Wszystko o:

za dużo białka w organizmie

JW

Białko - co to jest i jakie pełni funkcje w organizmie?

Białko - co to jest i jakie pełni funkcje w organizmie?

Białko to jeden z najważniejszych makroskładników dostarczanych do organizmu ludzkiego w codziennej diecie. Proteiny, bo taką nazwą często określane jest białko, pełnią wiele bardzo ważnych funkcji. Są zarówno budulcem struktur organicznych naszego organizmu, ale również wpływają na przemiany metaboliczne i dostarczają sporych ilości energii. Jednak wśród ludzi wiedza o białku pozostaje wciąż niewystarczająca, a odpowiednia ilość tego makroskładnika w codziennej diecie jest bardzo ważna. Czym zatem jest białko, jakie dokładnie funkcje pełni w organizmie ludzkim oraz w jakich produktach można znaleźć go najwięcej?

Białka (proteiny), niezastąpiony budulec organizmu

Białka (proteiny) to budulec wszystkich organizmów żywych. Stanowią 20 procent naszego ciała. Rozsądna dieta powinna uwzględniać produkty, w których jest dużo białka. Proteiny są przyjmowane w formie odżywek przez osoby starające się o przyrost masy mięśniowej.

Aminokwasy. Co to za związki i dlaczego są takie ważne?

Aminokwasy to grupa organicznych związków chemicznych, która wchodzą w skład białek, czyli związków których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania są także doskonałym źródłem energii. Jak są rodzaje aminokwasów, dlaczego są nam potrzebne?

Mocznik we krwi i w moczu

Mocznik we krwi i w moczu

prawidłowo znajdować się 10-50 [mg/dl] mocznika. Jeśli wartości są wyższe niż podane powyżej, to może oznaczać, że doszło do znacznego rozpadu tkanek w wyniku oparzeń, urazów czy chorób nowotworowych albo że ilość białka w diecie jest zbyt duża lub też, że organizm jest odwodniony. Podwyższony stan mocznika

Fenyloalanina - co to za związek, jakie jest jego działanie oraz skutki niedoboru lub przedawkowania?

Fenyloalanina - co to za związek, jakie jest jego działanie oraz skutki niedoboru lub przedawkowania?

powodujące syntezę białek odpowiedzialnych za szybszą regenerację mięśni. Fenyloalanina – niedobór Niedobór fenyloalaniny w organizmie może przyczyniać się do obniżenia zdolności intelektualnych, wystąpienia stanów depresyjnych, a także do zaburzenia pamięci krótkotrwałej oraz redukcji libido

Usunięcie trzustki. Kiedy wycięcie gruczołu jest konieczne?

Usunięcie trzustki. Kiedy wycięcie gruczołu jest konieczne?

wielu pacjentów rozpoczyna leczenie w sytuacji, gdy narząd jest już bardzo zniszczony. W przypadku osób chorujących na cukrzycę możliwe jest przeszczepienie wysp trzustkowych. Całkowite wycięcie gruczołu to ostateczność. Trzeba mieć na uwadze, że trzustka pełni bardzo ważną rolę w organizmie, wydziela

Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

diety wszystkie objawy powracają.  Gluten: czym jest? Wiele mówi się o glutenie i jego szkodliwości, jednak czym on właściwie jest? Gluten to mieszanka białek: gluteniny oraz gliadyny, występujące w ziarnach niektórych ze zbóż. Co za tym idzie, szkodliwy dla wielu osób występuje w znakomitej

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Dołącz do nas na Facebooku! Immunoglobuliny (przeciwciała) wytwarzane i wydzielane są przez tzw. komórki plazmatyczne. Powstają one wskutek pobudzenia limfocytów B i jako jedyne mają zdolność produkcji przeciwciał. Zadaniem immunoglobulin jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym

Czy twój poziom insuliny mieści się w normie?

Czy twój poziom insuliny mieści się w normie?

samej ilości. Warto zauważyć, że proces trwa tak długo, dopóki poziom glukozy we krwi nie spadnie do normalnego poziomu. W organizmach osób chorujących na cukrzycę typu I zaburzona jest najważniejsza, pierwsza faza wytwarzania insuliny. Drugi etap jest za to bardzo opóźniony. Rodzaje cukrzycy Cukrzyca

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! W ludzkim ciele jest 20 typów białek uznawanych za kolagen. Dziś nauka potrafi przypisać znaczenie i funkcje jedynie połowie z nich. Za wytwarzanie kolagenu odpowiadają komórki tkanki łącznej, tzw. fibroblasty. W ciągu dnia u zdrowego człowieka powstaje ok. 10

Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Zakwaszenie organizmu?

