Wszystko o:

obniżone tsh

Użytkownik

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo zmartwiłam się, że poziom TSH jest obniżony a FT3 i FT4 też przy dolnej granicy. Czy powinnam brać jakieś leki? Czy może mieć to niekorzystny wpływ na rozwój dzieci? Dodam, że przed zajściem w ciążę - 3 miesiące przed TSH wynosiło u mnie 1,7 a w 7 tygodniu ciąży 1,08. Proszę o odpowiedź, ponieważ wizytę u ginekologa mam dopiero w połowie stycznia, a bardzo się martwię. Czy powinnam wcześniej zgłosić się do lekarza? Będę wdzięczna za odpowiedź.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie płata lewego guzek 7,6 mm x 6,6mm z drobnymi ogniskami zwyrodnienia torbielowatego z skąpym unaczynieniem obwodowym . Proponuję weryfikację BACC. CO TO OZNACZA?

  • Tyreotropina (TSH) - norma, niedobór, badanie. Za co odpowiada

    Tyreotropina (TSH) - norma, niedobór, badanie. Za co odpowiada

    obniżeniu. Bodźcem, który może wpłynąć na podwyższenie poziomu TSH jest z kolei stres. Kiedy bada się poziom TSH? Badanie poziomu tyreotropiny wykonuje się przede wszystkim przy okazji podejrzenia nieprawidłowego działania tarczycy. Inne przypadki to: leczenie L-tyroksyną niedoczynności tarczycy

  • Problemy z tarczycą

    Odpowiada lekarz Marek Wolski Wyniki mogą sugerować niedoczynność tarczycy. Należy poszerzyć badania o poziomy hormonów tarczycy, powtórzyć badanie TSH, a także badania krwi pod kątem poziomu żelaza, TIBC (zdolność wiązania żelaza) i ferrytyny

  • Czy niedocukrzenie mogło się zmienić w cukrzycę?

    Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Objawy stałego zmęczenia i senności mogą być spowodowane niedoczynnością tarczycy szczególnie, jeżeli wykonane w przeszłości badanie poziomu TSH dało nieprawidłowy wynik. Konieczne jest powtórzenie badania - jeżeli TSH

  • Trądzik: dlaczego coraz więcej osób ma ten problem ze skórą?

    Trądzik: dlaczego coraz więcej osób ma ten problem ze skórą?

    jest właśnie przez hormony, a konkretniej przez androgeny, hormony płciowe produkowane przez gonady nadnercza. Nadmierna ilość androgenów (bądź obniżenie poziomu białka odpowiedzialnego za wiązanie tychże hormonów) prowadzi do wystąpienia silnego łojotoku. Równie istotne dla pojawienia się trądziku

  • Choroby tarczycy - jak rozpoznać, że tarczyca choruje? Jakie są objawy daje chora tarczyca i jak wygląda leczenie?
  • Badanie BAC i TSH

    tarczycę, np. duszność. Warto zauważyć, że ma Pan/Pani obniżone stężenie TSH, które może świadczyć o nadczynności tarczycy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza, ponieważ mogą być niezbędne kolejne badania m.in. oznaczenie stężenia fT3 i fT4 i na tej podstawie należy

  • Tarczyca - zawsze gorący temat

    Tarczyca - zawsze gorący temat

    prawidłowo. W innym przypadku, kiedy przysadka jest uszkodzona chorobowo i nie produkuje prawidłowo TSH, jego stężenie we krwi będzie obniżone, podobnie jak stężenie fT4, a chory będzie miał objawy niedoczynności tarczycy. Wybiórcze zbadanie TSH i oparcie rozpoznania wyłącznie o jego wartość podsunie

Obniżone TSH a ciąża

Moje TSH jest nieco poniżej normy. "Tarczyca zmierzająca ku nadczynności", wole guowate, a właściwie torbielowate. TSH rzędu 0,19, 0,29 przy normie od 0,34 wzwyż (bodajrze, z pamięci piszę). Wiem, że optymalne jest TSH pomiędzy 1 a 1,5... Starania 10-11 cykl i nic. Jak bardzo takie TSH może

jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox

mam takie wyniki Poziom TSH7,25 ?IU/ml Poziom FT4 w % 46,75 % (1,29 - norma 0,93-1,70) Poziom FT3 w % 25,00 % (2,60 - norma 2-4,40) bardzo mi się serce rozhulało, mam kołatanie, które jest irytujące biorę euthyrox w dawce 75, jak ematkowylekarz radzi walnąć sobie setkę, w sensie euthyrox 100

ft4 obniżone,tsh w normie

oderałam wyniki badań: TSH 2,1 (0,27-4,2) FT4 10,1 (12-22) czy to niedoczynność czy może coś innego? Niby tsh w normie. Nie wiem czy robić jeszcze jakieś badania przed pójściem do endo. Nie mogę liczyć na bezpłatne badania,trochę szkoda grosza... Czy to wystarczy żeby zacząć się leczyć?

Podwyższone tsh

Pani dr, córka z uwagi na obniżone (nieznacznie poniżej normy ) ft4 dostała jodid 200. Tsh zawsze miała 2,5-2,9. Teraz zrobiłam jej badanie, 2 m-ce na jodid 100, 3 tyg na jodid 200, i ft4 podrosło nieznacznie, z kolei tsh wywindowało się do poz. 5! Córka ma 13 lat, rozwija się dobrze, rośnie, nie

Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox

Przy poziomie TSH 4.6 zaczynałam od 25 letroxu. Szybko doszłam do 75 i TSH mam w okolicach 1. Idź do endokrynologa, powinnaś zbić TSH .

Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox

Cześć! Mam podobnie. Jestem 5 miesięcy po całkowitym usunięciu tarczycy. Do niedawna miałam dawkę 100 od poniedziałku do soboty i 88 w niedzielę. Kilka dni temu odebrałam wyniki i moje TSH wyniosło 0,79. Mam kilka objawów nadczynności: rozedrganie, kołatanie serca, wyższy puls, pulsowanie ciała

Jak skutecznie wspomóc obniżenie TSH, przed ciążą?

ogólne krwi ok (pozostałe podanje poniżej), nawet usg w czasie owulacji miałam i wniaka z niego, że owoulacja poprawna, dodatkowo używam testów owulacyjnych, które potwierdzają moją owulację. Jednak efektów nie ma, czytałam, że do zajścia w ciąże powinno się mieć jak najniższe TSH. Czy istnieje

Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox

Ja TSH mam 0.20 i wiecznie jestem zmeczona i senna. Ja tych spraw tarczycowych w ogole nie jarze. Niby mam nadczynnosc, a upierdliwe objawy pasuja do niedoczynnosci. -- http://smayliki.ru/smilie-1038262695.html http://s17.rimg.info/94f1aa849ae7d6fc1cd7782d5aa29dac.gif

Re: Obniżone TSH a ciąża

Bardzo może przeszkadzać.Sama widzisz,starasz się prawie rok i nic.Ja bym radziła pójść do dobrego endokrynologa .Małe sa szanse że zajdziesz przy takim TSH a nawet jak zajdziesz to jest duże prawdopodobieństwo że nie utrzymasz ciąży