Wszystko o:

za niski mocznik we krwi

wizu

Mocznik we krwi i w moczu

Mocznik we krwi i w moczu

Dzięki mocznikowi możliwa jest skuteczna praca nerek, a badanie jego ilości pozwala określić, czy nerki pracują prawidłowo. Ten związek organiczny występuje w organizmie naturalnie, do moczu przedostaje się jako produkt metabolizmu białka.

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Choroba Kahlera, określana w medycynie terminem szpiczak mnogi to choroba krwi dotykająca przede wszystkim osoby między 60 a 65 rokiem życia. Nietypowe i mało charakterystyczne objawy sprawiają, że często mylona jest z klasycznym przeziębieniem. Przez co postawienie prawidłowej diagnozy jest wyjątkowo trudne.

Arginina - niezbędny aminokwas. Funkcje i źródła argininy

Arginina - niezbędny aminokwas. Funkcje i źródła argininy

odporności swoistej organizmu, nadzorowanie niektórych procesów przemiany materii - usuwanie amoniaku z organizmu poprzez przekształcanie go w mocznik , stymulowanie regeneracji organizmu (po ranach, oparzeniach, wysiłku), regulowanie stężenia niektórych hormonów (hormonu wzrostu, insuliny , prolaktyny

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Piękna w niepogodę

Piękna w niepogodę

krwionośne zwężają się, co sprawia, że skóra nie jest już tak dobrze ukrwiona. Sebum w niskich temperaturach gęstnieje i trudniej się rozprowadza. Zaburzona zostaje ochronna, hydrolipidowa warstwa skóry. Największe problemy mają w tym okresie osoby z cerą suchą, delikatną i naczynkową. Ale często także

Badania krwi

Badania krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Badania kontrolujące funkcje nerek Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii. - Niepokojące jest m.in. zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny: Norma mocznika : 10-50 mg/dl; norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl

Analiza krwi

Analiza krwi

. - W ciąży OB może przekroczyć 20 mm/godz. Trzeba poradzić się lekarza. Lipidogram informuje o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przede wszystkim przy określaniu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. We krwi oznacza się ogólny poziom cholesterolu. - Norma wynosi do 200 mg/dl

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

, czyli tych, które naprawdę odpowiadają za termoregulacje, jest bezwonna, wodnista; zawiera sód, potas, wapń, magnez, chlorki oraz mocznik, a także śladowe ilości aminokwasów, amin biogennych oraz witamin. Jeśli nie zachodzą żadne szczególne okoliczności, typu upal wysiłek fizyczny czy zdenerwowanie

Przewlekła niewydolność nerek

Przewlekła niewydolność nerek

płynów w różnych częściach organizmu); astenia (powodowana zwłaszcza niedokrwistością, poprawia się, gdy leczenie pozwala na podwyższenie stężenia hemoglobiny); skurcze mięśni (wynikające z nierównowagi elektrolitycznej we krwi, można im zapobiegać, stosując odpowiednią kurację wyrównującą poziom sodu i

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Niedowaga a niskie ciśnienie

Nie mogę przytyć waże tyle samo w/g BMI mam niedowagę. Mam niskie ciśnienie krwi, szybko się męczę i często się załatwiam. Jakie muszę zrobić badania, aby postawić diagnozę i przybrać kilka i kilogramów na wadze? Bardzo proszę o pomoc.

Niski poziom cholesterolu całkowitego

przypadkach może ona powodować m.in. zaburzenia nastroju. Warto jednak wspomnieć, że zbyt niski całkowity poziom cholesterolu we krwi może być objawem innych chorób - przede wszystkim zaburzeń odżywiania (niedożywienia), zaburzeń wchłaniania (np. celiakii), zaburzeń hormonalnych (nadczynności tarczycy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Niski poziom mocznika we krwi

Moja przyjaciółka (39tc) ma bardzo niski poziom mocznika we krwi. Jest trochę opuchnieta - ale to też raczej normalne na tym etapie ciaży. Internista kazał jej jechac natychmiast do szpitala, a ginekolog obserwowac ile pije i ile potem siusia, a tak w ogóle to sie nie przejmowac. I co o tym

Re: niski ciezar moczu

p dr prosze o odpowiedz bo niewiem co myslec. dzis zrobilam krew Sód 140 mmol/l 136 146 N Potas 4,70 mmol/l 3,50 5,10 N Mocznik Mocznik 19,40 mg/dl 15,00 36,00 N Kreatynina Kreatynina 0,58 mg/dl 0,60 1,10 L CRP, ilościowo CRP 0,60 Przejrzystość przejrzysty Barwa j