Można powiedzieć, że jestem amatorem-sportowcem. Trenuję na siłowni od kilku lat, stosuję dietę, pomagającą utrzymać swoje ciało w odpowiedniej formie - jem zdrowo, zbilansowanie. Jakiś czas temu podejrzewałem zakwaszenie organizmu objawiające się u mnie kaszlem. Trochę historii - gdy stosowałem

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jaka dieta przed zabiegiem usunięcia polipów?

znieczulenie należy pozostać na czczo.,Przed zabiegiem będzie zalecona dieta ścisła. Jednak przed hospitalizacją najlepiej stosować dietę lekkostrawną, która dostarczy wszystkich składników odżywczych, jak białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, niezbędne do zachowania zdrowia i regeneracji organizmu

Ugryzła mnie osa

organizm ma zdolność do wytwarzania przeciwciał IgE przeciwko białkom zawartym w jadzie osy.

Wahania wagi

miała konsystencję jogurtu (dwukrotnie skrzepła w laboratorium). Bardzo dużo piję, nie mam cukrzycy, nerki są zdrowe. W którym kierunku mam iść?Sugeruję powtórzenie badań w kierunku wydolności nerek i wątroby, a także zbadanie poziomu białka i jonów w organizmie. Obrzęki są najczęściej związane z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak wam się podoba dieta?

> Dorosły człowiek nie potrzebuje tyle białka i mój organizm dobitnie daje mi to do zrozumienia. Twój organizm może nie potrzebuje, mój na białku i tłuszczu działa jak zegarek.

Re: Jogurty wysobiałkowe 0% tłuszczu

biceps_of_steel napisał: > Jako źródło białka? One mają często nawet ponad 10 g białka/100 g. I to dla ciebie jest dużo? Poza tym, co to za białko? Białko z mleka nie jest szczególnie wartościowe, w żadnym wypadku nie masz pełnego spekturm wymaganych przez nasz organizm aminokwasów, za to

Re: No to a propo kotów - jaka wątróbka?

białka mają bardzo podobną strukturę, jak białka wieprzowe, którą jego organizm przecież całkowicie akceptuje.

Re: Problemy z jedzeniem.....9 latek.

Nie boisz się, że kiedyś to złe jedzenie wyjdzie, np w zębach, kościach? ja tego obawiam się, bo przecież do prawidłowego wzrastania potrzebna jest odpowiednia ilość kalorii, białka, wapnia, witamin, mikroelementów, mój na pewno tego nie dostarcza organizmowi swoją "dietą".

Re: Glutaminian sodu - jesc czy nie jesc

Co znaczy szkodzi? Poprawia smak i zawiera sód. To już dwie rzeczy, które przy przedawkowaniu mogą być niebezpieczne. Z drugiej strony to bardzo ważny aminokwas i spełnia dużo różnych waznych funkcji. Bez niego nie umrzemy, bo organizm sam go wyprodukuje. W sumie to samo mozna

Re: Boże Narodzenie odwołane.

Żeby w końcu dostarczyć organizmowi naturalne żelazo i pełnowartościowe białko.

Re: Zbyt wysoka 13/14 latka

A co w takim razie kryje się pod "słabe jedzenie, mało białka zwierzęcego"? Moim zdaniem nie dostarczanie organizmowi pełnowartościowych i w odpowiedniej ilości składników odżywczych czyli de facto głodzenie.

Re: Jak wam się podoba dieta?

- wszystkie trzy główne posiłki zawierają sporą porcję zwierzęcego białka (jajka - indyk - dorsz). Gdybym ja tak jadła, rozbolałby mnie żołądek. Dorosły człowiek nie potrzebuje tyle białka i mój organizm dobitnie daje mi to do zrozumienia. Bezkarnie mogę jeść kasze i warzywa (z punktu widzenia bieżącego

Re: Jak wam się podoba dieta?

> Dorosły człowiek nie potrzebuje tyle białka i mój organizm dobitnie daje mi to do zrozumienia. > Bezkarnie mogę jeść kasze i warzywa (z punktu widzenia bieżącego samopoczucia, > nie mówię o efekcie odchudzającym). no popatrz, a mnie duzo bardziej sprzyja dieta bialkowo

Re: Jeszcze pomarudzę o moim odchudzaniu

lauren6 napisała: Dlaczego mamy je traktować jako element posiłku weglowego? Dlatego, że posiłek mieszany zbudowany z węglowodanów i białka zwierzęcego wymaga od organizmu większej ilości inusliny, więc pragnący zredukować swoją inuslinową blokadę nie powinni jadać takich posiłków zbyt często

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!