Wszystko o:

złośliwe guzki tarczycy objawy

wizu

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

Guzki tarczycy - czym są, skąd się biorą, a także w jaki sposób się je diagnozuje oraz leczy?

Kiedy wyczuwamy twarde zgrubienia pod skórą w okolicach szyi, zwykle w pierwszej chwili podejrzewamy zmiany nowotworowe. W rzeczywistości jednak nie więcej niż 5% zmian tego typu to rak tarczycy o charakterze złośliwym. W zdecydowanej większości przypadków nie wymagają one leczenia, lecz jedynie obserwacji. Warto jednak poddać się badaniom diagnostycznym, jeżeli zauważymy niepokojące objawy lub podejrzewamy guzki tarczycy.

Tarczyca u mężczyzn - o czym trzeba wiedzieć?

Choroby tarczycy są często przypisywane kobietom. Wielu uważa, że niedoczynność lub nadczynność to dolegliwości typowo żeńskie. Tymczasem choroby tarczycy mogą także dotykać mężczyzn. Zdarza się to rzadziej niż u kobiet, ale i tak często w przeliczeniu na całą populację. Panowie mają jednak tendencję do unikania lekarzy i to właśnie z tego powodu różnorakie zaburzenia są u nich rzadko diagnozowane.

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

Zmiany nowotworowe w obrębie tarczycy zdarzają się stosunkowo rzadko. Szacuje się, że stanowią zaledwie jeden procent wszystkich diagnozowanych nowotworów złośliwych. Zatem, jakie są objawy raka tarczycy, jak go zdiagnozować i jak wygląda leczenie?

Rak tarczycy - po czym go poznać i jak walczyć z chorobą?

Rak tarczycy - po czym go poznać i jak walczyć z chorobą?

rak tarczycy, przerzuty do bliskich okolic (węzłów chłonnych szyjnych) pojawiają się dość często. Drugi wariant tego nowotworu to rak pęcherzykowy o mniej specyficznych objawach. Typ wysokokomórkowy charakteryzuje się o wiele gorszym rokowaniem; na szczęście występuje stosunkowo rzadziej. Odróżnienie

Jakie są objawy raka?

Jakie są objawy raka?

drugi najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy w Europie. Bardzo często choroba rozwija się powoli i nie daje żadnych objawów. Dolegliwości pojawiają się dopiero wtedy, gdy zmiany są już bardzo zaawansowane. Rak jelita grubego charakteryzuje się: obecnością krwi w stolcu oraz zmianą jego koloru i

Choroba Plummera

Choroba Plummera

Dołącz do nas na Facebooku! Choroba Plummera występuje u osób, które już miały zmiany chorobowe w obrębie tarczycy . Nieaktywne wole guzowate obecne w tarczycy mogą przez lata nie dawać żadnych objawów, dlatego ogromna część chorych nie zdaje sobie sprawy z ich obecności. Zdarza się jednak, że

Obrzęk Reinkego: zagrożenie rakiem krtani?

Obrzęk Reinkego: zagrożenie rakiem krtani?

Reinkego, ale i raka gardła czy guzki strun głosowych. Rak gardła nie jest bardzo częstym złośliwym nowotworem, ale zarazem bezwzględnym zabójcą (wysoka śmiertelność to przede wszystkim skutek późnego rozpoznania choroby). Guzki strun głosowych (zwane też "guzkami śpiewaczymi"), chociaż nie są

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

podstawie wyniku usg nie można ocenić czy guzek jest rakiem, czyli zmianą złośliwą. Do tego służy biopsja cienkoigłowa. Pacjenci nie powinni się jej obawiać, gdyż jest praktycznie bezbolesna i nie daje powikłań" - podkreśla konsultant krajowy ds. endokrynologii prof. Andrzej Lewiński ( więcej na ten

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

niedoczynność tarczycy są kobiety w ciąży (patrz ramka). Najbardziej charakterystyczne objawy niedoczynności tarczycy to utrata chęci na coś, co robiło się z ochotą do tej pory, ogólna niemoc, znużenie, skłonność do apatii , ciągłe uczucie chłodu, sucha, łuszcząca się skóra, czasem zwiększenie wagi ciała mimo

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

skuteczność leczenia zależy przede wszystkim od tego, w jakim stadium nowotwór złośliwy zostanie rozpoznany. Na podstawie samych objawów trudno odkryć przyczynę bólu pleców. Diagnostyka niejednokrotnie okazuje się skomplikowana, wymagająca czasu i eliminacji błędnych tez. Jest jednak konieczna, by

