Wszystko o:

za wysoka kreatynina dieta

wizu

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Często problemy zdrowotne dają objawy dopiero wtedy, kiedy są już w zaawansowanej formie. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy systematycznie przeprowadzać podstawowe badania. Tylko w ten sposób można zapobiec skutkom nierozpoznanych na czas chorób. Jednym z ważnych badań jest stężenie kreatyniny. Co to jest kreatynina? Co oznacza kreatynina poniżej normy, a co powyżej?

Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie

Nadciśnienie tętnicze to choroba układu krążenia charakteryzująca się (stałym lub okresowym) podwyższeniem ciśnienia tętniczego krwi. O chorobie mówi się gdy jego wartość przekracza 140/90 mmHg. Nadciśnienie tętnicze zazwyczaj wykrywa się przypadkowo, podczas rutynowej kontroli. Problem ten dotyczy przede wszystkim osób między 35 a 60 rokiem życia. W Polsce na nadciśnienie choruje ponad 10 milionów ludzi.

Objawy cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 to schorzenie metaboliczne, które jeszcze do niedawna rozpoznawane było u osób starszych. Dzisiaj do lekarza zgłaszają się coraz młodsi pacjenci. Jakie są objawy cukrzycy typu 2? U kogo rozwija się najczęściej i jak skutecznie z nią walczyć?

Cukrzyca typu 2 - objawy diagnoza, postępowanie

Cukrzyca typu 2 - objawy diagnoza, postępowanie

glukozy na energię. Cukrzyca typu 2 ma bezpośredni związek z otyłością. Znacznie częściej rozwija się także u osób z nadciśnieniem tętniczym czy chorujących na serce. Jeszcze do niedawna ten rodzaj cukrzycy uchodził za chorobę typową dla osób starszych. Niestety to się zmienia i schorzenie rozwija się już

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

typu 1 – dieta Każdy chory musi mieć świadomość, że same leki i regularne pomiary to za mało, aby zapanować nad chorobą. Niezwykle ważnym elementem leczenia cukrzycy typu 1 jest dieta. Menu chorego opiera się na tzw. wymiennikach węglowodanowych. Ilość podawanej insuliny przed posiłkami należy

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Resweratrol - długowieczność z winogron?

długość życia. Znacznie dłużą przeżywalność zaobserwowano jedynie u drożdży i niektórych nicieni. Czynnikiem, który w połączeniu z resweratrolem może poprawić nie tylko jakość, ale być może przedłużyć życie jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Wysoka cena Mimo że resweratrol może mieć bardzo korzystny

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Gdy nadciśnienie tętnicze jest "tylko" skutkiem ubocznym innej choroby, zwykle jest to problem endokrynologiczny, schorzenia nerek lub serca. Jednak aż 90 proc. chorych ma tzw. nadciśnienie tętnicze idiopatyczne, inaczej: pierwotne, czyli za jego powstawanie nie odpowiadają konkretne

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

istniejącej już miażdżycy. Za wysokie triglicerydy mogą natomiast zwiastować stłuszczenie wątroby. - Szybko schudłaś Nie stosowałaś żadnej diety odchudzającej ani nie zaczęłaś szaleć na siłowni, a mimo to sporo i szybko straciłaś na wadze, a do tego łatwo się męczysz, ciągle jest ci gorąco lub denerwujesz się

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

: "Nerki starzeją się dokładnie tak, jak Ty". Jak rozpoznać przewlekłą chorobę nerek? O stan swoich nerek obawiamy się zwłaszcza wtedy, kiedy zaczynamy odczuwać ból. - PChN nie boli - tłumaczy nefrolog. - Bardzo często ból pojawiający się w okolicy lędźwiowej, uważany za ból nerki, w

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

przeszłam na dietę. Mam problemy z brzuchem wzdęcia zaparcia i ból przy naciskaniu po prawej stronie przy biodrze, częste bóle głowy czasem nie do zniesienia ..Zrobiłam teraz badania Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ŻELAZO

Poziom mocznika i kreatyniny

niższe stężęnie kreatyniny). Mocznik z kolei jest końcowym produktem rozpadu białek w wątrobie i jego stężenie we krwi zależy m.in. od ilości spożywanego białka (dieta wysokobiałkowa powoduje podwyższone stężenie mocznika, niedożywienie - wręcz odwrotnie).Zarówno mocznik jak i kreatynina są wydalane z

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Czy kreatynina jest bezpieczna dla nastolatka?

