Wszystko o:

zawartość cukrów w produktach żywnościowych

Patrycja Sankowska, ms

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz, jedząc kiszonki?

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Choć to te same ziarenka, różnią się nie tylko kolorem. Brązowy, powszechnie uznany za zdrowszy i bardziej wartościowy, nie jest jednak bez wad. Biały natomiast to nie "samo zło".

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Jednym z ważnych elementów dbałości o zdrowie i wygląd zębów jest odpowiednia dieta. Zajrzyj na swój talerz i sprawdź, czy jego zawartość działa na ich korzyść, a może wręcz przeciwnie. Co jeść, a czego unikać?

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. Po pierwsze - Różnorodność W codziennym jadłospisie należy uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

zawiera najwięcej heksanalu i E2-heksenalu. "Uzyskane przez nas rezultaty pokazują, że aromat jest w stanie regulować uczucie sytości. Mamy nadzieję, że nasze badanie utoruje drogę do stworzenia efektywniejszych produktów żywnościowych, które pomimo zmniejszonej zawartości tłuszczu wciąż będą sycące

Dobre, bo zielone

żywnościowych. Dwie grupy miały tego dokonać na podstawie oznaczenia produktów "światłami drogowymi", przy czym jednej z nich dodano dodatkową kolorową "lampkę" będącą uśrednioną oceną wszystkich cech artykułu. W przypadku dwóch pozostałych grup zastosowana została metoda GDA, przy czym

DASH - prawidłowa dieta w nadciśnieniu

DASH - prawidłowa dieta w nadciśnieniu

naszego ciśnienia tętniczego. Jak stosować dietę DASH Poniżej przedstawiona dieta zapewnia spożycie 2000 kcal dziennie. Liczba porcji w każdej z grup produktów żywnościowych może się różnić, zależnie od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Tabela ta będzie pomocna w planowaniu codziennego

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Makrobiotyka

Makrobiotyka

fitoestrogeny znajdujące się w soi oraz wysoka zawartość substancji przeciwutleniających typowa dla tego typu diety. Makrobiotyka - główne produkty żywnościowe Zboża Muszą być pełnoziarniste, czyli nierafinowane. Zalicza się do nich: pszenicę, ryż, jęczmień, owies, grykę, żyto i kukurydzę. Istnieją ponadto

Złoty lek

Złoty lek

glukozy , która jest głównym paliwem dla komórek mózgu i acetylocholiny - neurohormonu, który usprawnia przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi. Nawet dla cukrzyków Dla diabetyków polecany jest zamiast cukru (w niewielkich ilościach), przy czym najodpowiedniejsze są miody z wysoką zawartością

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Problemy z odchudzaniem

energetyczny. Być może przyczyną Pani problemów jest zmiana nawyków żywieniowych czy styl życia - w szczególności brak regularnej aktywności fizycznej. Oprócz stosowania racjonalnej diety - eliminacja jak największej ilości cukrów prostych, produktów przetworzonych i białego pieczywa na rzecz dużej zawartości

Za mała ilość sodu

Co to znaczy, że jest mała ilość sodu w organizmie człowieka? Jakie organy go produkują? To poważny problem?Sód dostarczamy sami wraz z pożywieniem. Z powodu powszechnej praktyki dodawania niemalże do wszystkich produktów żywnościowych soli bardzo rzadko jej niedobór związany jest ze zbyt małym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wszystkie sklepy będą jak McDonald's? Dlaczeg

? Moim zdaniem budowanie przewagi dyskontów zmniejsza ilość marek na rynku. Zmniejsza Twój wybór produktów, a od tego jak się żywisz zależy Twoje zdrowie. Konkrety? Wiele produktów żywnościowych musi być słodkie (dżem choćby). Taki produkt można posłodzić albo syropem fruktozo-glukozowym albo cukrem

Re: Aspartam i napoje light - czy na pewno szkodz

Po pierwsze, to (jako uważny czytelnik wszelkich napisów na produktach żywnościowych) nie zauważyłem by zawartość aspartamu była jakoś ukrywana. ALE NAWET GDYBY, to wytłumaczenie było by proste. PONIEWAŻ wraże koncerny przekonały część konsumentów o (rzekomej) szkodliwości aspartamu, to chcąc

Re: Czy moge odrobaczyc czy lepiej poczekac?

, dlatego nie zaleca się jej stosowania w leczeniu dzieci chorych na ostrą biegunkę (Vb, D). Nie zaleca się podawania napojów o dużej zawartości cukru (III, C). Przeprowadzono wiele badań oceniających kliniczne i żywieniowe skutki stosowania różnych produktów żywnościowych i schematów żywienia w leczeniu

Re: Z czego się robi "sok naturalny 100%"?

napój owocowy to produkt otrzymany z nie konserwowanych chemicznie soków owocowych rozcieńczonych wodą z ewentualnym dodatkiem cukru, kwasu cytrynowego i innych substancji dodatkowych dozwolonych przepisami prawa żywnościowego. Zawartość soku owocowego w napoju owocowym musi wynosić co najmniej

Produkty żywnościowe: uważaj co kupujesz!

obowiązek podawać procentową zawartość głównego składnika, np. mięsa dla wędlin; * wybierając produkty z informacjami typu „niska zawartość tłuszczu”, „bez dodatku cukrów”, itp. które – w świetle obowiązujących przepisów – są oświadczeniami żywieniowymi, powinno się

Re: Danonki na skazę białkową???

Mam takie pytanie- czy analizując skład produktów żywnościowych polegacie tylko na tym, co widnieje na opakowaniu, czy jeszcze gdzieś dopytujecie? Kupuję dziecku chrupki kukurydziane różnych firm, zawsze czytam skład, żeby nie było dodatku soli czy cukru i jeszcze nigdy nie spotkałam się z

IG i ŁG

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na

Re: wyniki niepokoją

porcja węglowodanów złożonych pochodząca z produktów z pełnego ziarna. Ciemne pieczywo oraz grube kasz, makarony pełnoziarniste i naturalny ryż zawierają wiele witamin i minerałów. Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który sprzyja redukcji cholesterolu. 4. Ogranicz do minimum cukier i słodycze

Wykopaliska - cd. 6

amerykańskich nadwyżek wojskowych. Polska była największym europejskim odbiorcą tej pomocy. W jej ramach dostarczano nam najprzeróżniejsze towary, począwszy od samochodów i koni, poprzez lekarstwa, koce, czy łóżka polowe, a skończywszy na produktach żywnościowych. Część tej żywności przychodziła w ilościach

Do mamy cudownego misia, dooorroty i nie tylko.

nie mam dostępu do rolnika i jestem zdana (jak sądzę jak większość ludzi) na sklepy, czy możesz coś podpowiedzieć. Czytając skład to większość produktów jest cudowna, chyba , że ma czarno na białym "napisany" konserwant i dużo cukru to nie kupuję. Otóż, jak twierdzi J. Słonecki w "

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!