Wszystko o:

analiza tsh i ft4

Monika Piorun

Przypomnij mamie, by zadbała o zdrowie. Te badania warto zrobić (nie tylko) z okazji Dnia Matki

Przypomnij mamie, by zadbała o zdrowie. Te badania warto zrobić (nie tylko) z okazji Dnia Matki

Zdrowia, szczęścia, pomyślności - rzucamy zwykle bez większego namysłu podczas składania życzeń naszym matkom. Choć nie da się im ofiarować w prezencie zdrowia, to bezcenne mogą okazać się zwykłe badania profilaktyczne, dzięki którym można sprawdzić, co nam dolega i w porę uniknąć dodatkowych problemów. Sprawdźcie, które z nich warto wykonywać regularnie, w zależności od tego, ile mamy lat.

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Wszelkie zmiany czy choroby tarczycy, a przede wszystkim analiza mających je potwierdzić lub wykluczyć badań, budzi ogromne wątpliwości pacjentów. Mało specyficzne objawy sprawiają, że rzadko łączy się jej z tym szczególnie istotnym dla człowieka gruczołem. Często mimo zmian nie wywołuje żadnych niepokojących czy dokuczliwych objawów. Zatem jak to się dzieje, że jeden z ważniejszych narządów działa tak niejednostajnie?

Natłok (gonitwa) myśli - co może oznaczać, kiedy powinien zaniepokoić?

Poczucie, że w głowie kłębi się zbyt dużo myśli, nie jest niczym zaskakującym. Każdemu z nas zdarza się, że przy natłoku zajęć i obowiązków. głowa jest pełna różnych sprawa i tematów, które trzeba poruszyć. Są jednak sytuacje, kiedy taka gonitwa myśli zwiastuje poważniejsze problemy ze zdrowiem, których diagnostyki nie należy odkładać. 

  • Niedoczynność, Hashimoto czy co?

    Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Niestety pomimo bardzo dokładnego opisu Pani problemu mam trudności z analizą przebiegu choroby i interpretacją kolejnych wyników badań. Napisała Pani, że we wrześniu miała zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy natomiast

Re: Niskie TSH i FT4 bez tarczycy

następna kwestia jest taka czy robiłaś kiedyś B12 D3 ferrytyne i na pierwszym miejscu trzeba zrobić nowe wyniki i zawsze trzeba robić cała trójka TSH ft3 i ft4 bo ft3 też jest bardzo potrzebne do analizy wyników

Wynik TSH, fT3 i fT4 po Euthyrox 25

Witam. W grudniu zbadałam sobie Tsh - wynik 4,19 (0,27-4,2). Lekarz po analizie wyników i usg stwierdził niedoczynność. Zaczęłam od dawki Euthyrox 25. Po 2 miesiacach Tsh - 1,95 (0,27-4,2), fT3 - 2,46 (1,71-3,71), fT4 - 0,975 (0,93-1,7). Teraz też będę kontrolować wyniki, ale te poprzednie

Analiza wyników

Witam! Mam wielką prośbę o zinterpretowanie moich wyników: TSH 3 generacja 3,80 (norma 0,27 - 4,20) 89,82% fT3 3,77 (norma 2,50 - 4,30) 70,56% fT4 1,31 (norma 0,93 - 1,70) 49,35% P/c anty TPO 7,64 (norma <34) Wyniki odebrałam dzisiaj. Odczuwane przez mnie objawy to uczucie

Re: Normy FT3 i FT4

. Możliwe, że oni nie logarytmowali wyników TSH i dlatego wyszedł im inny rozkład niż normalny. Niestety, nie znam szczegółów. Dowiedziałam się w tym laboratorium również, że u dzieci wychodzi wyższe TSH oraz, że u zdrowych osób w sile wieku fT4 wychodzi im w okolicach połowy normy lub wyżej.

analiza wyników, historia choroby - co robić

W maju 2012 zdiagnozowano u mnie subkliniczną niedoczynność tarczycy. Poniżej wyniki z datami: 08.11.2005 TSH 2,01 10.01.2012 TSH 4,48 (norma 0,27-4,2) 22.05.2012 Euthyrox 25 TSH 3,01 FT4 1,3 (50%) P/c anty TPO 5,29 (norma 0-34) USG tarczycy płat prawy 35x18x11mm VT 3,8 cm^3

Analiza wyników USG i krwi

BAC. Na biopsję czekam i na endokrynologa też. Jednak zanim się doczekam to trochę czasu minie. Czy jest się czego bać? Może ktoś mi wyjaśnić co do czego? Jeśli chodzi o TSH to kiedy, dawno temu pamiętam, że miałam TSH bardzo wysokie powyżej 5, gdzie norma wynosiła do 4,76. Teraz po paru latach TSH

Re: analiza badan hormonalnych

Za wysokie TSH jak na tak mlody wiek.Zbadaj do kompletu Ft3 i Ft4 i moim zdaniem tarczyca do glebszej diagnozy.

prośba o analizę wyników

zalecenia, żeby nie jeść mąki pszennej i soi. Na opinię ginekologa-endokrynologa dopiero czekam - zobaczy te najświeższe wyniki. Leczyć się na własną rękę nie będę, ale wolę wiedzieć, na ile mogę ufać lekarzowi. Wyniki z lipca 2015 TSH 1,673 przy normie 0,550-4,780 ATG 58,4 przy normie <60 ATPO

Analiza wyników nastolatka

Hej wszystkim! Mój 13 letni brat ma niektóre objawy: otyłość, ból głowy, nerwowość, ospałość... Nie wiemy czy jest to związane z tarczycą, ale jeśli tak, chcielibyśmy mu pomóc ! Wyniki wskazują pewne odchylenia: FT4 19.50% FT3 100.27% TSH: 112.21% glukoza: 79.17% anty TG: 8.70% anty

Re: TSH podwyższone, FT4 i FT3 w normie

stefan655 -NYMXA - Moja rada - po pierwsze - nie panikuj / wyniki wskazują na niewielki problem / - po drugie odstaw leki, po trzecie poszukaj lekarza hemopatę / który leczy witaminami i ziołami - leczą PRZYCZYNĘ a nie skutek / i pewnie powie CI -abyś uzupełniła; -witaminę - D - wraz z