Wszystko o:

badania kreatynina i gfr

wizu

eGFR - co to takiego?

eGFR - co to takiego?

Jednym ze wskaźników, które podlegają ocenie przy diagnozowaniu schorzeń nefrologicznych, jest eGFR. Czym on jest, jakie są normy eGFR oraz jak przebiega takie badanie?

Kamica i atak kolki

Kilka lat temu po ataku kolki zdiagnozowano u mnie kamicę. Po wielu latach bez objawów znowu nastąpił u mnie atak kolki nerkowej. Od 5 dni biorę leki przeciwbólowe i rozkurczowe lecz nadal nie czuję się dobrze. Odczuwam mdłości i tępy ból. Moje wyniki badań zrobione po 5 dniach od ataku bólu nie wydają mi się takie złe: OB 74, badanie moczu: erytrocyty 30, nabłonki płaskie 56, bakterie 1760. Pozostałe chyba w normie. Kreatynina 0,78, GFR>60. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania aby sprawdzić stan moich nerek?

Badania a niewydolność nerek

Jakie badania wykonać aby sprawdzić niewydolność nerek?

  • Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

    Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

    kreatyniny: dlaczego i kiedy należy zbadać? Wartość klirensu ma szczególne znaczenie przy diagnozowaniu chorób nerek . Na jego podstawie określa się wielkość przesączenia kłębuszkowego ( badanie GFR ). Pozwala on nie tylko sprawdzić działanie

  • Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

    Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

    określenie GFR), mocznika oraz albumin. Istotny jest także wiek, płeć i rasa pacjenta (tzw. eGFR, czyli szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej). Aby wynik był jeszcze dokładniejszy pod uwagę bierze się wagę i wzrost badanego. Pomiaru dokonuje się w oparciu o dobową zbiórkę

  • Tomografia czy rezonans? Sprawdzamy, które badanie jest dokładniejsze

    Tomografia czy rezonans? Sprawdzamy, które badanie jest dokładniejsze

    poziom kreatyniny we krwi, czasem wymagane jest również badanie wskaźnika GFR. Do badania z podaniem kontrastu trzeba przystąpić na czczo (minimum dwie godziny przed nie wolno nic jeść, można pić wodę niegazowaną). Przed samym badaniem zostanie pacjentowi założony wenflon. Na badanie należy zgłosić się w

  • Przewlekła niewydolność nerek: przyczyny, objawy, leczenie

    Przewlekła niewydolność nerek: przyczyny, objawy, leczenie

    procesem wielokierunkowym i skomplikowanym. Prowadzi je nefrolog. W diagnostyce przewlekłej niewydolności nerek  pomocne są badania, takie jak: badania moczu, badania z krwi: morfologia, OB , stężenie sodu, potasu, wapnia, fosforu, kreatyniny, mocznika, glukozy, elektroforezy białka, badanie

  • eGFR

    eGFR

    , zebranych od chorego danych. Czytaj także: Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe Mocznik RBC Badanie OB Kręgosłup czy nerki

  • Rezonans magnetyczny: na czym polega i jak się do niego przygotować?

    Rezonans magnetyczny: na czym polega i jak się do niego przygotować?

    poddaniem się rezonansowi magnetycznemu, jest wykonanie badania poziomu kreatyniny we krwi. Najlepiej wykonać takie badanie nie wcześniej, niż na tydzień przed planowanym rezonansem, szczególnie wówczas, gdy podejrzewane są u nas zaburzenia czynności nerek. Dodatkowo warto też zbadać wskaźnik GFR, oceniany

  • TBMD - jakie są objawy i metody leczenia choroby cienkich błon podstawnych

    TBMD - jakie są objawy i metody leczenia choroby cienkich błon podstawnych

    nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek. Najbardziej istotne jest oznaczenie ilości krwi oraz białka w moczu. W wynikach badania krwi zwraca się uwagę przede wszystkim na stężenie kreatyniny w surowicy, które pozwala na wyznaczenie współczynnika filtracji kłębuszkowej (GFR). Współczynnik ten świadczy o tym, w

eGFR

odebrałam badania i wyszlo zawyzone eGFR 130,6 ml/min przy czym norma wynosi 75-120. CRP oraz kreatynina w normie. bardzo mnie to martwi. Naprawde moze to oznaczac problem z nerkami?

GFR w badaniu krwi - wynik

Nie moge znalezc w necie czy jest prawidlowy, moze ktos mi pomoze:) GFR 124,59 ml/min/1,73 m2 i rośnie Kreatynina 0,73 mg/dl ( 0,40-1,00) -- Siej myśl. – zbieraj działanie; siej działanie – zbieraj nawyk; siej nawyk – zbieraj charakter; siej charakter – zbieraj

niski poziom kreatyniny GFR we krwi

,01 G/l). W badaniu ogólnym moczu również robionym przed włączeniem antybiotyku erytrocyty 1+ i dwukrotnie przekroczona dopuszczalna ilość bakterii, reszta w normie. Czy w tej sytuacji niski poziom kreatyniny GFR po leczeniu może oznaczać nieprawidłowości w nerkach?

Kreatynina

Błagam pomozcie, mialem robione badanie krwi i moczu. Na zleceniu lekarz zaznaczyl równiez kreatynine i tu jest moje pytanie, oznaczyli mi kreatynine w moczu czy we krwi ??? Nie mam napisanego a to dla mnie bardzo wazne. I jeszcze jedno w jaki sposób obliczaja klirens kreatyniny nie znając

Re: GFR-jak jest obliczany

mozna mierzyc przy pomocy klirensu inuliny (czego sie praktycznie nie robi), mozna uzywac klirensu kreatyniny obliczonego na podstawie badania krwi i dobowej zbiorki moczu, moze byc wyliczany z poziomu kreatyniny w osoczu przy pomocy wzoru Cockcrofta-Gaulta lub MDRD, a takze z poziomu cystatyny

wyniki badań

Odebrałam dziś wyniki badań: morfologia ,mocz i wątrobowe w normie.kreatynina w normie.Ob 28 nor 2-15,eGFR 50,90 za małe.

ketony i podwyższona kreatynina w moczu

Ponieważ ostatnio kiepsko się czuję zrobiłam szereg badań z krwi i badanie moczu. We krwi wyszło wszystko ładnie, tylko za mała liczba eozynocytów. Mocznik w surowicy 30 (norma do 50), kreatynina w surowicy 0.74 (norma 0.50 - 0.90), GFR ok. Natomiast nie podobają mi się wyniki moczu: kreatynina w

Re: kreatynina interpretacja

Zawsze mam niską kreatyninę i wszyscy sie cieszą z tego powodu. Widocznie normy są zawyżone, bo jak mi powiedział doc - niski jej poziom świadczy o szybkiej filtracji nerek. Norma eGFR to>60. Jeżeli w Twoich wynikach nie ma podanej normy, to zapytaj o to w labie, gdzie robiłeś badania. Ale

Re: Co to znaczy eGFR?????

Dla prawidłowych wartości kreatyniny i braku jakichkolwiek objawów czy nieprawidłowych wyników badań czynnosci układu moczowego nie należy wyliczac eGFR ze względu na fałszywie zaniżone wrtości.

Re: wyniki badań (nerki)

Jaki jest Twój wiek? I jak nieznacznie kreatynina odbiega od normy? Oblicz jeszcze GFR (są kalkulatory w internecie) Ile wynosi ciężar właściwy? Jaka była podaż płynów przed badaniem?