Wszystko o:

badania ggtp norma

Anna Kurek

Badanie GGTP: normy, wyniki. Co oznacza za wysokie lub za niskie GGTP

Badanie GGTP: normy, wyniki. Co oznacza za wysokie lub za niskie GGTP

Badanie GGTP wykonuje się przy diagnozowaniu ostrych i przewlekłych schorzeń wątroby, dróg żółciowych oraz trzustki. Do analizy pobiera się na czczo niewielką ilość krwi obwodowej.

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc prawidłowe, TK płuc ok, rm przysadki: rozwojowa asymetria, USG brzucha ok.., TK głowy ok., tężyczka objaw trosseu. Proszę podąć przyczynę wydalania wapnia dobowego z moczem znając moje wyniki. Dodam, że zrobiłem się nagle agresywny wobec innych oraz jestem bardzo senny i zmęczony.

  • Badanie wątroby (profil wątroby): kiedy wykonuje się badania, jakie są to badania
  • Badania kontrolne dla 40-latka. Jakie badania powinien wykonać mężczyzna w tym wieku?
  • Wyniki badań - bilirubina

    Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że chodzi o bilirubinę całkowitą) i AspAT są w granicach normy. Poziom AlAT przekracza górną granicę normy, co często jest

  • Mapa LP

    leczenie polipa w zatoce szczękowej badania ggtp norma kal zielony kłucie w okolicy nerek b rhd- grupa krwi liczne kryształy szczawianu wapnia wpw

  • Krew - skład, funkcja, znaczenie

    Krew - skład, funkcja, znaczenie

    -reaktywnego (CRP). Analizy te wykrywają stany zapalne. Jeśli wyniki badań będą odbiegały od normy, lekarz zleci dalszą diagnostykę (m.in. oznaczenie czynnika reumatoidalnego czy test ASO, wykrywający paciorkowce we krwi). - Wypadają ci włosy Nie wyrywasz

  • Badania krwi

    Badania krwi

    ). - Sprawdzany jest również poziom trójglicerydów. Norma - wynik nie powinien przekroczyć 160 mg/ml. W ciąży poziom cholesterolu i trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Badania kontrolujące funkcje nerek Wykonuje się je

  • Analiza krwi

    Analiza krwi

    . Określenie poziomu cukru we krwi Przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy. - Norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyć 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg

Badania GGTP

Cześć, pomoże mi ktoś z interpretacją wyników badań wątrobowych? GGTP (ICD-9: L31) 45 U/1 12 64 N GLUKOZA WYNIK 100 i tu w normie bo jest zakres 70-105 Mam iść zrobić badania dla OSP i nie wiem czy ten pierwszy wskaźnik jest dobry? :/ Trochę zawaliłem temat bo wypiłem 3

GGTP 6 norma 9-31

mam pytanie. na wyniku badań mam napisane ggtp 6 norma 9-31 co to oznacza bo sie troszeczke martwię prosze o szybka odpowiedź

bilirubina GGTP, GPT

Ostatnie badanie wykazało :bilirubina calkowita 33 (norma do 17) GPT 56 (norma do 40) GGTP 49 (norma do 50). Wyniki wykonywane wczesniej (sukcesywnie) wskazywały na lekko podwyzszony poziom bilirubiny :ok. 20. Inne wskazniki były lekko powyzej normy. Wczesniej lekarz to lekcewazyl , teraz

GGTP 43, ALAT 100

od kilku lat próby wątrobowe wychodzą takie: ALAT 70-130 (norma obecna do 40, stara norma =70???), GGTP 43 (obecna norma 40, stara norma ???!!! =80). SZczegółowe badania wątroby,: podstawowe wirusowe zapalenia, antygeny itp. wychodzą OK. USG wątroby też OK, Biopsja wątrobt też OK!. Będąc

Re: powiększona wątroba, GGTP ponad normę

jakie powiększenie? co sie dzieje? czy była infekcja żółtaczka? czy był rozmaz ręczny? radziłabym powtórzyc badania obrazowe i ggtp za ok miesiac i wtedy ew dalsze badania ew konsultacja gastrologiczna, markery zakażeń wirusowych...

markery i GGTP

Badania mojej mamy -GGTP przeszło 600, marker CEa 74,9 przy normie 0-3 , guz przełyku i zwężone światło przełyku , trudności z przełykaniem-ból. RTG nie wykluczyło zmian rozrostowych w przełyku. Czy to może być jakieś zapalenie czy rak? Proszę o szczera i szybką odpowiedz.Do specjalisty

GGTP wysoki czego może byc oznaką???

Odrbrałam wyniki i ggtp 566, czego może byc oznaka inne badania w normie.

Re: Badania krwi a próby watrobowe

Tak, jest możliwe, że GGTP wyjdzie powyżej normy. Niedawno poznałam w poczekalni u lekarza pacjentkę, która miała ALAT i ASPAT w normie, a GGTP powyżej normy. Ta Pani choruje na toksyczne uszkodzenie wątroby spowodowane lekami.

Re: powiększona wątroba, GGTP ponad normę

Pani dr, synek nie przechodził żółtaczki. W opisie usg, jak wspomniałam, stwierdzono powiększoną wątrobę 45 mm. Skierowała nas pediatra, która miała takie przypuszczenia po badaniu palpacyjnym. Rozmaz komputerowy. Czekamy też na wyniki przeciwciał CMV.