Wszystko o:

zapalenie guzka

kaole

Guzki Heberdena - objawy, diagnoza, leczenie

Guzki Heberdena - objawy, diagnoza, leczenie

Guzki Heberdena to jedna z częściej diagnozowanych zmian reumatycznych w obrębie stawów dłoni. Pojawienie się guzków może być spowodowane uwarunkowaniami genetycznymi lub konsekwencją powtarzających się ucisków. Schorzenie rozwija się niezależnie od wieku i znacznie częściej diagnozowane jest u kobiet.

Gradówka na powiece - jak leczyć? Objawy gradówki

Gradówka to guzek na powiece (wyglądający nieco jak jęczmień), który powstaje na skutek zatkania się gruczołów tarczkowych wewnątrz powieki. Gradówka zwykle nie boli, ale sprawia dyskomfort i wymaga leczenia.

Na czym polega autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to inaczej choroba Hashimoto. Polega ona na tym, że w pracy układu immunologicznego pojawia się błąd, w związku z którym dochodzi do autoagresji organizmu. Białka tarczycowe zaczynają być zwalczane przez organizm. Trudno stwierdzić, dlaczego organizm reaguje w ten sposób, tak samo jak trudno powziąć jakieś kroki zabezpieczające przed tym. Przyczyn nie da się leczyć, można jedynie łagodzić skutki tej choroby.

Zapalenie skórno - mięśniowe

Zapalenie skórno - mięśniowe

Zapalenie skórno-mięśniowe to - pojawiający się z nieznanych przyczyn - stan zapalny w obrębie tkanki mięśniowej, z towarzyszeniem bardzo charakterystycznych zmian skórnych. Choroba rozwija się samoistnie i prawdopodobnie związana jest z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego, który

Wybroczyny - przyczyny i postępowanie

Wybroczyny - przyczyny i postępowanie

powstaje na pośladkach i na nogach w okolicy kostek, wówczas można mieć podejrzenie, że wskazują one wystąpienie choroby Schonleina-Henocha , czyli ostrego zapalenia drobnych naczyń krwionośnych. Jeśli natomiast obok wybroczyn na skórze pojawiają się także liczne przebarwienia, a nawet guzki, wówczas może

Ganglion (Torbiel galaretowata)

Ganglion (Torbiel galaretowata)

najskuteczniejsza forma leczenia i stosowana jest gdy pozostałe metody zawodzą. Mimo że daje najlepsze rezultaty nie ma gwarancji, że guzek nie pojawi się ponownie. Jednak w tym przypadku ganglion powraca maksymalnie u 15 proc. pacjentów. Czytaj także: Infekcyjne zapalenie stawów Zespół de Quervaina

Tarczyca u mężczyzn - o czym trzeba wiedzieć?

Tarczyca u mężczyzn - o czym trzeba wiedzieć?

palpacyjnego. Guzki widać także na USG - nazywa się je strefami lub zmianami ogniskowymi. Tego typu zmiany mogą mieć charakter łagodny lub złośliwy. O chorobie tarczycy mówi się także wtedy, gdy dochodzi do zapalenia tarczycy. Choroby tarczycy u mężczyzn - badania Żeby dobrze zdiagnozować choroby tarczycy u

Ból jąder - przyczyny, objawy, leczenie

Ból jąder - przyczyny, objawy, leczenie

pod postacią plamicy (guzki podskórne i wyniosłe brzegi). Choroba może doprowadzić do niedokrwienia i zawału jądra. Martwicze zapalenie powięzi ma różne rodzaje. Jednym z najbardziej uciążliwych jest tzw. zgorzel Fourniera, czyli zmartwiające zapalenie powięzi krocza. W przebiegu choroby obserwuje się

Dysfonia: przyczyny, objawy, leczenie

Dysfonia: przyczyny, objawy, leczenie

Dysfonia organiczna jest zazwyczaj wywołana przez choroby krtani, w szczególności te, które obejmują fałdy głosowe. Zmiany głosu występują w chorobach zapalnych krtani, wadach wrodzonych, stanach pourazowych, chorobach nowotworowych, guzkach głosowych, polipach, obrzękach, a także operacjach i

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

nawrotach okazują się coraz bardziej nasilone. Gdy pacjent cierpi z powodu zapalenia tarczycy po porodzie, symptomy występują jedynie przejściowo i ustępują wraz z samym procesem zapalnym. Z kolei guzki autonomiczne tarczycy powodują wieloletni rozwój choroby, a nadczynność tarczycy może pozostać niewykryta

Zapalenie hemoroidów: co robić?

Zapalenie hemoroidów: co robić?

