Ja mia³am cukrzycê ciê¿arnych. Te jednostki które podajesz musz± byæ
przeliczone, ale na prawdê nie pamiêtam tych tabel. Z tego co pamiêtam, to
stê¿enie glukozy jest rzeczywi¶cie du¿e /co¶ ok.200 mmol/. Id¼ najlepiej do
lekarza. Da ci skierowanie do poradni diabetologicznej. Na pewno
Dzieñ dobry,
Baton Mars ma wiêcej wêglowodanów ogó³em (w tym wêglowodanów prostych) ni¿ chleb ¿ytni, w zwi±zku z tym stê¿enie glukozy po spo¿yciu batona ro¶nie szybciej ni¿ po spo¿yciu chleba.
Co do jogurtów proszê raczej zwracaæ uwagê na ich sk³ad i zawarto¶æ wêglowodanów. Tabele indeksu
indeksu glikemicznego to oznacza on jak szybko i na jak d³ugo podnosi siê
stê¿enie cukru we krwi po spo¿yciu danego wêglowodanu. To tak swobodnie mówi±c.
Punktem odniesienia jest z regu³y glukoza, ma ona indeks 100. maltoza (piwo) ma
110, za¶ gorzka czekolada (70%) ma oko³o 22. Tabela z innymi
z nak³utego palca. Do w³a¶ciwego
monitorowania stê¿enia poziomu glukozy we krwi matki konieczne s± jego
oznaczenia codziennie na czczo oraz. w l godzinê po ka¿dym g³ównym posi³ku
(¶niadaniu, obiedzie i kolacji).
Jednym z zasadniczych elementów leczenia cukrzycy (uzyskania prawid³owych
jest w³a¶nie przyk³ad na si³ê stereotypu. Sam w to wierzy³em, dopóki nie
przejrza³em tabel. Jab³ko, morela czy banan zawieraj± procentowo tyle samo
cukrów, co herbata os³odzona PIÊÆ £Y¯ECZEK na szklankê. Policz to sobie sama -
10% cukru (takie stê¿enie jest przeciêtnie obecne w owocach) to w
VCHECK T4 1 szt.
TEST IDEEX FRUKTOZAMINA BADANIE KRWI 1 szt.
BADANIE I DIAGNOSTYKA OPIS BADANIA
FRUKTOZAMINA: 278umol/L
Stê¿enie fruktozaminy jest znacznikiem ¶rednich stê¿eñ glukozy we krwi podczas poprzedzaj±cych 2?3 tygodni. Im wy¿sze jest ¶rednie stê¿enie glukozy we krwi w tym czasie, tym
jak IG ³adunek glikemiczny klasyfikuje produkty ¿ywno¶ciowe w zale¿no¶ci od ich wp³ywu na stê¿enie cukru we krwi. O ile jednak IG informuje nas, jak szybko wzrasta poziom cukru po spo¿uciu 50 gram wêglowodanów w postaci okre¶lonego pokarmu, , o tyle £G bierze pod uwagê zarówno warto¶æ IG, jak i
klasyfikuje produkty ¿ywno¶ciowe ze wzglêdu na stê¿enie
glukozy we krwi objawiaj±ce siê po ich spo¿yciu. Punktem odniesienia jest tutaj
poziom glukozy w organizmie, jaki odnotowuje siê po spo¿yciu 50g czystej
glukozy. Inaczej mówi±c, je¶li po spo¿yciu danego produktu ilo¶æ glukozy we
krwi wzro¶nie do
eksperymentalnych wykazano wp³yw terapii elektrowstrz±sowej
na uk³ady neuroprzeka¼ników:
Noradrenergiczny: spadek gêsto¶ci receptorów beta
Serotoninergiczny: wzrost gêsto¶ci receptorów 5-HT2
Dopaminergiczny: wzrost stê¿enia dopaminy po terapii elektrowstrz±sowej oraz
w trakcie przewlek³ego stosowania
,5);
• ¶redni czas wch³aniania i przebywania leku w organizmie;
• stê¿enie maksymalne i czas jego wyst±pienia;
• pole powierzchni pod krzyw± zale¿no¶ci stê¿enia od czasu (AUC);
• sta³a Michaelisa i wiele innych.
Znajomo¶æ sk³adu leku, a tym samym jego farmakokinetyki pozwala na