Wszystko o:

ast alt alp ggtp

Anna Kurek

Czy przed badaniem krwi można pić kawę? Zobacz, jakie badania zrobisz na NFZ

Czy przed badaniem krwi można pić kawę? Zobacz, jakie badania zrobisz na NFZ

Sprawdź, które badania krwi trzeba zrobić na czczo (bo nie wszystkie). Ponadto przy pobieraniu próbki krwi ważna jest pora dnia: poranek jest najlepszy, ponieważ nic jeszcze nie zaburzyło naszego stanu, ani codzienny stres, ani aktywność czy jedzenie. Dzięki temu wyniki będą bardziej wiarygodne.

Badanie wątroby (profil wątroby): kiedy wykonuje się badania, jakie są to badania

Badanie wątroby, tzw. profil wątrobowy warto wykonać wtedy, gdy zauważa się oznaki złej pracy narządu lub profilaktycznie raz w roku. Badanie służy ocenie funkcji wątroby, w tym funkcji wydzielniczych, metabolicznych oraz wydalniczych oraz stopnia uszkodzenia komórek wątroby.

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Wątroba to jeden z niewielu narządów, który nie sygnalizuje w pierwszej fazie, niepokojących zmian. Mimo że nie wywołuje dokuczliwego bólu to może znacznie zwiększyć swoją objętość. Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby może mieć bardzo wiele przyczyn, jednak niezależnie od czynnika konsultacja z lekarzem jest konieczna.

  • Mam HBs +

    Pani zapalenie wątroby (szczególnie przewlekłe zapalenie w przebiegu zakażenia WZW) wskazane będzie przeprowadzenie badań kontrolnych oceniających funkcję wątroby. Pani lekarz rodzinny może zlecić przeprowadzenie takich badań - w szczególności enzymów wątrobowych (AST, ALT, ALP, GGTP) i koagulogramu

  • Powiększona wątroba: czy to objaw groźnej choroby?

    Powiększona wątroba: czy to objaw groźnej choroby?

    aminotransferaz - ALT i AST, wskaźniki cholestazy - ALP, GGTP, bilirubina, stężenia lipidów, immunologiczne testy typu WZW B i C, mononukleoza, CMV). Dodatkowe badania pomocne przy stawianiu diagnozy: występowanie przeciwciał typowych dla chorób autoimmunologicznych, ocena drożności dróg żółciowych, ocena

  • Ból pleców - wyniki badań

    Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Ze względu na powiększoną wątrobę i nieprawidłowy poziom bilirubiny powinien Pan mieć wykonane badania funkcji wątroby (AST, ALT, ALP, GGTP, albuminy, koagulogram) a także badania w kierunki wirusów hepatotropowych (HCV i

  • Mapa LP

    co to jest badanie alt co to jest jonogram ast alt alp ggtp ból pachwiny i jajnika krosty na plecach osteofity kręgosłupa szyjnego

Re: GGTP BARDZO WYSOKIE 650

Witam Ja nie pije alkocholu a GGT miałem809 ALP 578 ALT 146 AST 90 po rok leczenia Ursofalk i Colestyramin Hexsal 4g wyniki badań bardzo się poprawiły do GGT208 ALP288 ALT61,ale teraz po dwóch mieśącach wzrosły o 10% no i co dalej? Nie wiem trochę się martwie wizyta u lekarza dopiero w grudniu

Re: bilirubina w moczu

Dzień dobry, konieczne powtórzenie badania oraz oznaczenie prób wątrobowych (bilirubina, AST, ALT, ALP, GGTP), pozdrawiam serdecznie

podwyższone ALP u 6 latka

Odebrałam dziś wynik krwi mojego 6letniego synka. Wynik który mnie niepokoi to podwyższone ALP :308,7 U/l (norma <269). Pozostałe wyniki tzw."wątrobowe" są w normie:ALT 12,7 U/l (norma<39); AST:25 U/l (norma 47); GGTP:11IU/l (norma 8-61); Albumina :48,8 g/l (norma38-54);Bilirubina

Re: wynik badania AST- cd.

Generalnie badanie AST wykonuje się u osób u których podejrzewa się chorobę lub uszkodzenie wątroby. Ale aby stwierdzić jedno lub drugie ważne są też inne wyniki: ALP, ALT, GGTP, bilirubina bezpośrednia i pośrednia. Czy dziecko miało cholestazę? Bo jeśli tak to może być przyczyna

Pantoprazol i refluks

teresa1953 napisała: > czy rzeczywiście nie powinnam tak długo zazywać pantaprazolu ? ------------------- Jak ci pomaga, to go bierz i raz na pół roku sprawdź próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, GGTP i bilirubina)

Re: gorączka i ból brzucha u 2,5latka

Super,że ktoś pomyślał,żeby dać nystatyne. Jak będziesz robić morfologie to może zleć podstawowe badania enzymów wątrobowych:AST,ALT,GGTP,ALP,bilirubna i trzustkowe amylaza i lipaza. U nas po fluokonazolu(coś jak nystatyna też przeciwgrzybiczy) nastąpiło czasowe uszkodzene wątroby.To jeden ze

Re: podwyższona amylaza i bilirubina

Należy ocenić funkcję enzymatyczną wątroby(AST,ALT,GGTP,ALP),HBsAg i anty -HCV oraz na wstępie wykonać usg wątroby, dróg żółciowych i trzustki. Wartości amylazy nie są znamienne dla ostrego zapalenia trzustki. Z wynikami proszę zgłosić się do lekarza POZ. Rozumiem, że nie stwierdza się

Re: wskaźnik protrombiny

Wskaznik protrombinowy 100% (i INR=1) znaczy, ze krew badana krzepnie w tym badaniu tak szybko jak standard. 119% (czyli INRə) znaczy , ze nawet szybciej niz standard. To wartosc prawidlowa. AST (=GOT) i ALT (=GPT) to transaminazy, odpowiednio asparaginianowa i alaninowa. ALP- fosfataza

Re: Czy wszyscy dobrzy lekarze wyjeżdżają z kraju

alez wypierasz zaleznosc nadwaga-problemy zdrowotne, ktore za chwile beda powazniejsze niz ALT, AST, ALP, BIL, GGTP lekko ponad norme w kolejce czeka cukrzyca problemy naczyniowokardiologiczne problemy ze stawami i koscmi itp itd idz czytac google, sporo info jest w temacie i lekarza nie

moja choroba

skąd się u mnie wzięło uszkodzenie wątroby, od kiedy trwa, ani z czym jest związane ostatnie wyniki AST 42 (4-37), ALT 103 (4-41), ALP 143 (32-104) GGTP 271 (5-55)