Guzki Boucharda

Dzień dobry, mam guzki Boucharda na małych palcach obydwu dłoni, ale w przeciwieństwie do opisów te guzki bolą przy dotknięciu albo nie daj Boże przy uderzeniu. Czy może są jakieś maści, które pozwolą normalnie funkcjonować, likwidując, chociaż ból.Guzki Boucharda, podobnie jak guzki Haberdena

Guzek pod pachą

Mam guzek pod pachą. Wcześniej go nie miałam. Dopiero dziś zaczął boleć i rosnąć. Jest twardy i boli - co to jest?Najprawdopodobniej jest to węzeł chłonny, powiększający się na skutek infekcji - czy nie przechodziła Pani w ostatnim czasie infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia płuc itp? W

Guzek na nadgarstku

powodem do niepokoju, zwłaszcza jeśli cierpi Pani na chorobę zwyrodnieniową stawów nadgarstka. Może jednak oznaczać inne patologie, jak choćby początkowy okres w zapaleniu ścięgna, czy reakcję na obecność ciała obcego czy po urazie.Sugeruję obserwację guzka i jeśli pojawią się dodatkowe objawy jak ból

Guzki na głowie dziecka

syn przeziębił się, a następnie miał zapalenie płuc(po kuracji antybiotykowej minęło).Dziś ponownie zrobiliśmy wyniki krwi. Odbieramy w poniedziałek. Bardzo się martwię. Nie wiem co powinnam jeszcze zrobić, do jakiego specjalisty się udać?Jeśli guzki ustąpią wraz z objawami infekcji - nie ma powodu do

Zapalenie mieszków włosowych pod pachami

Od czasu porodu borykam się prawdopodobnie z problemem zapalenia mieszków włosowych pod pachami, które występują zawsze po goleniu maszynką. Powstaje czerwony, bolący guzek który rośnie do dużych rozmiarów i w ostatniej fazie uchodzi z niego osocze. Chciałabym wiedzieć, czy może mieć to związek z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o pomoc

Witam. 2 grudnia zaczęły się u mnie objawy sugerujące podostre zapalenie tarczycy wraz z gorączką. Jedynie ból szyi nie był książkowy czyli duży. Do dnia dzisiejszego walczę z tymi objawami-prawie 4 tygodnie. 3 grudnia zrobiłam badania, w których wyszło: TSH-0,08, FT4-25.611, FT3-4.82 oraz wapń

Re: Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o

Napiszę po wizycie, jaką diagnozę postawił drugi endokrynolog. Póki co, wszystkie objawy nadal ze mną są-czyli ciągnie się to już prawie 5 tygodni....

Re: Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o

Powiem tak- to dobry pomysł zasięgnąć rady przynajmniej drugiego specjalisty, ale nie powtarzaj mu diagnozy pierwszego, nie sugeruj. Osobiście przed jakąkolwiek operacją konsultuję się u co najmniej 3 lekarzy, zdziwisz się nad różnymi rozwiązaniami, bo w końcu to "sztuka lekarska". Ciekawa jestem c

Guzek po zapaleniu piersi

Zapalenie zaczelo sie w czwartek. Teraz jest juz sroda. Antybiotyk biore dopiero od wczoraj.Czy to pomoze?Mam o wiele mnie pokarmu bo kaies guzki blokuja wyplyw.Jak sobie z tym poradzic?Czy to za wczesnie, ze by siegac po herbatki laktacyjne?Co robic?Jak ten guzek rozpuscic? Chyba to zalegajace

zapalenie p.-kiedy "powinien" zniknąc guzek?

Witam, bardzo proszę o pomoc, minęły 24h od zapalenia (grypowe samopoczucie, gorączka ponad 38). Robiłam okłady zimne i z kapusty, często przystawiam, gorączka minęła w ciągu 2h po zażyciu dwóch paracetamoli. Czuję się już b. dobrze ale w piersi pozostał jeszcze guzek (niebolesny) i lekkie

Re: In vitro 2017 część 4

Karina coś ruszyło! Spokojnie czekamy dalej ? Katka dobrze że to nic groźnego. Mój mąż też miaL kiedyś takie guzki okazało się że od zapalenia dziąseł musiał plukac jakimś płynem i zeszło ale nerwy były straszne :/

Guzek na otoczce brodawki i zapalenie piersi pomoc

moge nawet karmić bo jak maly chce złapać brodawke to mu ten guzek przeszkadza - jest twardy i nie da rady uchwycić. Próbowalam wszystkiego - kapusty, ciepłych pieluch, zimnych pieluch itp. Wczoraj poszłam na usg - wyszlo zapalenie piersi - zreszta wokół brodawki jest czerwona pierś i mam takie dwie

Prośba o interpretację wyników

Wczoraj odebrałam wyniki badań: TSH - 1,500 (norma 0,270-4,200), FT3 - 3,83 (2,00-4,40), FT4 - 1,20 (0,93-1,70). Dwanaście lat temu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy z towarzyszącą mu nadczynnością. Po kilku miesiącach terapii (m.in. sterydami) udało się chorobę pokonać. Mam od co

Re: Prośba o interpretację wyników

ciągle chorowałam na zapalenia oskrzeli i płuc (chyba pięć razy pod rząd, jedno po drugim) - wylądowałam w szpitalu i tam znaleźli mi guzki w płucach. Trzy razy leżałam na Płockiej (Warszawa), guzki są monitorowane co roku, na razie nie rosną. Najpewniej to guzki pozapalne, ale do końca nie wiadomo, bo

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!