Wszystko o:

złe wyniki badania wątroby

Eliza Dolecka

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Natura okazała się niezwykle hojna obdarowując nas wątrobą o wadze sięgającej półtora kilograma. Do wykonania ponad 500 funkcji, które wypełnia ten narząd, wystarczyłaby wątroba cztery razy mniejsza. Nie do końca wiadomo, po co nam ten zapas. Bywa jednak źródłem poważnych problemów, usypiając czujność. Nawet mocno osłabiona wątroba wciąż skutecznie neutralizuje zbędne produkty przemiany materii i wszelkie toksyny, które mogłyby zaszkodzić organizmowi, a nam się zdaje, że wszystko jest w porządku.

Hipoalfalipoproteinemia: objawy, diagnoza, leczenie

To wyjątkowo rzadkie i uwarunkowane genetycznie schorzenie charakteryzuje się nieprawidłowym stężeniem w osoczu krwi lipoproteiny HDL, która łączy w sobie cholesterol i trójglicerydy. Oba te związki są dla organizmu niezbędne i , podobnie jak w przypadku ich nadmiaru, niedobór może okazać się równie niebezpieczny.

MORFOLOGIA: MCV

Oznaczenie MCV, czyli średniej objętości czerwonych krwinek wchodzi w skład każdej morfologii. Zmiany i nieprawidłowości w jego poziomie najczęściej wiązane są z anemią, zmianami w wątrobie. Zdarza się, że nieprawidłowy wynik MCV pojawia się u osób nadużywających alkoholu.

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie . Czytaj także: Za niski cholesterol to też źle! Co robić? Jeśli w wyniku tych procesów stężenie LDL jest za wysokie we krwi, nadmiar zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, z czasem doprowadzając do miażdżycy . Ponieważ takie zmiany

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

funkcjonujący organizm może go wyprodukować samodzielnie, głównie w wątrobie. Cholesterol ma dwie frakcje: LDL (powszechnie nazywaną "złym cholesterolem") i HDL (czyli "dobry cholesterol"). Ten pierwszy pochodzi głównie z pożywienia, a w nadmiarze jest naprawdę groźny, gdyż sprzyja

Cholesterol normy

Cholesterol normy

negatywny wpływ tego związku na organizm przy badaniu jego stężenia oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

; 250 mg/dl (>6,5mmol/l). HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l), LDL ("zły" cholesterol) - niższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma: < 135 mg/dl (< 3,5

Choroba Stilla u dorosłych

Choroba Stilla u dorosłych

towarzyszy utrata masy ciała, wypadanie włosów, złe samopoczucie, osłabienie a także brak apetytu. Choroba Stilla u dorosłych - diagnoza Podstawą przy stawianiu rozpoznania jest analiza objawów oraz wyników badań laboratoryjnych. Następnie porównuje się je z tzw. kryteriami dużymi i małymi. Do pierwszych z

O czym świadczy kolor moczu? I czy dziwny kolor moczu musi oznaczać chorobę?

O czym świadczy kolor moczu? I czy dziwny kolor moczu musi oznaczać chorobę?

(więcej o znaczeniu zapachu moczu przeczytasz tutaj), jak wygląda twoja dieta (szczególnie ostatnio przyjmowane posiłki), ile płynów pijesz, jakie leki bierzesz.   Najprawdopodobniej będzie trzeba wykonać badanie ogólne moczu i badanie krwi, a także - w razie potrzeby - USG układu moczowego

Mononukleoza: objawy, leczenie

Mononukleoza: objawy, leczenie

przy badaniu dotykiem są tkliwe, bolesne oraz przesuwalne względem podłoża. Nie tworzą pakietów jak w chorobach nowotworowych; powiększenie wątroby i śledziony (hepatomegalia i splenomegalia) w wyniku rozrostu tkanki limfoidalnej. Pojawia się zazwyczaj pod koniec pierwszego tygodnia choroby; zapalenie

