Wszystko o:

zawartość glutenu w mące

Eliza Dolecka

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze należy kierować się zasadą różnorodności. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych źródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

Na twojej twarzy widać wyraźnie błędy żywieniowe? Specjalistka od pielęgnacji skóry Nigma Talib twierdzi, że tak. Krostki, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchnięcia w konkretnych miejscach to dla niej wskazówki. W zależności od diety wyróżnia 4 typy twarzy. Który przypomina twoją?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Gluten występuje w naszej diecie od niepamiętnych czasów i nie do końca słusznie trafił na listę niewskazanych składników żywności. Zarazem: rzeczywiście, nie wszystkim służy. Bezglutenowe zboża i kasze też są smaczne i zdrowe. Warto wprowadzić je do diety, nawet jeśli nie musisz unikać glutenu

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg) - 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem "przekreślonego kłosa". Wciąż trwa dyskusja co do konieczności wyeliminowania owsa z

Kasze: bogactwo właściwości

Kasze: bogactwo właściwości

Kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i pomocnego zwłaszcza przy zaparciach. Z drugiej strony znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na glukozę, zapewni nam sytość na długi czas i pomoże powstrzymać nagłe napady

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

, dawniej była głównym składnikiem chleba. Dziś, aby podnieść zawartość glutenu, łączy się ją z mąką pszenną. Mąki ziemniaczanej używa się głównie do zagęszczania sosów, zup, farszów czy kisieli. Jakie wartości odżywcze ma mąka? Wszystkie mąki to dobre źródło energii - w 10 dag jest średnio 370 kcal. Każda

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

amarantusa i stawia go ponad pszenicą jest zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim perystaltykę jelit. Szacuje się, że tylko w jednym ziarnie jego wartość trzykrotnie przewyższa tę zgromadzoną nie tylko w królowej zbóż, ale i życie. Zawarte są w

Makaron tuczy? Wcale nie!

Makaron tuczy? Wcale nie!

wybrać ten z semoliny - mąki z pszenicy twardej (durum). Zawiera ona dużo glutenu, dzięki któremu ciasto jest wytrzymałe i dobrze znosi wyrabianie i suszenie. Makaron się nie kruszy, a po ugotowaniu jest jędrny i sprężysty. Miękka odmiana pszenicy daje mu jasny, kremowy kolor, ale ciasto łatwiej się

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

, Youthful Skin” wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier, nabiał, alkohol czy gluten. U osób wrażliwych na nie ich nadmiarowe spożycie produkty te naznaczają skórę twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami, obrzękiem, zmianą kolorytu skóry, przedwczesnymi

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

wydzieliny śluzowej. Lekarka podejrzewa również nietolerancję glutenu, zrobiłam badania trafią do lekarki (termin wizyty październik!) Mam 70lat jestem po usunięciu tarczycy. Proszę o poradę, na co zwracać szczególną uwagę (w diecie uwzględniam produkty bezlaktozowe).Pierwotna nietolerancja laktozy typu

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wasze świąteczne hity

To białko pszenicy wypłukane z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu. W efekcie otrzymuje się elastyczną masę, która następnie gotowana jest w esencjonalnym rosole warzywnym. Produkt można jeść bezpośrednio, smażyć, także w panierce lub wędzić. -- <*> Ludzie, którzy głosują na

Re: Panettone

>am nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi siewinkCiągnące , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba) zdecyduj sie. Babcia na pewno jest Wloszka??? i uzywa kanadyjskiej maki z Manitoby???

Re: Panettone

Zdradzę Ci sekret:) Mam nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi sie;)Ciągnące , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba). Robię na niej i Pannettone i Colombo i Pandoro:) Mąkę kupisz bez problemu w internecie

Re: Panettone

podobnie. Wiem co kupuję. 00 jest to mąka "farina di grano tenero" najdrobniej zmielona. Panettone nie wymaga aż takiej mąki. Ważna jest tak naprawdę zawartość glutenu bo taka mąka bardzo chłonie wodę. -- Kobieca definicja słowa "już" zawsze zawiera zwrot "jeszcze tylko..."

Re: Panettone

>no ale dlaczego Wlosi uzywaliby kanadyjskiej Manitoba na ...tradycyjne Panettone No bo ma największą zawartość glutenu, a to ma znaczenie przy panettone. Patrz na oznaczenie W. Przynajmniej taki jest przekaz rodzinny. W naszym domu i okolicznych domach panettone i nie tylko robiło sie z

Re: Panettone

nigdy nie będzie durum, a jest pszenicą miękką o wyjątkowo dużej zawartości glutenu. Durum w zimnych krajach jak Kanada nawet nie rośnie.

Re: Mąka

Najlepsza i najzdrowsza mąka jest z pszenicy durum. Ze względu na swoje właściwości - wysoką zawartość glutenu, twarde bielmo, wysoką szklistość jest dużo zdrowsza i idealnie nadaje się do takich produktów jak makaron :)

Re: czy to prawda

-cukrowej), czy ciasta spulchniane tłuszczem. Tutaj spulchnieniu sprzyja słabe zawiązanie się glutenu: ciasto kruche jest kruche, bo zawiera sporą ilość tłuszczowego przerywacza wiązań, których słabość pogłębia dodatkowo stosunkowo niska hydratacja (30%-40%) i stosowanie mąk o niższej zawartości glutenu; ciasto

Re: Panettone

nikki30 napisała: > Zdradzę Ci sekret:) Mam nadzieję że moja włoska babcia nie obrazi sie;)Ciągnące > , wilgotne i luźne ciasto wychodzi, a to dlatego, że do jego wypieku używa się > mąki o najwyższej zawartości glutenu (manitoba). > Robię na niej i Pannettone i Colombo i

Klasyfikacja mąk

podpadnie zarówno pszenna zwykła 500 (poznańska, wrocławska) oraz luksusowa (typ 550) 3. Typ 1 włoski = typ 650-800 niemiecki = T65-T80 francuski = ~ 'bread/strong white/high gluten flour' angloamerykański. Zawartość popiołu od 0.65% do 0.8%. Mąki chlebowe, ale jeszcze nie 'razowe'. 4. Typ 2 włoski = typ

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!