Powiększone węzły chłonne a guzki tarczycy

USG węzłów - mają charakter odczynowy, a największy z nich ma średnicę 2cm. Poza tym okazało się, że mam kilka guzków na tarczycy (2 największe mają 0,6 i 0,7cm). Miałam robioną ponownie morfologię - w normie, badanie laryngologiczne- również wszystko w porządku, kuracja antybiotykiem- węzły

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Prosze o pomoc w interpretacji wyniów

Proszę o pomoc...mam sporo objawów niedoczynnosci. Wyniki TSH 2,7 ( 0,5-4,8) FT3 5,9 (3,5-6,5) 80% FT4 15,6 (0,55-4,78) 36% ATPO 30 (0-50) 3 miesiące temu TSH 3,teraz niższe ale samopoczucie wcale nie lepsze.rok temu mialam usunięte pół tarczycy z powodu niezłośliwego guzka. Nie mam żadnej

Re: Jaka tu cisza

po świętach mam wizytę u endo prywatnie) to jak chcesz, to dam znać co tam wyszło) USG jest o tyle ważne, że jeśli masz guzek na tarczycy, który co prawda rzadko bywa złośliwy, to też może napędzać kortyzol. Choć moja teoria mówi inaczej, że to kortyzol powoduje pojawienie się guza i jego obecność

Re: Czy to nadczynność ?

Byłam tylko na jednej wizycie, w USG mam przerost cieśni, z tego co doktor mówiła, to prawy płat, (sory nie wiem czy to dobrze piszę) : zacieniony. Podejrzewała guzka, że jest złośliwy, na moje szczęście biopsja pokazała, że nie. A mówiła coś, że to może przewlekłe zapalenie tarczycy ?! Wyniki

Re: wyniki, ciąża, prośba o interpretację

genetyczne, gdyż moja mama miała niedawno usuwaną tarczycę z powodu guzków (jak się okazało nie były one złośliwe). Szczegółów nie znam, gdyż nie widziałam jej wyników. Co do moich objawów. Właściwie od zawsze nie toleruję wysiłku. Moje tętno wzrasta po nim dużo ponad normę (badano mnie z 10 lat temu, ale

Re: chyba mam raka:-(

pozdrawiam serdecznie!Kochana!!u mnie też tarczycę wykryto przypadkiem...tez się źle czułam, tylam, ciągle bym spała...objawy jak przy niedoczynności a u mnie wyszła nadczynność tarczycy. Pierwszy prywatny endokrynolog po usg gdzie było widać guzki stwierdzł, że to "przeziębienie tarczycy

Re: To musi miec jakas inna przyczyne

Zrób prześwietlenie tarczycy. Moja ciocia miała wyniki w normie i męczyła się z objawami i leczyli ją na serce. Okazało się, że miała jakieś niezłośliwe guzki na tarczycy, które tak na nia wpływały. Jednak leków nie brałabym bez kosultacji z lekarzem. Możesz mieć też zaburzenia nerwicowe, które

Re: Leki z niepewnych źródeł

wróciła do rodziców i siostry do ciasnego mieszkania na drugim końcu Polski. I tam dopiero odkryli jej guzy na tarczycy, a przy operacji wycinania znaleźli, inne, pod spodem, złośliwe. Ostatnio jak z nią rozmawiałam to czekała na badania w poszukiwaniu ewentualnych przerzutów. No rzesz... przecież ona

Re: 15%chorych na depresję ma niedoczynność tarcz

Objawy masz identyczne jak ja. jestem z wawy ale tu akurat teraz nie mieszkam, mam u siebie lekarza rodzinnego który się interesował moją tarczycą od dawna, ale ja to zbagatelizowałam bo miałam w normie wyniki. W koncu zmiany na USG (ale nie typu guzki) mnie przestraszyły a i wyniki zaczeły się

Re: LETROX I CIĄŻA

Guzki tarczycy są często przypadkowo stwierdzane podczas ciąży, a większość z nich jest nieszkodliwa. Około 10% guzków tarczycy ma charakter złośliwy, a około 5-10% to autonomicznie działające gruczolaki, z których część powoduje objawy tyreotoksykozy. Niektóre guzki tarczycy są spowodowane

Witam jestem nowa - proszę o radę

weszłam na 1/2 tabletki. teraz jestem w trakcie brania 1/2 tabletki - czuję się OK. - jaka jest praktyka dotycząca guzków tarczycy? Zakładam optymistycznie, że guzek nie jest złośliwy, ale słyszałam, że lekarze najchętniej usuwają wszystkie guzki na tarczycy. Czy możecie mi napisać jak to było w waszym

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!