Wszystko o:

wysokie ggtp

Anna Kurek

Badanie GGTP: normy, wyniki. Co oznacza za wysokie lub za niskie GGTP

Badanie GGTP: normy, wyniki. Co oznacza za wysokie lub za niskie GGTP

Badanie GGTP wykonuje się przy diagnozowaniu ostrych i przewlekłych schorzeń wątroby, dróg żółciowych oraz trzustki. Do analizy pobiera się na czczo niewielką ilość krwi obwodowej.

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?

Badanie wątroby (profil wątroby): kiedy wykonuje się badania, jakie są to badania

Badanie wątroby, tzw. profil wątrobowy warto wykonać wtedy, gdy zauważa się oznaki złej pracy narządu lub profilaktycznie raz w roku. Badanie służy ocenie funkcji wątroby, w tym funkcji wydzielniczych, metabolicznych oraz wydalniczych oraz stopnia uszkodzenia komórek wątroby.

  • PFIC - problem genetyczny, który może doprowadzić do marskości wątroby

    PFIC - problem genetyczny, który może doprowadzić do marskości wątroby

    z wątroby oraz samego gruczołu. PFIC3 charakteryzuje wysoki poziom enzymu GGTP we krwi. Osoby z tym schorzeniem często chorują na kamicę żółciową . Ciężarne rozwijają cholestazę, objawiającą się żółtaczką i świądem. Niektóre inne, jeszcze słabo opisane, typy: PFIC 4 (niedobór TJP2), PFIC 5

  • Jakie badania należy wykonać na czczo? Dlaczego jest to ważne?

    Jakie badania należy wykonać na czczo? Dlaczego jest to ważne?

    metabolizowane składniki diety także zakłócają proces analizy laboratoryjnej krwi. Na przykład wysoki poziom trójglicerydów we krwi, występujący po jedzeniu, utrudnia oznaczenie poziomu leukocytów i hemoglobiny . Także morfologia krwi może zostać zaburzona, a niektóre elementy morfotyczne krwi zawyżone lub

  • Mapa LP

    bol nogi w pachwinie zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów wysokie ggtp leki przeciwzakrzepowe w zastrzykach brak mazi stawowej w kolanach

  • Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego: objawy, leczenie

    Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego: objawy, leczenie

    ból występuje w prawym podżebrzu. Jest ciągły, potęguje go ruch, kaszel oraz kichanie. Charakterystycznymi objawami są: wysoka temperatura, dreszcze, niechęć do jedzenia, nudności , wymioty żółcią (czasem bez żółci), przyspieszone tętno i oddech, ciężki stan ogólny chorego. Może dołączyć się

  • Krew - skład, funkcja, znaczenie

    Krew - skład, funkcja, znaczenie

    wykonać tzw. lipidogram. Jeśli masz zbyt dużo LDL lub nieprawidłowe proporcje między LDL oraz HDL - może to świadczyć o istniejącej już miażdżycy. Za wysokie triglicerydy mogą natomiast zwiastować stłuszczenie wątroby. - Szybko schudłaś Nie stosowałaś

  • Ból pleców - wyniki badań

    Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Ze względu na powiększoną wątrobę i nieprawidłowy poziom bilirubiny powinien Pan mieć wykonane badania funkcji wątroby (AST, ALT, ALP, GGTP, albuminy, koagulogram) a także badania w kierunki wirusów hepatotropowych (HCV i

GGTP-wysokie pomocy!

Pisałam juz w swoim watku czy naprawde nikt z Was nie miał takiego wysokiego GGTP albo nie wie o czym to może świadczyć?Nigdzie w necie nie mogę nic znależć.Jakie badania robic żeby dojśc od czego to? Mam takie wyniki: AspAT 35 norma do 34 ALAT 66 do 38 GGTP 164

enzym GGTP dlaczego taki wysoki?

jaka jest przyczyna podwyższonego enzymy GGTP? synek od urodzenia ma z tym problem...wczoraj skończył miesiąc.. miał bardzo dużą żółtaczkę ( 22 ), przy wypisie ze szpitala w normie.. jednak ten enzym nadal jest wysoki mimo brania urospolu... poziom spada, ale mnie najbarzdiej nurtuje pytanie

GGTP

Rena, GGTP jest jednym z enzymów wątrobowych-jesli wynik jest wysoki, świadczy to o pogorszeniu funkcji wątroby Ewa, cieszę sie,że lepiej się czujesz. pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, Magda

Re: GGTP-wysokie pomocy!

Dzisiaj odebrałam wynik na HCV i mam ujemny.HBs tez ujemny.Czy mozliwa jest marskość tylko przy wysokim GGTP 164 i bez żadnych objawów ze strony watroby?

GGTP BARDZO WYSOKIE 650

mam bardzo wysokie ggtp 650 ! aspat 350 alat 270 ! poziom fosforu podwyzszony ! prosze o pomoc ! co to moze byc ! mam 24 lata nie pije nie jestem alkoholikiem ! piwo z 4 razy w tyg bylo! od 3 miesiecy nie ruszam w ogole alkoholu a poziom ggtp od 3 m-cy średni to 500 aspat i alat średni to 250 ! nie

Niskie GGTP i wysoka prolaktyna!!!

Tak wyszło na badaniach. Biorę tabletki, jestem umówiona na wizyte do ginekologa, ale umieram z nerwów. Próby wątrobowe ok poza GGTP. Norma od 10, a ja mam 6. Prolaktyna 54-500 ja mam ponad 700.

Re: GGTP-wysokie pomocy!

To GGTP to zreszta nie jest jakis tam wazny test. Wiekszosc go wcale nie robi i nie wie, ze czy za duzo i nic sie nie dzieje.

Re: GGTP-wysokie pomocy!

Artur napisal: "To GGTP to zreszta nie jest jakis tam wazny test. Wiekszosc go wcale nie robi i nie wie, ze czy za duzo i nic sie nie dzieje." Arturze dzieki za taka opinię nie masz pojęcia jak długo czekałam na taką - naprawdę chciałbym w to wierzyć.Faktycznie mało kto to robi i nic nie wie a

Re: GGTP-wysokie pomocy!

Ewa, idź do hepatologa. Tu nie ma co gdybać. Podwyższone GGTP świadczy o uszkodzeniu hepatocyta - kom. wątrobowej. Trzeba znaleźć tego przyczynę. Może to być uszkodzenie zapalne, po lekach - tego nie da się wymyślić, trzeba zbadać. Nie denerwuj się na zapas, ale poszukaj dobrego hepatologa i

Re: GGTP-wysokie pomocy!

Poniewaz GGTP moze rosnac z roznych powodow czesto zupelnie niezwiazanych z leczeniem wiec nalezy na jakis czas zmienic leczenie i zobaczyc co bedzie. Jak dalej wysokie tzn, ze jest ono spowodowane czyms innym, moze jakims uszkodzeniem innymi lekami, ktore zdarzylo sie w ciagu ostatnich 30 lat