Wszystko o:

badanie krwi kreatynina ze wskaźnikiem

badanie krwi

Badanie krwi

Morfologia krwi i OB: To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Lipidogram: Mówi o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przy określaniu ryzyka choroby wieńcowej i miażdżycy.

Badania kontrolujące funkcje nerek: Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii.

Określenie poziomu cukru we krwi: Jest przydatne przede wszystkim w rozpoznawaniu cukrzycy. Do badania pobiera się krew na czczo, a następnie po posiłku lub po podaniu glukozy.

Badania kontrolujące funkcje wątroby : Wykonuje się je, aby rozpoznać schorzenia wątroby i dróg żółciowych.

Monika Piorun

Przypomnij mamie, by zadbała o zdrowie. Te badania warto zrobić (nie tylko) z okazji Dnia Matki

Przypomnij mamie, by zadbała o zdrowie. Te badania warto zrobić (nie tylko) z okazji Dnia Matki

Zdrowia, szczęścia, pomyślności - rzucamy zwykle bez większego namysłu podczas składania życzeń naszym matkom. Choć nie da się im ofiarować w prezencie zdrowia, to bezcenne mogą okazać się zwykłe badania profilaktyczne, dzięki którym można sprawdzić, co nam dolega i w porę uniknąć dodatkowych problemów. Sprawdźcie, które z nich warto wykonywać regularnie, w zależności od tego, ile mamy lat.

Albuminuria: przyczyny, objawy

Albuminuria to termin określający wydalanie cząsteczek białka o małej masie cząsteczkowej, czyli tzw. albumin, wraz z moczem. Każdy organizm wydala pewną ilość albumin i jeżeli nie przekracza to określonego poziomu, jest normalnym zjawiskiem fizjologicznym. Większe ilości natomiast są sygnałem chorobowym, przede wszystkim nefropatii cukrzycowej i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Przełom tarczycowy (zaostrzenie nadczynności tarczycy): przyczyny, objawy

Przełom tarczycowy jest, zagrażającym życiu, stanem gwałtownego nasilenia się czynności tarczycy i uwolnienia hormonów do krwi. To powoduje nagłe przyspieszenie procesów metabolicznych, obciążających układ naczyniowo-sercowy. Dochodzi też do zaburzeń w pracy ośrodkowego układu nerwowego i innych narządów.

  • Badanie krwi

    Badanie krwi

    Dołącz do nas na Facebooku! Badanie krwi zawiera także wskaźniki opisujące: MCH - średnią zawartość hemoglobiny w krwinkach, MCHC - średnie procentowe stężenie hemoglobiny w krwince

  • Jak pracują twoje nerki

    Jak pracują twoje nerki

    badań. Jeśli poziom kreatyniny we krwi przekracza 1,2 mg/dl, a analiza moczu nie daje prawidłowych wyników, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Dlaczego tak późno Jeśli nerki zostaną w części zniszczone, a szybkość filtracji krwi spadnie o 20

wapń i kreatynina - proszę o interpretację

Proszę o interpretację wyników badania poziomu wapnia i kreatyniny w moczu (na czczo). Wapń 4,14 mmol/l kreatynina 72,59 mg/dl Córka ma 20 miesięcy, waży 10 kg. badania były zlecone przez ostatnie 2 miesiące Ania nie urosła ani nie przybrała na wadze, a z krwi wyszły przekroczenia (krew była

luna333

A czy można wiedzieć jakie badania robiłaś swojemu maleństwu.Bo my mamy problem z ciemiaczkiem i robilismy ostatnio jonogram z surowicy krwi oraz wskaźnik ca/kreatynina w moczu.Wskaźnik w normie a z jonogramu podwyższony wapń i fosfor.

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

/dl - 9.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma <462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam

badanie moczu 8-miesięcznego dziecka

/dl - 9.56mmol/l wskaźnik CA/CREA 0.12 fosfor 222.1mg/dl(norma 40-136)- 71.74mmol/l z krwi: fosfataza alkaliczna ALP 235U/l (norma<462) wapń 9,99mg/l(norma 9-11)- 2.5mmol/l fosforan 5,6mg/l(norma 5-10.8) Na poziom wit.D3 czekamy. Czy wyniki są prawidłowe? Co myśleć o badaniu moczu? Przyznam

Re: GFR-jak jest obliczany

abbis napisała: > Czyli wystarczy morfologia krwi czy jakieś bardziej szczegółowe badanie krwi że > by ten wskaźnik poznać? Konieczne jest oznaczenie stężenia kreatyniny w surowicy krwi i w moczu ze zbiórki dobowej. Do prawidłowego obliczenia wskazana jest też znajomość wagi

bardzo proszę o interpretację

10 kg. badania były zlecone ponieważ przez ostatnie 2 miesiące dziecko nie urosło ani nie przybrało na wadze, pierwsze badanie - z krwi wyszły przekroczenia (krew była pobierana po posiłku mlecznym) wapń całkowity 2,63 mmol/l (norma do 2,55); fosfor nieorganiczny 1,47 mmol/l (norma do 1,45). inne

Re: alert - woda nie krew!!!!

A ile przytyłaś od początku ciąży nie licząc tych 5 kilogramów? Badania nie są dramatyczne; przede wszystkim masz prawidłowy poziom białka w surowicy, a w moczu nie masz go w ogóle. Być moze coś rzeczywiście z nerkami jest nie w porządku, jednak nie ma chyba powodu do paniki. Przy

Re: Cukier na czczo 200 co to znaczy?

wyrównania cukrzycy, cholesterol całkowity, HDL, LDL, triglicerydy w surowicy krwi, stężenie albumin w moczu, oznaczenie ciał ketonowych w moczu i we krwi, badanie ogólne moczu z osadem, kreatynina w surowicy krwi

Re: Psi check-up za 580 zł

berdebul napisała: > Całkiem tanio. Za usg płacę 200, za krew 600 (co 6 tygodni), obroża na kleszcze > 40?? U mnie USG 8 dych, a pełen panel 150 wraz z tarczycowymi wskaźnikami . Robisz jakieś specjalistyczne badania ( krew)? Ja co miesiąc sprawdzam mocznik i kreatyninę i za te

Re: vitD3-co w badaniu moczu wskazuje na jej nied

Do oznaczenia wskaźnika wapniowo-kreatyninowego, wystarczy oznaczenie wapnia i kreatyniny w jednorazowej porcji moczu. Ważne, aby porcja moczu była pobrana na w odstępie 3-4h od ostatniego mlecznego posiłku. Oczywiście jeżeli chcemy znać dokładne dobowe wydalanie wapnia z moczem należy wykonać