Wszystko o:

za co odpowiada ft3

wizu

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badania hormonów ft3 i ft4 pozwalają określić, czy tarczyca funkcjonuje poprawnie. Nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na nadczynność lub niedoczynność tarczycy i może tłumaczyć liczne niepokojące objawy, które towarzyszą schorzeniom tego organu.

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynność tarczycy (inaczej hipertyreoza) polega na zwiększonym wydzielaniu hormonów tego gruczołu. Wytwarzanie większej ilości hormonów, niż potrzebuje nasz organizm, może objawiać się na przeróżne sposoby, a oprócz odmiany jawnej występuje także utajona forma choroby (subkliniczna nadczynność tarczycy). Jeśli dokucza Ci kołatanie serca, uczucie gorąca i potliwości, a Twoje ręce podejrzanie często drżą, wysoce prawdopodobne, że cierpisz właśnie na nadczynność tarczycy. Objawy jednak nie kończą się na tych kilku symptomach i nie zawsze występuje ich stały zestaw. Zdecydowanie większą zachorowalność odnotowuje się u kobiet, co nie znaczy, że mężczyźni mogą być o siebie całkiem spokojni. Dowiedz się więcej na temat nadczynności tarczycy, poznaj jej przyczyny i objawy, a także sprawdź, jak ją diagnozować i leczyć!

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

potwierdzenia należy sprawdzić stężenie hormonów tarczycy we krwi i hormonu tyreotropowego (TSH) produkowanego przez przysadkę. Wysoki poziom we krwi hormonów tarczycy T3 lub T4 lub wolnych hormonów (fT3 i fT4) wskazuje na nadczynność. Jest ona wtórna lub pierwotna w zależności od tego, czy powstała w wyniku

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

twierdzi cytowana już wcześniej "rumpa"? Według wielu zresztą osób to właśnie przeciwciała odpowiadały za ich różne dolegliwości. Lekarz jednak ich nie zlecał, sugerując się innymi prawidłowymi parametrami. - Same przeciwciała tarczycowe nie rzutują na samopoczucie i stan zdrowia, chociaż wiele

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

pielęgniarka, a wynik zapisywany jest najczęściej w takiej postaci: 120/80mm Hg. Pierwsza z podawanych wartości odpowiada ciśnieniu skurczowemu, druga rozkurczowemu. Za nadciśnienie uznaje się dziś wartości równe lub przekraczające 140mm Hg dla ciśnienia skurczowego lub

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: tarczyca - dziecko niskorosłe

ja mieszkam na południu kraju i tu jest wielu medyków, którzy proponują oznaczać całą trójcę tarczycową. Spróbuj może oprócz skierowania otrzymanego od lekarza dokupować badania FT3. Ono naprawdę jest bardzo ważne bo odpowiada za samopoczucie. Niektórzy specjaliści FT4 nazywają prohormonem bo to

Re: Euthyrox 112

Przepraszam, że się wtrącam, ale: Przed ruszeniem dawki proponuję oznaczyć całą trójcę tarczycową. Samo TSH i FT4 to za mało bo za samopoczucie odpowiada FT3. W ostatnich wynikach spadło FT4, ale co się stało z FT3? Tego nikt nie wie bez jego oznaczenia. -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek

Re: ZA CO ODPOWIADA FT3?

Z tego co ja wyczytalam w starych postach ft3 odpowiada za nastroj,wiec im nizsze ft3 to jestesmy bardziej depresyjne, smutne. Mi ktos chyba przed okresem "kradnie" ft3, bo nie idzie ze mna wytrzymac taka jestem humorzasta i placzliwa :)) pozdrawiam

Re: ZA CO ODPOWIADA FT3?

Właśnie, za co odpowiada ft3???? Mam wrażenie że endokrynolodzy je lekceważą. jeśli by sie komuś chciało wytłumaczyć co z czego będę wdzięczna (lub chociaż jakiś link podesłać!)

Re: ZA CO ODPOWIADA FT3?

Podobno za wage odpowiada zarówno Ft4 i Ft3, ale w wiekszej mierze Ft3, ale to by sie u mnie nie zgadzało bo...moje Ft3 jest niskie a z waga problemy miała wczesniej jak FT4 miałam niższe, teraz waga trzyma sie pięknie. Zauwazyłam że przy najmniejszej obnizce Euthyroxu, moja skora staje się

Re: tarczyca - dziecko niskorosłe

albo podajesz 1/2 tabletki, albo 3/4. "po zwiększeniu w styczniu 2017 dawki na 4 razy 12,5 i 3 razy 18,75, w marcu 2017 uzyskano: TSH 2,88 (0,4-5) fT3 3,75 (1,45-3,5) - 112% fT4 0,94 (0,6-1,4) - 42 %" ja na podstawie tych wyników podawałabym dziecku codziennie 3/4 tabletki. Dlaczego? Bo FT3 jest

ZA CO ODPOWIADA FT3?

Bardzo proszę o przystępną informację na temat ft3. Co to za hormon, za co jest odpowiedzialny?

Re: czy te wyniki sa dobre?

HP jest bardzo potrzebny, jedynie jego przerost w/g medyków jest odpowiedzialny za problemy żołądkowe. Uważam, że 3 antybiotyk na HPi to armaty na muchy. Przy Twoich ostatnich wynikach: FT4 35.90% FT3 -4.50% każdy miałby problem z trawieniem. Nie dość, że masz niskie FT4, to FT3 nie masz

Re: FT3 podwyższone, TSH i FT4 w normie..

Czyli przeciwciała, ft3 i rft3 oraz krzywe? A do krzywych trzeba się wcześniej przygotować? Pracuję od poniedziałku do piątku od 7 do 15, a badania mogę zrobić w jedynie w sobotę ponieważ godziny nie odpowiadają

Re: scyntygrafia tarczycy 24 i 48 h

na podstawie podwyższonych p/ciał TPO i TG można stwierdzić chorobę tarczycy, która nazywa się hashimoto. N/t wyników TSH i FT4 trudno coś powiedzieć bo nie oznaczyłaś hormonu FT3, który odpowiada za samopoczucie. Stosunek FT4 do FT3 jest bardzo ważny. Następnym razem jeśli nie dostaniesz

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!