Mam 16 lat i na siłownię uczęszczam już ponad 3 miesiące. Mam już widoczne mięśnie, ale to dla mnie za mało. Chciałbym zacząć brać kreatynę i tu pojawia się pytanie: czy mogą się pojawić jakieś skutki uboczne dla mnie? I jeżeli zacznę ją brać, to co mam jeść i jaką dietę stosować?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ;;;; DLA ZDROWIA ;;;;;

początkowo świetnie ? nie odczuwają głodu, są w stanie pobudzenia, a nawet euforii. W konsekwencji jednak długo utrzymujący się wysoki poziom związków ketonowych niszczy układ nerwowy.

Re: Podwyższony poziom keratyniny

jeść tłusto, dużo mięsa. Robił USG nerek i z nimi wszystko w po > rządku. Muszę wiedzieć, jak w krótkim czasie obniżyć poziom karatyniny- może są > jakieś diety, ziołowe sposoby itp. Pomocy!!! To nie poziom kreatyniny trzeba obniżyć, tylko znaleźć przyczynę podwyższonego jej poziomu. Sama

ból nerki

Czy któraś z Was miała poczucie ciągnięcia w nerce lub nerkach? piję dużo, ale od wczoraj ciągle czuję jedną nerkę. Robiłam badania po 10 dniach diety,tydzień temu i wyszedł za wysoki mocznik, ale kreatynina ok.

Re: wyniki badań

> To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, zwłaszcza przy tak wysokim TSH. FT4 (0,93-1,70) - 1,01 Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom niewystarczający Kreatynina - 0,83 (0,50-0,90) Sód - 143 (136-145) Potas - 3,99 (3,50-5,10) Bilirubina 1,47 (00-1,2) - mam

Wysoki wapń i kreatynina w moczu!!!

Czy któraś miała stosowaną u dziecka dietę gdy był wysoki wapń w moczu i kreatynina? Jeśli tak to jaką córka ma 6 miesięcy. Pozdr

Re: zapalenie nerek- podpowiedzcie

. Gdy skończysz brać leki (antybiotyki przepisane zgodnie z antybiogramem?). Wykonaj kolejne badanie ogólne moczu, stężenie kreatyniny w surowicy oraz morfologię krwi (niedokrwistość bardzo często towarzyszy chorobom nerek). Ponieważ masz wysokie ciśnienie, to wskazane jest ogranicznie spożycia sodu

Re: ból nerki

Też przeczytałam,że wysoki poziom mocznika wskazuje na zawartość białka w diecie czyli jest logiczne ,że może byc go więcej.Kreatynina daje obraz czy nerki dzialają-filtrują dobrze. jeśli jest ok to chyba w porządku. Idę do lekarza we wtorek, zobaczymy co powie. a co do wody Jana też mi ktoś

Jest gorzej

Tak tylko się chciałam podzielić, że Demonek, po miesiącu przecież prawie kroplówek, leków, bardzo ścisłej diety, ma coraz wyższą kreatyninę, że mu nie spada potas, i mocznik nadal wysoki ma. Dobre tylko tyle, że jak schudł, to przytył 20 deko ostatnio... Boję się, że wkrótce zostanę z dwoma kotami

Re: wyniki badań

pyzulka79 napisała: > > To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, > zwłaszcza przy tak wysokim TSH. > > FT4 (0,93-1,70) - 1,01 > FT4 10.39% Bardzo niskie ft4 i wysokie TSH dają niedoczynność. > Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom

Re: Czy to pewne zakażenie? Gdzie się leczyć we W

- wysoki (<=200) kreatynina - 0.85 - norma (0.70-1.40) tri-glicerydy - 212.8 - wysoki (<=150.0) LDL cholesterol - 137.6 - wysoki (<=130.0)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!