Wszystko o:

za niski progesteron

kaole

Progesteron, hormon życia

Progesteron, hormon życia

Luteina (progesteron) to jeden z najważniejszych hormonów płciowych wydzielany przez tzw. gromady (jajniki oraz jądra). Bez niego zapłodnienie, ani utrzymanie ciąży nie byłoby możliwe. Zaliczany jest do hormonów sterydowych.

Chrapanie: domowe sposoby

Chrapanie to zmora wielu osób. Problem dotyczy co trzeciej kobiety i co drugiego mężczyzny w średnim wieku. Jakie są domowe sposoby na wyeliminowanie tej przypadłości?

Kobieto! Co ty wiesz o swoim libido?

Popęd i potrzeby seksualne mężczyzny, np. w skali miesiąca, utrzymują się na takim samym lub bardzo podobnym poziomie. W przypadku kobiet sprawa nie jest już taka prosta. Hormonalne „burze” wprowadzają pewne zamieszanie. Jak bardzo cykl menstruacyjny odbija się na libido?

Kiepski seks przez pigułkę antykoncepcyjną?

Kiepski seks przez pigułkę antykoncepcyjną?

wymaga przyjmowania niemal co do godziny. Czytaj więcej o: progesteronie (luteinie) estrogenach Pigułka estrogenowa odbiera apetyt na seks? Zasadniczo nie. Wręcz przeciwnie: zbyt niski poziom hormonów powoduje nie tylko problemy z płodnością, przyswajaniem białek czy depresję, ale także spadek libido

Żeńskie hormony

Żeńskie hormony

w macicy (samoistne poronienie). Może również sprzyjać przedwczesnemu porodowi. Lekarz może zaordynować leki "podtrzymujące" ciążę. Jeśli poziom progesteronu jest za niski w II fazie cyklu, może to powodować nieregularne miesiączki. Lekarz dobiera wtedy preparaty hormonalne. Oksytocyna

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

Ten poranek nie będzie łatwy. Resztkami sił zwlekasz się z łóżka, a poziom twojej energii osiąga stan krytyczny. Krytycznie niski. Sprawdź, dlaczego z takim trudem przychodzi ci rozpoczęcie dnia. I po wakacjach. Dzień już krótszy, a rano trzeba wstać. Niektórym sprawia to szczególną trudność

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

zaleci inaczej). Jedni pogromcy utrudniają wchłanianie cholesterolu z pożywienia, inni wyganiają go z organizmu, jeszcze inni wpływają na różne procesy metaboliczne, pozwalające kontrolować jego poziom. Czas ich poznać lepiej. Czytaj także: Za niski cholesterol całkowity - co robić? Podwyższony

Za wysoki cholesterol - jak z nim walczyć dietą?

Za wysoki cholesterol - jak z nim walczyć dietą?

hormony, tak ważne jak progesteron, testosteron, estrogeny. Jednak cholesterol cholesterolowi nierówny, a generalnie co za dużo to niezdrowo. Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar, inne problemy z krążeniem. Zarazem gastrolodzy i dietetycy przestrzegają: to, że zjadasz mniej

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

, spowodowane zaburzeniami hormonalnymi (gdy progesteronu jest za mało w stosunku do estrogenów ). Niejednokrotnie pojawiają się już po 30. Zmiany najłatwiej wyczuć w drugiej fazie cyklu miesięcznego , często towarzyszy im obrzmienie piersi, ból. To tzw. mastopatia . Jeśli utrzymują się stale, nie można

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Interpretacja wyników hormonów

estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska wartość progesteronu w 22 dniu zazwyczaj oznacza, że nie doszło do owulacji w obecnym cyklu). Z wynikami badania powinna się Pani zgłosić do ginekologa lub endokrynologa ginekologicznego, który będzie mógł je

Badania przy wtórnych zaburzeniach miesiączkowania

, Progesteron 1,53nmol/l 55 dni + zdiagnozowane i leczone zapalenie szyjki macicy, (4 dni krwawienia) 33 dni, (8 dni krwawienia) 42 dni + rozmaz zadowalający w cytologii oraz zmiany odczynowe związane z naprawą lub zapaleniem, (6dni krwawienia) 35dni, (4dni krwawienia) 43dni, (5 dni krwawienia) 32 dni, (4dni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niski poziom progesteronu

Ja mam niski poziom progesteronu 0.39 - mam 37 lat i wynik taki jakbym była w okresie menopauzy. Moje objawy: -stan ciąglego lęku, - płaczliwość - nerwowość - wybuchy agresji - nocna potliwość - zalewam sie potem tylko w nocy - szczególnie przed rozpoczeciem cyklu - wypadanie włosów - chyba

krytycznie niski progesteron

widoczne ciałko żółte. Dostałam Duphaston, ale zanim zaczęłam go brać miała zbadać progesteron. Pomyślałam, że to tylko rutynowe potwierdzenie, że owu była, ale jak odebrałam wynik to się załamałam - 0,87ng We wrześniu miałam badaną prolaktyne 17,84ng - może powinna poprosić o Norprolac żeby ją trochę

Re: niski progesteron od kp?

-levels.gif Ja sie zmagam z niskim progesteronem - on byl glowna przyczyna wieloletniego oczekiwania na naszego synka. Teraz jestem w drugiej ciazy. Od poczatku progesteroin mam regularnie mierzony i suplementowany, a juz polowa 6 miesiaca minela. W pierwszej ciazy bral progesteron do 37 tygodnia. Dawki mam

Re: niski progesteron od kp?

Kopiko tez mialam takie obawy a juz 21 tydzien leci:) progesteronu nie mierzylam ani prolaktyny. Na niski progesteron dadza Ci duphaston lub luteine a przy nich mozesz karmic spokojnie. Mdlosci tez mialam okropne. Ale na szczescie zdarzaly mi sie dwie przerwy po kilka dni, kiedy przestawalam

Re: niski progesteron od kp?

wczesniej zdiagnozowany i w czasie ciazy mocno pilnowany. Mialam wowczas i teraz tez osobngo lekarza od prowadzenia progesteronu i osobno prowadzenie ciazy (w systemie publicznym). Progesteron z automatu i na wszelki wypadek uwazam za bezsens, choc juz wiecej mimo wszystko w tym sensu niz calkowita

Re: niski progesteron

ja tak mialam. za pierwszym razem poronilam.tzb ciaza przestala sie rozwijac,pokrwawilam w 9 tyg,dziecko obumarlo ok 6-7 tc. przyczyn nie poznano wdrugiej ciszy bylam juz bardzo ostrozna i od 4 tc u lekarza. od razu badania hormonow,byl niski ok 10,dostalam duphaston i corka ma 2.5 roku:) potem z

Progesteron czy nie za niski?

Dziewczyny, czy wnikim progesteronu raz 18 a innym razem 12 (spr 7 dnia po owulacji namierzonej monitoringiem) nie jest za niski przy staraniach? mniej wiecej wlasnie okolo 7 dpo zaczynam plamic...ze staran nic nie wychodzi...Duphaston przez dwa cyklew nie pomógł (nie sprawdzalam wtedy progesteronu

za niski progesteron?

Mam pytanie czy progesteron-27,74 ng/ml w 10 tyg. ciąży nie jest za niski? Tydzień temu wynosił 25,64 więc rośnie,ale czy nie za wolno? Trochę się martwię. (miesiąc temu miałam opryszczkę na nosie ale czy to może mieć jakikolwiek związek z przyrostem progesteronu?) 2 tyg na Usg lekarz powiedział

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!