Wszystko o:

tpo tarczyca

wizu

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Badanie anty-TPO zaleca się wtedy, gdy już zdiagnozowano procesy autoimmunologiczne, które toczą się w obrębie gruczołu tarczycowego. Pomaga określić, z którą chorobą tarczycy mamy do czynienia (niedoczynność, nadczynność tarczycy, chorobę Hashimoto). Nie ma uniwersalnych norm dla tego rodzaju badania. Zależą one zarówno od wieku, jak i płci.

Badanie na przeciwciała anty-TPO

Mam problemy z tarczycą. Lekarz zlecił mi badanie na przeciwciała anty-TPO. Mój wynik to 0,3. Co oznacza?

Przeciwciała anty-TPO

Stężenie przeciwciał anty-TPO bada się u osób z podejrzeniem choroby tarczycy. Przeciwciała te nie występują we krwi zdrowej osoby, dlatego sama ich obecność w próbce oznacza kłopoty ze zdrowiem. Jednak dopiero dokładne określenie ich poziomu pozwala rozpoznać schorzenie.

  • Hashimoto?

    przypadku wynik badania USG świadczy o procesie zapalnym toczącym się w obrębie tarczycy, a podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG jest potwierdzeniem rozpoznania zaproponowanego przez lekarza. Prawidłowy poziom TSH i hormonów tarczycy świadczy o tym, że funkcja tarczycy nie jest jeszcze

  • Wynik Anty-TPO

    nieznacznie. Co więcej, samo stwierdzenie obecności przeciwciał anty-TPO nie wystarcza do rozpoznania choroby tarczycy, ponieważ również u części zdrowych osób obserwuje się ich podwyższone stężenie. Jeżeli poziomy TSH i hormonów tarczycy są prawidłowe i

  • Jod radioaktywny - dobry pomysł?

    przeciwciała anty-TPO. Pani lekarz zaproponował terapię jodem radioaktywnym prawdopodobnie dlatego, że doszło do wznowy, to znaczy pozostałości tarczycy ponownie zaczęły produkować w nadmiarze hormony tarczycy. W przypadku nawrotu choroby Graves'a terapia radiojodem jest preferowanym

  • TSH - wyniki

    Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Ze względu na to, że nie zostały podane normy dla wyników badań dla danego laboratorium nie jestem w stanie jednoznacznie zinterpretować wyników. Wyniki stężeń hormonów oraz obraz tarczycy w USG może przemawiać za

  • TSH wysokie

    Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Wyniki wskazują, że ma Pani niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto, z którą związane są zauważone przez Panią objawy czyli tycie. Niezbędne jest rozpoczęcie podawania hormonów tarczycy. W tym celu

  • Problem z wypadającymi włosami

    Odpowiada lekarz Marek Wolski: Niestety nie jestem w stanie wnieść więcej niż Pani endokrynolog. Nie ma przeciwwskazań do przyjmowania preparatu wielowitaminowego celem uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Nie jest to natomiast sposób na obniżenie poz

  • Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

podwyższone anty tpo (tarczyca)

Odebrałam dzis wyniki badani tarczycy, wszystko w normie ale mam podwyższone anty TPO (83 a norma podana na badaniu to 5 ) troche poczytałam w necie, ze to moze byc hashimoto czy ktos w was miał coś takiego? zaznaczam ze wszystkie inne wyniki są dobre ....

Tarczyca, wyniki anty tpo

do endokrynologia, ktory zlecil mi wykonanie nizej podanych badan. O czym moga one świadczyć? Dodam, że do ok. 20-go roku życia leczylam się na tarczyce wówczas miałam niedoczynność przchodzaca w nadczynność. Obecnie mam 36 lat. Tsh - 1.39 norma 0.270-4.200 Ft3 - 3.54 norma 2.00-4.400 Ft4 - 1

Re: Tarczyca - TPO

Jesli chodzi o antygen przeciw TPO to jest jak najbardziej w normie(norma do 60 U/ml) Pozdrawiam

Tarczyca-anty TPO?????? Po co???

Co to jest w jakim celu. CO TO JEST ANTY TPO??????????? CO MÓWI TEN WYNIK??? CZEKAM Z NIEPOKOJEM, POZDRAWIAM, ALICJA Robiłam usg:powiekeszenie tarczycy...

anty tpo

Czy ma sens robic anty tpo majac dobre tsh? Czy moze byc zly ant tpo a tsh dobre? Pytam bo mam troche objawow pasujacych do tarczycy i wybieram sie prywatnie zrobic dosc szeroko krew a budzet ograniczony.

Re: Tarczyca - TPO

Ja robilam badania na przybyszewskiego w poznaniu. Ale jeszce poszukam norm w necie. Alu ty tez masz te chorobę?