to są cukry mało złożone, b. dobrze wchłaniane i trawione, np. cukry proste (glukoza, fruktoza) czy dwucukry ("zwykła" sacharoza, zwana potocznie "cukrem" i sprzedawana w kg torebkach). Bez dodatku cukru znaczy, że nie dosypywano powyższych do produktu, żeby go dosłodzić (co nie znaczy, że produkt
ziemiomorze napisała:
> i jako powyzsza oznajmiam, ze slodyczem jest to, co zawiera cukier prosty
(czyli sacharoze) zrodlo wszelkiego zla - ..
sacharoza cukrem prostem..a to dobre!!! no złożonym też nie jest- jest
DWUCUKREM. A zresztą co za róznica czy zawiera cukier prosty czy
rodzajów nowotworów jest związanych z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Zwiększenie spożycia cukrów prostych pochodzących ze słodyczy, wyrobów cukierniczych, słodzonych napojów i fast foodów odgrywa dużą rolę w rozwoju nadwagi i otyłości, a co za tym idzie ? nowotworu. Nadmiar kalorii w diecie i niska
lat, to możesz nieco ograniczyć węglowodany. Nie tylko cukier, ale i potrawy mączne; wszystko, co zawiera skrobię (ziemniaki, kasze). Po prostu nie przesadzać z tym, jeść, ale nieco mniej, niż dotychczas. No i dużo ruchu, żeby się więcej spalało.
Przepraszam, że sie dopytuje, ale jestem ZIELONA. Które to cukry proste, a
jakie złozone. Na pewno pójde d lekarza, ale póki co czego unikać? A jakie
owoce są kwaśne, jabła? Wydaje sie, że po jabłkach ma to samo, moze porzeczki.
Chyba wszyskie zawierają cukry, prawda?
PS. Ciężko w skrócie opisać cały problem cukru - po prostu z dosładzania obojętnie czym słodkim należy zrezygnować a ilość produktów zawierających naturalne cukry (mleko inne niż kobiece, owoce, zboża/kasze) ograniczyć do minimum
dojdzie do spadku poziomu
cukru, to żeby szybko doprowadzić do wyrównania jego poziomu należy
zjeść coś, co zawiera cukry proste, które szybko się wchłaniają - na
przykład słodki sok, cukierek itd. Czyli jest to
działanie "ratunkowe", którego nie można traktować jako sposobu
odżywiania. I
Racja! Zgadzam sie.Po prostu chodziło mi o cukier-jak w sklepie,biały,kryształ
czyli to co kazdy ma w domu - zawiera 99% sacharozy. A cukry jako grupa związków
chemicznych - wielowodorotlenowe aldehydy i ketony oraz ich pochodne, gł.
magazyn energii w organizmach.
W miodzie jest od 0,8 do 7
Co oznacza rzadkie? dzieci powinny robić w maire luźne kupy, nie bobki. Trzeba
sprawdzić czy dziecko nie dostaje zbyt duzo cukrów prostych w diecie- soki,
kaszki smakowe, owoce, desery, herbatki- to wszytsko zawiera cukier, a czy nie
dostaje za malo tłuszczu. Mała podaz tłuszczu prezy dużej