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

Dziękuje za wskazówki. Co co wątroby - nigdy nie odczuwałam jakiegoś złego jej funkcjonowania więc nawet nie maiłam potrzeby robić badań w kierunku wątroby. Co do endo - na samym początku chodziłam do Pana, który wogóle nie zlecał badania FT3 i FT4 i strasznie się wkurzył jak mu wspomniałam o

Re: wyniki moich chłopaków - niestety słabe

poziom glukozy miał 675, wątrobowe ALT było OK, bardzo przekroczone wyniki AP i AST (GOT). Potem USG, które wykazało stłuszczenie wątroby, żółć zagęszczoną ale nic takiego złego, bez stanów zapalnych. Wątroba się uspokoiła po Essentiale Forte. Cukrzycę leczyliśmy u lekarza internisty ze specjalnością

Re: wyniki badan prosba o interpretacje

nie jest taka zła, mógł być jakiś ostry stan zapalny (czy to nerek, czy to pęcherza), który przeleczony wraca do normy. Lekarz i tak będzie starał się spojrzeć na parametry innych narządów (w tym wątroby) i także glukozę (czy tylko raz był ten wynik jw., dosyć niski). Wybór należy do Was. ;-) Chyba

Re: Fibrotest vs Elastografia SWE

Żona która ma wirusa C wykonała badanie Fibroscanem w Szpitalu Zakaźnym w Warszawie .Tam wyszło ,że ma zwłóknienie wątroby na poziomie F4 według skali Metavir czyli bardzo złe wyniki. Prowadzący lekarz sugerował nawet konieczność przeszczepu wątroby.Zrobiliśmy tomografię komputerową i usg z

Re: Cesia ma chorą wątrobę

dokładnie to wiem). Miewają marskość wątroby i psy. A przecież główny powód marskości - picie alkoholu - psów nie dotyczy. Może Cesia właśnie ma zapalenie wątroby i stąd te wyniki. A może tak reaguje wątroba z powodu jakiejś choroby innego organu? Zapewne lekarka (niezła jest) wdrożyła leczenie (antybiotyk

Re: Terapia bezinterferonowa - Start

chodzenie po lekarzach-i wreszcie trafiłam na cudowną lekarz która zaproponowała zrobienie badań w kierunku:HCV,HBV i HIV. Następnie diagnostyka w szpitalu-i oczywiście cudowny Fibroscan-wynik FO/F1-czyli takie "nic" Usłyszałam od lekarza zak.iż "moje dolegliwości nie są od wątroby"-no ładnie. Z powodu

Re: Mój syn cierpi a lekarz nie wie co mu dolega.

Ja bym oddała dziecko na dwa tygodnie do szpitala w celu porządnego zdiagnozowania i zrobienia badań. To nie żarty. Ale przede wszystkim zmień pediatrę jeśli ten każe Wam robić rezonans prywatnie i nie leczy stanu zapalnego wątroby i śledziony, ich złe wyniki mogą też być wynikiem mononukleozy.

Re: Interpretacja wyników

Z wątrobą nie mam problemów, ale nigdy pod tym kątem sie nie badałam. Leków żadnych nie biorę, a wyniki robilam z uwagi na częste zawroty głowy, skoki ciśnienia i ogólnie złe samopoczucie.

Re: Co byście zrobiły? Choroby małego dziecka

No to zapytaj lekarza o mononukleozę. Ona też objawia się różnie, bywa malinowe gardło, bywają czopy ropne, bywa gorączka albo wcale nie, może być opuchlizna na twarzy, powiększone węzły chłonne, powiększona wątroba i śledziona, złe próby wątrobowe, zmienione wyniki badań krwi. Zdiagnozować na 100

Re: problem z antykoncepcją

Do tej pory zachwalałam i użytkowałam tabl.antyk., po długiej przerwie zresztą.Ale to co sprawdzało się u mnie w wieku ok.20-kilku lat, teraz w okolicy 40 jest zupełnie nie do przyjęcia-uczucie puchnięcia, wzrost wagi, złe wyniki badań(wątroba, układ krzepnięcia),stad muszą iść w odstawkę

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!