Re: wyniki prosze o info

Witam, z badań wynika, że córeczka ma niedokrwistość. Podwyższone PLT (płytki krwi) są nieznacznie, zdarza się tak przy infekcjach, jednak pozostałe wskaźniki (tj. WBC, granulocyty-podzielone) nie sugerują ostrego zakażenia. Mocznik w tym wieku i przy takiej masie ciała może być niski (wysoki

niski poziom kreatyniny GFR we krwi

Co oznacza wynik PONIŻEJ 60 ml/min? Kreatynina 0,68 mg/dl Mocznik 18 mg/dl Elektrolity: sód 143 mmol/l potas 4,3 mmol/l chlorki 104 mmol/l A więc to w normie. Krew była pobrana po leczeniu zakażenia układu moczowego antybiotykiem Augmentin (7 dni). Objawy poza standardowymi to silny ból w okolicy

Re: pomoc w interpretacji wyników

moje wyniki: leukocyty 5,77 (4 -10) eurocyty 4,20 (3,8 - 5,4) hemoglobina 12,6 (12 -16) hematokryt 37,3% (37-47) MCV 88,8 (80-100) MCH 30 (27-31) MCHC 33,8 (32-36) płytki krwi 277 (130-400) RDW-SD 43,1 (36,4-46,3) RDW-CV 13,4 (11,5-16) mikroskopowy rozmaz krwi: granulocuty obojętnochłonne

na razie ok

na razie wyniki z krwi ok, nieco obniżone i do powtórzenia bo przyplątała się infekcja gardła i katar. dosyć niska kreatynina i mocznik ale mieści sie w normie nie wspominanie o siusianiu daje najlepsze efekty, zauważyłam tylko jak raz sie nie uda i poleci w majty to potem leci pare razy co pół

Prośba o interpretację wyników - nieskie neutrocyt

Dzień dobry Serdeczna prośba o opinię Pani Doktor. Może Forumki też pomogą? W innym wątku pisałam o problemach z wynikami krzpenięcia mojego synka (obecnie 7 miesięcy). Mam jednak inne pytanie: synek w obu morfologiach jakie miał robione (w różnych laboratoriach) ma za niskie neutrocyty. Pediatrzy

badania ok, zmiana zachowania kotki

Witam! Moja kotka ma 6 lat. W środę robiłam badania krwi, wyniki morfologii ogólnie wyszły ok, jedynie leukocyty były niskie, ale ponieważ kicia ma fiv weterynarz powiedział, że to może być przyczyna. Niestety mocznik wyszedł podwyższony (95), ale kotka dostała 3 dni pod rząd sól fizjologiczną i

wyniki badań krwi u psa

przed zabiegiem sterylizacji robiłam suni badania krwi - wszystko wyszło dobrze, poza tym, że ma za niski poziom mocznika; czy mogło to być spowodowane głodówką przed zabiegiem, czy wskazuje taki wynik na jakieś problemy w organizmie?

panie doktorze

panie doktorze o czym świadczy niski poziom kreatyniny we krwi 0,4 mg/dl mocznik ok 18,4mg/dl przy objawach jasny cuchnący acetonem mocz. badanie ogólne moczu wyszło ok prócz ciężaru bo tylko 1010- a syn (3latka) mało pił. czy ta niska kreatynina i zły ciężar moczu mają coś wspólnego?

Re: erytrocyty, pogrubiała ściana pecherza...

witaj, mam podobne objawy m.in.stany podgorączkowe od lat, krwinki czerwone w moczu, skaczące ob, cisnienie raczej niskie chociaż teraz zdarzają incydenty wysokiego (nie wiem czy to stres czy związane z objawami jw.)białka w moczu brak.Wszystkie parametry we krwi tak kreatynina, mocznik - oki

Re: Jakie są objawy FIV?

jeszcze bardziej powolny i taki jakby smutny. Robię kotom (tym które mnie jakoś zaniepokoją) badania krwi co jakiś czas i w wynikach wyszedł wysoki mocznik, niski poziom leukocytów przy kreatyninie w normie. Wetka zaczęła kręcić głową i zrobiliśmy test. FELV wyszedł ujemny, FIV niestety dodatni. Zrób

FIP? wyniki badań

teraz na urlopie przez najbliższe 1,5tyg. Pani wet wysłała mi wyniki w mailu i napisała, że trzustka już ok, poziom amylazy się unormował, natomiast jest luekopenia, która też pokazała się w czerwcu, ale w ostatnich wynikach jej nie było. Zbyt niskie jest MPV, może wskazywać na niedokrwistość, której w

Re: pzezroczysy movcz

troszkę niska ta gęstość względna, reszta wyników przemawia za jakimś stanem zapalnym. Idź do lekarza. A jeśli Cię niepokoi, czy z nerkami wszystko OK, zrób badanie kreatyniny w surowicy krwi ( koszt w laboratorium ok.6 zł). To bardzo miarodajny sposób na ocenę zdolności nerek do filtracji. Można

