Wszystko o:

bezpieczne mikrofalówki

Eliza Dolecka

Kuchenka mikrofalowa: jest się czego bać?

Kuchenka mikrofalowa: jest się czego bać?

Chociaż coraz trudniej wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez mikrofalówki, zagorzałych wrogów tego urządzenia nie brakuje. Internet pełen jest mrożących krew w żyłach informacji o jego szkodliwości. Niebezpieczne ma być nie tylko jedzenie przyrządzane w ten sposób, ale nawet samo przebywanie w pomieszczeniu, w którym pracuje kuchenka. Rzeczywiście?

Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

Świeża kukurydza w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce... Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od siedmiu tysięcy lat, w Polsce w ubiegłym wieku spożywana była głównie przez zwierzęta hodowlane. Czy kukurydza zasługuje na obecność na naszych stołach? Co ona w sobie ma?

Mikrobiolog tłumaczy, czemu nie powinieneś zostawiać kubka na noc w pracy

Kubki stojące na biurkach pracowników są normalnym widokiem. Tymczasem według profesora mikrobiologii trzymanie ich w pracy jest przede wszystkim niebezpieczne. Przestrzeń biurowa to prawdziwe skupisko bakterii. W ciągu dnia drobnoustroje zbierasz... do kubka.

  • Maseczki i przyłbice - nasza broń w walce z pandemią. Czy rzeczywiście nas chronią?
  • Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

    Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

    glutenu z innego powodu (alergia, czasem zespół Aspergera). Sprawdza się na śniadanie (w postaci płatków), umożliwia przygotowanie bezpiecznych wypieków (mąka kukurydziana jest dość łatwo dostępna), może być dodatkiem do niemal każdego posiłku. Oczywiście i osoby, które nie stosują diety eliminacyjnej

  • Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

    Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

    . Urozmaicaj swoją dietę, żeby nie jeść ciągle tego samego. 9. Jeśli nie masz w pobliżu biura żadnej jadłodajni o przystępnych cenach, przynoś sobie jedzenie z domu. To może być sałatka, kanapka, coś do odgrzania w kuchence mikrofalowej (w większości firm są lodówki i mikrofalówki

  • Mity nowotworowe pod mikroskopem

    Mity nowotworowe pod mikroskopem

    stosowania określone są w unijnych dyrektywach. Odpowiednie ilości 'E składników' są uznawane za bezpieczne, jednak w indywidualnych przypadkach przy częstym ich spożyciu mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, np. powodując alergie - dlatego też istnieje obowiązek podawania 'E' oznaczeń na etykietach

mikrofalówka

Powiedzcie z własnego doświadczenia, czy kuchenkę mikrofalowa warto mieć w domu, bo zastanawiam się nad kupnem takiej najprostszej(podgrzewanie,rozmrazanie),a nie jestem zwolennikiem przygotowywania w niej potraw, czy faktycznie jest niezbędna, a przede wszystkim bezpieczna dla zdrowia.Pozdrawiam

Co z mikrofalówką???

Używacie mikrofalówki do podgrzewania jedzenia dla maluchów - takich naprawdę małych.A poza tym czy ktoś praktykował sterylizacji butelek i akcesoriów w mikrofali?Mnie się wydaje to praktyczne i chyba bezpieczne.

Mikrofalówka, nieodłączny element współczesnej ..

Mikrofalówka, nieodłączny element współczesnej kuchni, uważana jest za cud techniki, bez którego trudno byłoby sobie wyobrazić te bardziej zabiegane dni. Od czasu do czasu można jednak usłyszeć, że podgrzewanie w niej jedzenia nie jest bezpieczne. To prawda ? podgrzewanie jedzenia w

Re: mikrofalówka

Ja jednak nadal będę twierdzić, że mikrofalówka jest bezpieczna: dziecko nie oparzy palcow, co moze nastąpić, kiedy wyjmuje jedzenie z opiekacza, albo odgrzewa obiad na kuchence- tu chyba nie ma wątpliwości. Mikrofalówka nie ma odkrytego źródła ciepla, na tym polega zasadnicza różnica.

Re: mikrofalówka

Nie jest niezbędna, ale bardzo przydatna. I jest bezpieczna. Też nie gotuję w kuchence, nawet nie rozmrażam, tylko podgrzewam.

Re: mikrofalówka

NO tak, ale dziecku nie pozwolisz samodzielnie podgrzewać obiadu w opiekaczu, bo się poparzy- pod tym względem mikrofala jest bezpieczna.

Re: mikrofalówka

kk345 napisała: > NO tak, ale dziecku nie pozwolisz samodzielnie podgrzewać obiadu w opiekaczu, b > o > się poparzy- pod tym względem mikrofala jest bezpieczna. Jest bardziej bezpieczna - ale czy zupełnie bezpieczna? Zawsze zostaje jeszcze kwestia nierównomiernego podgrzewania

Stłuczony talerz w mikrofalówce

Stłukł nam się talerz obrotowy z mikrofalówki. Nie można jej już zatem normalnie używać, bo wstawione do środka jedzenie nie nagrzewa się równomiernie. Odkupić się raczej nie da. W zasadzie używamy tej kuchenki tylko od wielkiego dzwonu, ale zastanawiam się, czy można ten talerz jakoś posklejać? A

Re: mikrofalówka

mikrofalówki nie są niezdrowe. Rozgrzewają się super drobnymi i szybkimi drganiami. Tak szybkimi i drobnymi, ze oddzielnie drgają poszczególne molekuły. Trą o siebie, drgają i się nagrzewają. Coś jak zatarcie rąk. To wyjątkowo bezpieczny sposób.

Re: Opiekacze, mikrofalówki

Takie same kuriozalne plotki krążyły po ludziach gdy nowością były kuchenki gazowe. "A czy to aby moja pani, gaz nie zatruje pożywieniania? Czy to bezpieczne i zdrowe. Wiadomo wszak od dawna,że kuchnia węglowa najlepsza i najzdrowsza." Sama od dawna gotuję w mikrofalówce i bardzo to sobie