Ja należę do grona sceptyków, stawiam raczej na dietę bogatą w witaminy nie na suplementy.
Kiedyś szukałam informacji rzetelnych o witaminie D i naukowcy nie są zgodni co do jej działania.
Tu dobre podsumowanie:
"Na wiele pytań związanych ze znaczeniem witaminy D medycyna wciąż szuka odpowiedzi
Dynia piżmowa jest doskonałym źródłem witamin, dostarczając 457% dziennej wartości witaminy A i 52% witaminy C, której potrzebujesz każdego dnia. Bogata zawartość składników odżywczych zapewnia szereg korzyści zdrowotnych ? witamina A przyczynia się do zdrowego wzroku, a witamina C utrzymuje mocne
Oprocz zwiekszenia ilosci produktow bogatych w wapn bardzo wazne jest zeby w
Twojej diecie byly produkty bogate w witamine D3, tudziez zebys duzo na sloncu
bywala.
Im wiecej bedziesz miala w sobie tej witaminy (w granicach rozsadku) - tym
lepsze bedzie wchlanianie wapnia w jelitach.
Moj
Odpowiedź brzmi: tak. Jednakże proszę nie eliminować całkowicie z
diety mleka krowiego, które w przeciwieństwie do sojowego
odpowiednika jest bogatym źródłem witaminy D.
. Dojrzały staje się coraz bardziej ciemnopomarańczowy, staje się słodszy i bogatszy. Jest dobrym źródłem błonnika , witaminy C , magnezu i potasu ; i jest źródłem witaminy A.
Surowa dynia piżmowa składa się z 86% wody, 12% węglowodanów , 1% białka i zawiera znikomą ilość tłuszczu (tabela). 100-gramowa ilość referencyjna dostarcza 188 kilodżuli (45 kilokalorii) energii pożywienia , jest bogatym źródłem (20% lub więcej dziennej wartości , DV) witaminy A (67% DV) i
Ta dynia nie jest tak bogata w beta-karoten jak inne dynie ozime, ale jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i potasu , a także mniejszych ilości witamin C i B , magnezu i manganu
Warzywo to zawiera duże ilości witamin i soli mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz wapnia, fosforu i żelaza. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego polecano je przy zaparciach. Dzięki obecności związków siarkowych pomaga przy chorobach skóry i wypadaniu
Rzepa czarna jest niskokaloryczna ? 100 gramów to tylko 26 kcal. Do tego zawiera w sobie cenne substancje, takie, jak bogate w związki siarki glikozydy gorczyczne, fitoncydy (o działaniu antybiotykowym), odkażająca rafanina i rafanol. Co więcej, bulwa tej rośliny jest źródłem naturalnych cukrów
Panie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, powinny uwzględnić w swojej diecie pieczarki. Powód? Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są one bardzo zdrowe, sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D.