Filipek nie żyje :-((

środkiem przeciwzapalnym przez 5 dni i potem zabieg usunięcia kamienia i 3 zębów 27 lipca. I pobranie krwi przy okazji, bo miał wcześniej kłopot z niskim poziomem cukru. I szok: po miesiącu od poprzednich wyniki okropne. Nerki: kreatynina 8,8 i mocznik 277 (mniejsza o jednostki, podaje się w dwóch). I USG

Re: krew i mocz - interpretacja wyników

niepokoju. W badaniu ogólnym moczu niski ciężar właściwy może trochę niepokoić- czy dziecko wypiło dużo płynów przed pobraniem moczu na badanie? Warto je powtórzyć pobierając mocz poranny po co najmniej 4 godzinach na czczo (również bez picia). Czynność nerek najłatwiej określa oznaczenie mocznika i

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

Przepisuję jeszcze resztę wyników które zrobiłam, może ktoś mi coś doradzi: Witamina B12 - 344 (180 - 914) Witamina 25(OH)F - 12,58 (30 - 100) L Ferrytyna - 14,6 (11 - 306,8) Parathormon - 29,8 (15 -88) Kortyzol w surowicy - 6,47 (4 - 10) D - dimery - 262 (do 500) Glukoza we krwi - 5 (3

Re: Hashimoto bez leczenia?

Przepisuję jeszcze resztę wyników które zrobiłam, może ktoś mi coś doradzi: Witamina B12 - 344 (180 - 914) Witamina 25(OH)F - 12,58 (30 - 100) L Ferrytyna - 14,6 (11 - 306,8) Parathormon - 29,8 (15 -88) Kortyzol w surowicy - 6,47 (4 - 10) D - dimery - 262 (do 500) Glukoza we krwi - 5 (3

Re: Kreatynina

Oczywiście chodziło mi o kreatyninę we krwi, ale to tak bywa, jak pisze się posty o 12.00 w nocy! ;-) W tej masie nie chodzi o proporcje ciała, ale raczej o jej ilość, tzn. np. potężni mężczyźni mogą mieć wyższą niż małe kobiety. Niską kreatyniną się nie martw, a niski mocznik może mieć związek

ostry nieżyt-fatalne wyniki

- 7,4 PLT - 317 WBC - 5,8 LYMF - 23,7% MID - 1,6% Gran 74,7 % istniej dopisek - morfologia krwi z pełnym różnicowaniem granulocytów szczególnie niepokoi mnie tak niska hemoglobina. Może ma ona związek z odwodnieniem, które chyba musiało być silne : mocznik w 1 dniu pobytu w szpitalu wynosił 9, w 3

Re: Prośba o pomoc niedoczynność nowe wyniki

w oczekiwaniu na wizytę u Endo zrobiłam pakiet badań we własnym zakresie i jako. że nie mam doświadczenia w ich interpretacji proszę was o pomoc. Zrobiłam w związku z wielomoczem badanie ogólne moczu i tam jest ok, ciężar 1,020 a pH 5,0 Z krwi sprawdziłam : mocznik - wynik 4,43 norma <8

Re: Nowotwór pęcherza moczowego...

nie ma takich objawów a wyniki krwi ma dobre. ale koniecznie powinnuscie sprawdzic mocznik i kreatynine. Trzymam kciuki. Nam sie nie udalo ale znam takich ktorzy wiele już lat temu prze guzy pecherza przesli i maja sie dobrze -- Oczy mam, mówisz mi, tak przejrzyste ...

celiakia u 20 miesięcznego dziecka

przeciwko endomysium i gliadynie klasa IgA:nie wykryto IgAEmA AGA;rozmaz krwi,morfologia,OB,CRP,GPT,GOT,kreatynina,białko całkowite,mocznik,GGT,Fe-prawidłowe wyniki;Albuminy-surowica:(3,4- 4,2) 4,6,ultrasonografia brzucha-prawidłowa. Czy powinniśmy zrobić biopsje jelita? A jeżeli to nie celiakia, to czy

Re: Wymoty, pies osowaiły, nie chce jeść i pić

Dziękuję za odpowiedzi. Byłam wczoraj u weterynarza. Zbadał cukier, wynik strasznie niski - 35. Zbadał też krew. Norma mocznika przekroczona. Po prowrocie do domu dostał łyżkę miodu, zjadł trochę mięska z ugotowanych skrzydełek kurczaka (nie wymiotował) i wypił całkiem sporo. Dzisiaj jeść nie

Re: nietypowa alergia - czy ktoś się z tym spotka

badania krwi: -sód w surowicy -potas w surowicy -mocznik w surowicy -kreatynina w surowicy -kwas moczowy w surowicy -białko całkowite w surowicy O kreatyninie wspominałaś, że w normie. Sprawdź, może pozostałe badania też były robione, skoro był problem. > Czyli nawet jeśli te

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!