzeba było tych badań więcej, to zapłaciłabym znacznie wiecej) - bezwarunkowy dostęp do badań prenatalnych i swoboda decyzji o przerwaniu ciąży, gdyby wyniki były złe (to jeden z powodów, który bardzo skutecznie mnie odwodzi od myślenia o nr 2) - większe nakłady na edukację

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!